Vergi ve Güncel Haber Portalı

2017 Asgari Ücret Belli Oldu

29.12.2016
184
2017 Asgari Ücret Belli Oldu

asgari ücret belli oldu Milyonlarca kişinin beklediği asgari ücret nihayet belli oldu.Bugün toplanan asgari ücret komisyonu herkesin beklediği asgari ücreti açıkladı.Daha önce de 3 kez toplanan asgari ücret komisyonundan bir karar çıkmamıştı.Bugüne son karar verileceği son toplantıda kararlaştırılmıştı.Peki yeni asgari ücret ne kadar oldu?Detaylar haberimizde…

Yeni Asgari Ücret Net 1404 TL oldu

asgari ücret belli oldu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU,2017 yılında asgari ücretin 1404 TL olacağını söyledi.Burada bir ayrıntıya daha dikkat çeken MÜEZZİNOĞLU, zammın tek kademeli olarak yıl boyu uygulanacağını duyurdu.Tek kademeli fikri zaten işçi temsilcisinden gelmişti.Bu durumda işçilerin dediği olmuş oldu.

Ne Kadar Zamlandı?

asgari ücret belli oldu Net 1404 TL olan asgari ücret brüt 1777,50 TL oldu.Hatırlanacağı üzere asgari ücret geçen yıl 1300 TL’ye yükseltilmişti.Bu durumda yapılan artış %8 olmuş oldu.

Asgari Ücret Kararını Kimler Veriyor?

asgari ücret belli oldu  Asgari ücreti hükümet tek başına belirlemez.Yani karar yalnızca hükümet yetkililerinin elinde  değildir.Asgari ücret miktarı için pazarlık usulu devreye girer.Pazarlıkla herkes fikrini,miktarı söyler ve orta yol bulununca tutar ortaya çıkar.Peki pazarlığa kimler oturur bunu açıklayalım.

Komisyonda 5 işçi,5 işveren ve 5 hükümet temsilcisi bulunur.Bu komisyonda işçi tarafınıTürk-İş sendikası temsil eder.İşveren tarafını ise TİSK temsil eder. Hükümet adına ise özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan  yetkili kişiler kişiler katılır.

Taraflar Asgari Ücret Konusunda Ne İstemişti?

DİSK

DİSK, asgari ücretten hiç bir vergi alınmaması gerektiğini savunmamaktaydı.Bu talebini de komisyonda dile getirmiştir. DİSK’e göre, 2017 yılı için asgari ücretin en az 2 bin lira net olması gerekiyordu.

TÜRK-İŞ

Toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş DİSK’e göre biraz daha makul rakam söylüyordu.Sendikaya göre 2017 asgari ücretin 1600 TL olması gerekiyordu.Bu rakamda da ısrarcı olacağını söylüyorlardı.

İŞVEREN

2017 asgari ücretin belirlenmesinde belki de en zararlı çıkacak kesim işveren kesimi.işçileri temsil eden TÜRK-İŞ’in 1600 TL’lik talebine karşın işverenler, geçen yılki artış nedeniyle zam yapılmaması gerektiğini belirtiyordu.Daha fazla artışın kaçak işçi çalıştırılmasına neden olacağını vurgulayan işveren,yüksek bir artış olursa bunun belli bir miktarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini de savunmaktaydı.

Bu açıklamalardan sonra yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diliyoruz.

 

 

 


ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.