Vergi ve Güncel Haber Portalı

2017 Emekliye Dul ve Yetime Emlak Vergisi Muafiyeti Nasıl Olur ? Geriye Dönük Fazla Ödenen Emlak Vergisi Alınır mı ?

2017 Emekliye Dul ve Yetime Emlak Vergisi Muafiyeti Nasıl Olur ? Geriye Dönük Fazla Ödenen Emlak Vergisi Alınır mı ?

Emlak Vergi Muafiyeti Nedir? Emlak Vergisinden Kimler Yararlanabilir?  Emlak Vergisinden Emekli ve Dul Yetimler  Nasıl Yararlanır? Emekli ve Dul Yetimler Emlak Vergisi Muafiyet şartları Nelerdir.  Emlak Vergi Muafiyetinden Yararlanmak için başvuru Nereye Yapılır? Ne Zaman Başvuru Yapılır ?

2017 Emekliye Dul ve Yetime Emlak Vergisi Muafiyeti. Emlak vergisi muafiyetinden başta emekliler olmak üzere pek çok kesime muafiyetten yararlanabiliyor.  Emlak Vergisi Muafiyeti Şartları tuttuğu halde, bilmeyip ödenmişse, son 5 yıllık dönemde yatırılan paralar İlgili belediyeden iade alabiliyor.

Ülkemizde  servet üzerinden alınan vergilerden bir tanesi de emlak vergisidir.  Emlak vergisi 1986 yılından itibaren belediyelere devredilmiş ve belediyeler tarafından tahsil edilmektedir. Emlak vergisi arazi, arsa ve binalar üzerinden alınır.  Arsa, arazi ve bina sahipleri yıllık olarak emlak vergisi mükellefidirler.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

2017 Emekliye Dul ve Yetime Emlak Vergisi Muafiyeti.  Emlak Vergisi birinci taksiti, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.

Yasal Dayanağı Emlak Vergi Muafiyetinin 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunun 8. maddesinin ikinci fıkrası

2017 Emekliye Dul ve Yetime Emlak Vergisi Muafiyeti. Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran,  kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin  şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Emlak Vergisi Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir ?

2017 Emekliye Dul ve Yetime Emlak Vergisi Muafiyeti. Bakanlar Kurulunca belirlenecek indirimli vergi oranından, Türkiye’de brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskeni (tek evi ) olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan;

  1. Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,
  2. Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,
  3. Gaziler,
  4. Şehitlerin dul ve yetimleri,
  5. Engelli Vatandaşlarımız

Emekliler ve Dul Yetimler Emlak Vergisi Muafiyetinden Nasıl Yararlanabilir ?

2017 Emekliye Dul ve Yetime Emlak Vergisi Muafiyeti. Emeklilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için;

Meskende oturma şartı bulunmamaktadır.  Sahip olduğu tek evini kiraya verip de  kendisi kirada oturanlar da diğer şartları sağlamaları halinde indirimli orandan faydalanabilmektedirler.

  • 200 m2’yi geçmeyen tek evde payı bulunan pay oranında indirimli orandan faydalanabilirler.
  • Birden fazla evi olanların veya birden fazla evde paya sahip olanların indirimli oran uygulamasından yararlanması mümkün bulunmamaktadır.
  • Belirli dönemlerde dinlenme amacıyla kullanılan meskenler için yani çiftlik evi, yazlık veya kışlık ev gibi  meskenlerden dolayı indirimli vergi oranının uygulanması mümkün değildir.
  • Sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alanların bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır. Yanlışlıkla uygulananlara ise ceza ve faiziyle birlikte muaf olan vergi geri alınacaktır.

Yurtdışından Emekli Maaşı Alanlara da Muafiyet Var mı ?

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulan sosyal güvenlik kuruluşları dışında, başka bir ülkenin Sosyal Güvenlik Kuruluşu’ndan emekli olması halinde istisnadan yararlanamazlar.

Ev Yanında Arsa ve Arazisi Olanlar Muafiyetten Yararlanabilir mi ?

Bir tek evi nedeniyle muafiyetten yararlananların gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları indirimli vergi oranından yaralanmalarına engel teşkil etmemektedir. Ancak bu işyeri arsa ve arazilerden gelir elde ediyorsa muafiyetten yararlanamazlar.

Emekliler ve Dul Yetimler Muafiyetten Yararlanmak için nereye Nasıl Başvururlar Gerekli Evraklar Nelerdir ?

2017 Emekliye Dul ve Yetime Emlak Vergisi Muafiyeti. 

Emekli olup Başka bir geliri olmayan emekli vatandaşlarımız emlak vergisi olarak bağlı bulunduğu belediyenin mali hizmetler müdürlüğüne ekte paylaşacağım ve içeriğinde başka bir gelirinin olmadığını beyan eden bir dilekçe ile başvurarak yararlanabilirler. Başvuru zamanı ise muafiyet şartlarının oluştuğu ay içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru yaptıkları takdirde emlak vergisinden muaf olup emlak vergisi  ödemeyeceklerdir.

Emlak Vergisi İadesi alınabilir mi?

Emlak vergisinden muaf olanlar, muaf oldukları dönemde ödedikleri vergiyi geri isteyebilirler. Zamanaşımı süresi  beş yıl olduğu geçmişe dönük ödememeniz gerekirken ödediğiniz emlak vergilerin iadesini belediyelerden talep edebilirsiniz.

 

EMEKLİLER VE, DUL VE YETİMLERE AİT DİLEKÇE İÇİN TIKLAYINIZ

2017 Engellilere Emlak Vergisinde sağlanan avantajlar Konusuyla İlgili Yazımız için Tıklayınız

2017 Emlak Vergisi Muafiyeti Nasıl Olur Konusuyla İlgili Yazımız için Tıklayınız

Veraset Beyannamesi ve Miras Konulu Yazımız için Tıklayınız


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 49 YORUM
  1. Emin Türkay dedi ki:

    Ben de Eşim de Emekli benim adıma bir eşimin adına da bir konut var Bizler emlak vergisi mükellefimiyiz bu konu da bir açıklık yok teşekkür ederim. İlgilenirseniz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      emlak vergisi mükellefisiniz

  2. Ayse Atam dedi ki:

    emekli olup tek mesken sahibiyim. Bankada az bir miktar param var. Bına vergisinden muaf olabilirmiyim.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      olabilirsiniz

  3. Ayse Atam dedi ki:

    2017 Mayıs ayı birinci emlak vergisini odemiştim. Kardesim ile müsterek olan ev Hazıran 2017 de satıldı. Kasım 2017 emlak vergisi ikinci taksidinden muaf olmam mümkün mü yoksa ödeyecekmiyim. Eger ödemem gerekmiyorsa dilekce ile belediyeye başvurabılırmiyim.zira başka bir mülk sahibi degilim.
    Şimdiden teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ödeyeceksiniz tahakkuk eden bir vergi

  4. Hacer dedi ki:

    Eşim 2016 Eylul ayından beri işsiz. Ben çalışıyorum. (BAYANIM)
    eşimin uzerine gelir getiren hiçbir mülk yok. Sadece ikamet ettiğimiz ev var. Emlak vergisi istisnasindan yararlanabilirmiyiz. sorduğum zaman sadece ev hanımları için gecerlidir, deniyor. Kanun maddesinde böyle birşey yazmıyor. Nasıl bir yol izlemeliyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      emlak vergisi istisnasından yararlanabileceğinizi düşünüyoruz.ilgili belediye ile görüşebilirsiniz.

  5. Serap dedi ki:

    babam emekli annem ev hanimi; oturdugumuz evin tapusu annemin uzerine bunun dışında benim ve kardesimin evi var. bu evlerinde tapulari bizim uzerimizde intifa hakki ise annemde, ben evlenip ayrildim kardesim ise işsiz bu durumda emlak vergisi muaffiyetinden faydalanabiliyormuyuz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      verdiğiniz bilgilere göre yararlanır . Ancak bireysel bir durumdur ilgili belediye size daha doğru bir bilgi verir.

  6. kemal tekin dedi ki:

    10 yıldır bir hisse benim bir hisse ablamın ablam ev hanımı fakat 10 yıldır vegi cıkıyor ne yapmamız lazım tesekkütlerk

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ilgili beledye başvurunuz

  7. Mustafa Er dedi ki:

    Ben emekliyim, tek evimiz var fakat evin tapusu eşimin üzerine, başkada bir mal varlığımız yok, belediye de memur evin kendi üzerinize olmasi gerekiyor diyor. Nasıl bir yol izlemeliyim.Teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz eşinizin üzerinde de birşey yoksa muaf olur ilgili belediye başvurunuz

  8. mustafa biçer dedi ki:

    merhaba
    emekli arkadaşın 1 evi var ve emlak vergisinden muaftı.Fakat bazı sebeplerden dolayı bir arkadası farklı bir şehrin köyünde tapuda ev ve tarla görünen yerini bu arkadasın üzerine yaptı.Dolayısıyla 2 evi olduğu için emlak vergisi muafiyeti kalktı.Fakat arkadasına ait olup tapusu üzerinde olan bu tarla ve ev görünen yerdeki ev kapısı penceresi olmayan yıkık köy evi.Bunun için muhtardan belge alınsa muafiyet devam edermi?

    tşk

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      kesinlikle hayır muafiyet şartlarını kapatmış

  9. Semih dedi ki:

    Babam emekli, bir evi var. Dedem köydeki tarlaları babamın üzerine yaptı. Şehirdeki ev kirada değil, tarlalar ekip biçilmiyor, bir gelir getirmiyor. Geçenlerde 1200 tl ceza geldi, ikametini değiştirdiği, evi kullanmadığı için yazıyor. Köyde arsanın üzerinde ev gözükmüyor, tarlalar gelir getirmiyor, babam emlak vergisine tabi midir? Teşekkürler.

  10. VEYSEL CAN ARTAR dedi ki:

    Merhaba annem 2003 yılında emekli oldu 2010 yılında oturduğumuz evi aldık fakat belediyeye beyanname vermemişiz 15 11 2017 tarihinde beyannema verdik emekli olduğu için vergiden muafsınız dediler 2017 yılının emlak vergisini sildiler ve bundan sonra emlak vergisi ödemeyeceksizin dediler.Fakat geçmişe dönük borçlara birşey yapamıyoruz dediler 2010-2016 yılları arası için 1060 tl borç çıkardılar.Bunun için ne yapmamız gerekiyor.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      bireysel bir durumlara yorum yapamıyoruz ancak muafiyet geçmişe dönükte işler

  11. Veysel Can artar dedi ki:

    Geçmişe dönük muafiyet için ne yapmamiz gerekiyor

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      dilekçe yazacaksınız

  12. Mehmet Ali alkan dedi ki:

    Emekliyim yüz metre karenin altında bir evim var.köyde babamdan kalan bağ ve bahçelerden eşim ile birlikte aylık 597. TL gelir elde ediyoruz. Emlak vergisi ödeyecekmiym

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yararlamazsınız dediğiniz bilgilere göre

  13. fatma dedi ki:

    babam emekli bir antalyada bir ankarada evimiz var ikisinide kendimiz kullanıyoruz emlak vergisi muafiyeti varmı şuan vergi ödüyoruz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yok yararlanamazsınız

  14. bilge güldüren dedi ki:

    Şubat 2018 de emekli olmayı düşünüyorum bir tane evim var oturduğum bir de yaylada arsam var 503 m boş duruyor oturduğum evden dolayı 2018 yılında emlak vergisinden muaf olurmuyum emekli olunca

  15. SELİM BAYKUT dedi ki:

    EMEKLİYM 1 EVİM VAR EŞİMİN ÜZERİNE 1 EV VAR EMLAK VERGİSİ MUAF OLABİLİRMİYİM

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      diğer şartlarınız tutuyorsa olabilirsiniz

  16. murat toklu dedi ki:

    babam emekli 1 evi 1 dükkanı var .2 sinden birinden muafiyeti olabiliyormu olabilirse tercih mi yoksa ilgili belediyemi karar veriyor.teşekkür ederiz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      olmaz iki mülkiyetlerde olmaz

  17. Mehmet Kara ÇALIŞ dedi ki:

    Eşimle beraber emekli olduk 1 evimiz var ve eşimin üzerine kayıtlı. İkimiz de emekli maaşı alıyoruz ayrıca bankada vadesiz paramız var, muafiyetten yararlanabilirmiyiz ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      verdiğiniz bilgilere göre faydalanabilirsiniz

  18. murat aslan dedi ki:

    ben emekliyim benim üzerimde 3 adet dairem var .eşim de emekli eşime ait 1daire var eşim emlak vergisinden muaf olabilirmi.

  19. osman dedi ki:

    85metre kare evım var emeklıyım uzerımde başka tapu arsa yok yalnız muşterek olan arazımde adıma cay cuzdanı var cay parası alıyorum acaba ben bına vergısınden muaf olabılırmıyım ödedıklerımı gerı alabılırmıyım teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Maalesef olamazsınız

  20. gülşen kolçak dedi ki:

    Merhabalar Ali bey, Öncelikle teşekkür ederim. Sadece bir dairem var ve içinde oturuyorum. Emlak vergisini belediyeye ödüyorum. bir ay önce yeni emekli oldum. şimdi emlak vergisi ödememem gerekirken belediye zamanını tarihini kaçırdınız. diyor bu doğrumu ne zaman müraacat etmeliydim veya etmeliyim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      emeklilik tarihiniz 2017 yılında değilse yararlanamazsınız 2017 ise dilekçe ile başvurunuz hata varsa düzeltmek zorundalar iyi günler

  21. İrfan Kurt dedi ki:

    Merhabalar Ali bey, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Yakın zamanda emekli oldum ve emekli ikramiyesi ile Ankara da bir ev aldım içinde oturuyorum. Ancak köyümüzde yakın akrabalarımla miras paylaşımından sonra hisselerini satan 3 kardeşin hissesini aldım üzerimde yaklaşık 2500 metre arsa kaydı var. Ancak aldığım bu arsaya ait Tapu üzerinde ise ARSA ve EV yazıyor. Ben bu hisseleri alırken ev almadım sadece hisse sahibi kardeşlerden 3 kişinin payını aldım onlarda şehirde yaşayan köyde evi olmayan kişilerdi. Arsanın tamamı 11 dönüm ve paylarını satmayan diğer hissedarlar burada kendi arazilerinde, kendi evlerinde oturmaktalar. Benim hissem (11 dönümde 2,5 dönüm) ve boş arazi. Ben Ankaradaki kendi evimin Emlak vergisini belediyeye ödüyorum. Bu durumda emekli muafiyetinden yararlanabilirmiyim.

  22. CEM dedi ki:

    Merhaba
    Bir tek evi nedeniyle muafiyetten yararlananların gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları indirimli vergi oranından yaralanmalarına engel teşkil etmemektedir. Ancak bu işyeri arsa ve arazilerden gelir elde ediyorsa muafiyetten yararlanamazlar. denilmiş ancak tarladan yıllık 500Lira hicar geliri alan biri de muaf olamaz mı? Yıllık geliri 26000TL’den az olanlar muaftır diye bir yazı okumuştum. Rica etsem böyle bir limit varsa yazar mısınız?
    Teşekkürler

  23. Hatice Durmaz dedi ki:

    Ali Bey merhaba,
    Tek evim var. 200m2 altı. Dul maaşım var. 6 dönüm tarlam için 650TL yıllık hicar alıyorum. BİMER’e başvurdum ve sordum. İlgili belediye cevap verdi. ” yıllık 34.000,00 TL nin altında menkul sermaye iradı kapsamında banka mevduat faiz geliri elde etmenin emlak vergisi muafiyetinden faydalanmaya engel olmadığı ” hükmü var ancak tarım geliriniz var dolayısıyla vergi ödeyeceksiniz dedi. Bankada 34.000TL varken vergi vermeyen birileri ve ben dul maaşım +650 lira yıllık yani aylık 54,16TL dul maaşıma ek gelir varken ki maaşım asgari ücretten bile az ve ben vergi ödemek zorundayım. Doğru mudur? Umarım değildir yoksa adalete inancım tamamen yok olacak.

  24. mehmetcan dedi ki:

    babam emekli ev emlak vergi kaydı babamın üzerine fakat 2014 yılında rahmet etti emeklilik için başvurmadık. babamın adına başvurup indirimden faydalandırabilirmiyiz

  25. özlem dedi ki:

    merhaba 2018 ocak ayında emekli oldum 60 m2 bir evim emekli maaşım ve babamdan aldığım dul yetim aylığım var 3 ayda bir 1500 tl emlak vergisinden muaf olabilir miyim

  26. hidayet dedi ki:

    Merhabalar,
    Ben emekliyim eşim ev hanımı oturduğumuz ev eşimin üzerine bu tarihe kadar muafiyet yararlanarak emlak vergisi ödemedim. Ancak geçtiğimiz aylarda dul ve hiçbir geliri olmayan kızım için kredi çekerek kendi üstüme bir ev aldım. Ailenin emekli maaşımdan başkaca geliri yoktur. Her iki ev de aile üyeleri düzenli olarak oturmaktadır. Her iki ev için ya da bir ev için muafiyetten yararlanabilir miyim. TEşekkürler

  27. Ayşe dedi ki:

    merhaba
    eşimden ayrıldım 45 metrekarelik bir evim var asgari ücretle çalışmaktayım bu durumda benim vergiden muaf olabilirmiyim.

  28. Ahmet Yazlı dedi ki:

    Babam 1999 yılında vefat etti babamın evinde Evde Annem kalmakta veraset ilamı ile vergi dairesi ve belediyeye müracak ettik.Annem oturduğu ev için emlak vergisinden muaf oldu.ancak 2019 yılı Nisan Ayında 5 yıllık geriye dönük emlak vergisi borcu çıkarılmış.Belediye ye Sorduğumda Tapu kayıtları na göre çıkıyor diyorlar.Veraset ialmında 6 kardeş ve annem olmak üzere ev üzerindeki paylarımız gösteriliyor.Tapu da herhangi bir işlem yapmadık.Emlak vergisi muafiyeti için ne yapmamız gerekir.

  29. sibel kara dedi ki:

    tapusu babamın üzerine 1 dairem var annem ve babam vefat etti tek mirasçıyım ve yetim aylığı almaktayım,emlak vergisi muafiyeti için hangi yolu izlemeliyim ve tapuyu üzerime geçirmelimiyim?teşekkürler

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.