Vergi ve Güncel Haber Portalı

2019 Engelli Raporu ile Araba (Araç) Nasıl Alınır?

07.08.2019
1.070
2019 Engelli Raporu ile Araba (Araç) Nasıl Alınır?

2019 Engelli Raporu ile Araba (Araç) Nasıl Alınır? Engelli olan birçok vatandaşımızın engel oranını rapor ile onaylattıktan sonra, engelli raporunun sağladığı oranda birçok yerde indirimden faydalanmak mümkün olmaktadır. Burada amaç engelli vatandaşımızın hayata karşı uyum sağlamasını kolaylaştırmaktır. Devlet olarak engelli vatandaşımıza destek çıkarak engelinden dolayı kendisine destek olmak en büyük vazifelerimizden bir tanesidir. Devlet engelli vatandaşlarımıza birçok yerde ve alanda kolaylıklar sağlamaktadır. Engelli raporu bulunan vatandaşlarımıza da sağlanan kolaylıklardan bir tanesi de Araba (Araç) satın alımı esnasında yapılan ÖTV indirimidir.

2019 Engelli Raporu ile Araba (Araç) Nasıl Alınır? Engelli vatandaşlarımız için madde madde olarak açıklamaktayız. İlk olarak engelli raporu nasıl alabilirler, engelli raporu için nereye başvuru yapabilirler  ve aldıkları rapor oranı ile Araba (Araç) alımı esnasında ÖTV indiriminden faydalanabilecekler mi? Gibi tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabileceksiniz.

2019 Engelli Raporu Nasıl Alınır?

2019 Engelli Raporu Nasıl Alınır? Engelinden dolayı Engelli Raporu almak isteyen engelli vatandaşlarımız bulundukları illerde bulunan tam teşekküllü devlet hastaneleri ya da eğitim araştırma üniversite hastanelerinden bir tanesine giderek heyete girmesi gerekmektedir. Bu hastanelerden herhangi birine başvuru sağlayan engelli vatandaşlarımız için engellilik oranını düzenleyecek olan birim heyettir. Engelli raporunu başvuru sırasında toplanan heyet belirlemektedir.

2019 Engelli Sağlık Kurulu Raporu Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

  • Dilekçe(Başvuru yaptığınız hastane size doldurmanız için verecektir)
  • Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi
  • 2 Adet Fotoğraf 

Başvuru yapıldıktan sonra sağlık kurulu sizi ilgili bölümlere yönlendirerek muayene ve tetkik yapıldıktan sonra sonucu beklemeniz gerekecektir.

2019 Engelli Sağlık Kurulu Raporu Onayı

2019 Engelli Sağlık Raporu başvurunuzun sonucunun ne zaman çıkacağı ile ilgili bilgiyi sağlık kurulunda başvurunuz sırasında öğrenebilirsiniz. Hastaneler haftanın belli günlerinde bu rapor sonuçlarını dağıtmaktadır.

  1. Raporlar kurum müracaatında üç nüsha, kişisel müracaatlarda ise iki nüsha olarak düzenlenir ve başhekim tarafından onaylanır.
  2. Engelli sağlık kurulu raporunun bir nüshası ilgili kişiye verilir. Kurum müracaatlarında ise raporun bir nüshası raporu isteyen kuruma gönderilir.
  3. Raporun bir nüshası, gerektiğinde belgelendirilmesi amacıyla raporu veren sağlık kurumunda saklanır.

2019 Engelli Raporlarının Sağladığı Faydalar Nelerdir?

2019 Engelli Raporlarının Sağladığı Faydalar Nelerdir? Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın, diğer vatandaşlara göre indirimli olarak faydalanabileceği kendilerine destek olmak için birçok konuda belirli oranlarda indirimler yapılmaktadır. Engelli vatandaşlarımız için hazırlanan ve engelli vatandaşlarımız hayata karşı duruşlarını desteklemek adına indirimli faydalanabileceği alanlar aşağıdaki gibidir.

  • Bütün kurum ve kuruluşlarda sıra önceliğinden yararlanılır.
  • Ayrıcalıklı sınav olanakları bulunur.
  • Araç alımlarında ÖTV indiriminden yararlanma hakkına sahip olunmaktadır.
  • Tüm toplu taşımalarda ve uçak biletlerinde indirimden yararlanılır.
  • Enerji tüketimlerinde v emlak vergi ödemelerinde belli oranlarda indirimlerden yararlanılır.
  • GSM operatör kullanımlarında özel indirimlerden yararlanılır.
  • Devlet tiyatrosu gösterilerinde ve tüm müze ziyaretlerinde ücretsiz olarak giriş hakkı bulunur.
  • Engelli vatandaşlara ait özel park alanları vardır. Bu park alanlarından sadece engelli sağlık raporu bulunan vatandaşlar yararlanmaktadır.

Yukarıda saydığımız birimlerden ayrıcalıklı olarak faydalanacak olan engelli vatandaşlarımızın, engelli raporlarının bulunması ve egeli rapor oranının en az %40 olması gerekmektedir.

2019 %40 Engelli Raporuyla Araba (araç) Alımı

2019 %40 ve Üzeri Engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır.

%90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır. Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV’siz araçlarını galerilerden alabilir.

2019 Engelli Kişiler H Sınıfı Ehliyet Nasıl Alır?

2019 Engelli Kişiler H Sınıfı Ehliyet Nasıl alır? H sınıfı sadece engelli sürücülerin alabileceği bir sınıftır. Otomobil ya da motosiklet kullanacak olan engelli sürücü için bu sınıf aynıdır. Sürücü ehliyet almak istediğinde öncelikle engellilik durumunu gösteren bir sağlık raporu almalıdır ve bu rapor, bireyin ehliyet almasında herhangi bir engel olmadığını göstermelidir. Diğer sürücü adayları ile aynı sürede aynı sınavlara tabi tutulan engelli bireyler yazılı sınavı da geçtikten sonra özel araçla direksiyon sınavına girerler.

Sürücü belgesi olan fakat ilerleyen zamanda kaza sonucu engel oluşan kişiler yazılı sınava tabi olmadan, özel donanımlı bir araçla direksiyon sınavına girebilir ve H sınıfı ehliyetlerini alabilirler.

2019 %90 Engelli Raporuyla Araba (araç) Alımı

2019 %90 ve Üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını galeriden satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.

2019 Engelli Araç Alımında ÖTV İndirimi Hangi Araçlarda Geçerlidir?

2019 Engelli Araç Alımında ÖTV İndirimi Hangi Araçlarda Geçerlidir? Engelli vatandaşlarımızın ÖTV indirimden faydalanabileceği araçlar aşağıdaki gibidir. ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi taşıtlardan;

  • 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon, vb. taşıtlar (Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.03 tarife pozisyonunda yer alanlar)
  • Eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtlar (87.04 tarife pozisyonunda yer alanlar)
  • Motosikletler (87.11 tarife pozisyonunda yer alanlar).

2019 Engelli Araç Satımı İçin Gerekenler

2019 Engelli Araç Satımı İçin Gerekenler arasında en başından başlarsak Engelli Vatandaşımız aldığı arabayı 5 yıl boyunca satılamayacağı bildiriliyor. Eğer satma aciliyeti bulunuyorsa bu durumda ÖTV vergisinin ödenmesinden sonra satış işlemi gerçekleşebiliyor. Ancak aracı satacağın kişi de engelliyse bu süre 3 yıla düşüyor. Engelli aracı devir ve satış işlemleri için gerekli işlemler, aracın engelli bir şahsa satılması sırasında aşağıdaki adımlarla tamamlanıyor:

  • Otomobilin için noterde satış tescil belgesi düzenleniyor.
  • Notere tescil belgesi ücreti ödeniyor.
  • Noter tarafından tescillenen belge arşivletiliyor.
  • Tescil işleminin ardından yeni araç sahibinin aracı kendisine göre düzenletmek için proje hazırlatması gerekiyor.
  • İkamet edilen bölgedeki trafik tescil kuruluşuna başvuru yapılıyor ve araç tescil belgesi oluşturuluyor.
  • Araç engelli olmayan birine satılacaksa aynı işlem aşamalarından geçirilerek yine trafik tescil kuruluşundan aracın plakasındaki engelli işaretini kaldırtmak gerekiyor.
  • Engelli araç fiyatları tüm vergiler dahil 247.400 TL’nin altında olduğunda ÖTV indirimi uygulanabiliyor.
  • Eğer satın alacağın araç 247.400 TL’nin üzerindeyse ÖTV indirimi geçerli olmuyor.

Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir Mi? Evde Bakım Aylığı Kesilir Mi?

Yılda Kaç Kez Araç Alıp Satabilirim? Kaç Araçtan Sonra Vergi Veririm?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 70 YORUM
  1. Levent kahraman dedi ki:

    Amcamın bi ayağı yok, ve bi gözü görmüyor buna rağmen raporu en fazla %68 alabiliyor. Sizce bu raporla ötv siz araç alabilirmi?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      aracı almak istediğiniz bayi ile görüşebilirsiniz.

  2. Alp dedi ki:

    Merhaba son engelliye otv muafiyeti duzenlemesiyle motor cc sarti kalkti peki 4*4 sarti kalkti mı. Yaylada yasiyorum.sehre iniş zor oluyor 4 *4 aracı olan biri gelip aliyor

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz 4*4 ötv hariç fiyatı 90 bin tlyi geçmiyorsa alabilirsiniz

  3. sinan dedi ki:

    hayırlı günler annemin %98 oranlı saglık raporu var engel durumu olarak ortopedik ruhsal ve duygusal süregen kronik işaretli akli dengesi yerinde zihinsel hiç bir problemi yok ama araç almaya gittigimde bayiler bana vasi ve hakimden ötv siz araç alabilir izin belgesi istiyolar bu vasi ve izin olayını biraz araştırdıgımda hakimlerin pek olumlu bakmadıgını ögrendim bu konudaki fikriniz ve yapabileceklirimi söylerseniz çok sevinirim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yasal hakkıdır siz denilenleri dikkate almayın Karar için mahkemeye başvurunuz

  4. sinan dedi ki:

    bu vasi tayini ve hakimden ötv siz araç alım iznini hangi kurum istiyor emniyetmi yoksa vergi dairesimi

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Bayii isteyecek bayiide vergi dairesine ibraz edecek

  5. Sinan dedi ki:

    Ali bey bu hakim kararini bazi bayiler istiyo bazilari istemiyor bizde sasirdik napicamizi yarin raporumla m.t.vergi dairesine gitsem hakim karariyla bu isin olacagini veya olmayacagini ogrenebilirmiyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      vergi dairesi bilmez

  6. Sinan dedi ki:

    Kime sorcaz pekala bayiden bu hakim kararini kim istiyo niye istiyo ki onlarda bizden boyle bisey istiyolar

  7. SEÇUK GÜLTEKİN dedi ki:

    merhaba Ali bey,

    benim %20 raporum var polyo sekeli ortapedik ehliyetimde H özeltertipatlı yazıyor.ben bayi ile anlaştım Bayi verdi dairesine başvurdu buradan söyledikleri polyo sekeli olduğu için karar veremiyoruz.buradan ist.vergi daire başkanlığına yönlendirdiler beni bende giitim raporu ehliyeti gösterdim dilekce yazdım dediler size posta ile cevabı göndereceğiz olur veye olmaz diye .şimdi sormak istediğim polyo sekeli olan kişiler ötv’den yararlanamıyorlarmı ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz özelge konusu olmuş değerlendirecekler size dönüş yapacaklar. şimdi ne dersem sizi yanlış yönlendirebilirim

  8. Yeşim dedi ki:

    Ben %65 engelliyim. Fizik tedaviden %25 almıştım. Raporumda H sınıfı ehliyet alabilir otomatik vitesli araç kullanabilir yazıyordu.Buna rağmen 4 yıldır araç alamadım. Kaç kere başvurdum. Sürekli vergi daireleri farklı farklı şeyler istediler. Artık benimde kafam çorba oldu. En son illa ortopediden yazması lazım şu bacak bu bacak yazması lazım demişlerdi. ÖYle kamıştı. H sınıfı ehliyet için sertifkamı aldım gidip ehliyet almadım sertifikam var. Çünkü şuanki kullandığım ehliyetim iptal olurmuş o yüsden almadım. Bu yazdıklarınız yeni kanunmu ? Ben nasıl araç alacağım

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      birincisi h ehliyet alacaksınız ikincisi vergi dairesine değil bayiiye gideceksiniz

  9. SEÇUK GÜLTEKİN dedi ki:

    merhaba Ali bey,

    sonuç nezaman belli olur ? ve sormak istediğim büyük ihtimalle olumsuz dönüş yapacaklar ben buna tekrar itiraz edebilirmiyim ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      itiraz süreci yok karar görüştür. uygulamanın o şekilde olacağını gösterir iki haftalık bir süreci var yıl sonu olunca biraz uzayabilir

  10. yücel kılıç dedi ki:

    iyi günler ben kolon kanser hastasıyım akcıger ve karaciğer hastasıyım ve yüzde 80 raporum var ötv ödemeden araç alabilirmiyım teşekürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      % 90 altında olduğu için maalesef yararlanamazsınız

  11. mustafa dedi ki:

    bence ben yanlıs goruyorum eyerkı devletımız engellılere deyer verıp bu hakkı tanıyorsa bence cok yanlıs bı duzenleme yapılmıstır ve bırde suna dıkkat cekıyorum maden devletımız engellı ıcın otv mtv almıyorsa kvd neden alıyor bu bence hıc hos deyıl devlet olarak eyerkı bu hakkı tanıyorsak o zaman hıc bır vergı alınmaması gerek ve bu duzenleme hıc hos bı duzelenme deyıl motor hacmını yukselmıs olarak duzenlemıs zaten 200 bın tl ye hangı 2000 motor hacmı olan arabayı alıcaklar bence alay gecer gıbı bır duzenleme yapılmıs

  12. hakkı dedi ki:

    Doğuştan işitme engelliyim %70 engelli raporum var her iki kulakta işitme cihazım kullanmaktayım ehliyetim h sınıfı (engelli) bulunmaktadır ÖTV MUAFİYETİNDEN yararlanamıyorum burda ayrımcılık var.

  13. remzi özgüç dedi ki:

    oglumun 2 parmagı yok yüzde 8 özürü var indirimli araç alabilirmi

    remzi özgüç
    0536 319 88 88

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu oran ile alamaz

  14. Fırat dedi ki:

    İyi günler dayımın % 74 engelli raporu var onun adına ÖTV ödemeden araç alabilme ihtimalim var mı?

  15. kaan dedi ki:

    babamı bir gözü görmüyor bir gözü 4/1 görüyor kulaklarında işitme kaybı kalbinde sitent var sizce 100 kaç rapor alır

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      rapor oranı hakkında bilgimiz yok

  16. cemal dedi ki:

    %40 Raporlu 6 yaşında otizmli oğlum için bayii aradiğimda H Sınıfı
    Ehliyet istedi zihinsel engelli bireylere nasıl ehliyet verilebilir ki verilse bile trafikte araç kullanamaz ki bu ne saçmalik anlayamiyorum en azından zihinsel engelli insanlarin ailelerine ÖTV den yararlanma hakkı vermeleri gerekir diye düsunüyorum ben bu durumda çocuğum için kendim araç alamazmiyim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      alamazsınız Rapor % 90 ve üzeri olması gerekiyor

  17. Emrah dedi ki:

    Merhaba babaannem %90 engelli aracimiz var 5 sene doldu satip yenisini almak istiyoruz acaba mumkunmu

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      evet mümkündür.

  18. yücel öztürk dedi ki:

    babamın % 45 engelli raporu var onun üzerine alacağımız arabayı bende kullanabilirmiyim
    ilginiz için teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      kullanabilirsiniz.

  19. hasan dedi ki:

    Arkadaşlar bi sorum olacak şimdi 200 bine kadar cc farkı aranmadan araç alınabiliyor %90 raporu üzerinde bunun fiyatını nasıl hesaplicaz % kaç ötv indirimi yapacaz önceden araç fiyatını 1.45 e bölünce bulunuyodu şimdi bu oran kaç oldu cevaplarsanız sevinirim…

  20. hasan dedi ki:

    kardeşimin %95 engelli raporu var 4*4 3000 cc pikap ötv den muaf alınır mı . bayilere sorduğumuzda ticari sınıfında olduğu için yararlanamıyormuşuz .şimdiden teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alabileceğiniz araçlara kanunda belirtilmiştir.bu araç o kapsama girmez. bayinin dediği doğrudur

  21. huseyn dedi ki:

    .%50 engelli raporum var ve B sınıfı ehliyetim var ötv indiriminden yararlanmak için ne yapmam gerek

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      raporunuzda araç alabilir ibaresi varsa bayiiye başvuruyorsunuz

  22. kemal kurkut dedi ki:

    mrb benim babaannem yüzde doksanaltı engelli engelli araba alabilmem içöin sadece sağık raporumu lazım yada başka işlemler gerekiyormu kaç motor arabaları alabiliriz teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      detayları yazımızda bulabilirsiniz.

  23. Taner dedi ki:

    Merhabalar Babam Karaciğer Nakil ameliyatı oldu. ÖTV siz veya %40 üzeri orana bağlı yarı ÖTV ile araç alabilir mi. Bir diğer sorum illa H ehliyet alması gerekir mi, alınan araçta organ naklinden dolayı herhangi bir aparat olmayacağı için gerek var mı H ehliyete. Motor hacim sınırı var mı yani 1.6 cc bir araç alabilir mi tabi ki 200 bin TL nin altında olmak koşulu ile.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      alamaz ortopedik engelli olmalı yada % 90 ve üzeri olması gerekiyor

  24. huseyn dedi ki:

    tesekur ederim.peki ehliyeti deyiştirmeme gerek var mı

  25. Burak Cem ÖCAL dedi ki:

    merhaba;

    amcam da %40 engelli raporu var. nasıl araba alabiliriz?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç almak istediğiniz bayi ile görüşebilirsiniz.

  26. NECMİ dedi ki:

    SOL GÖZDEN YÜZDE 40 RAPORUM VAR ÖTVSİZ OTOMOBİL ALABLİRYİM KOLAY GELSIN AYRICA ŞEKER HASTASIYIM

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alabilirsiniz.

  27. Hülya dedi ki:

    Merhaba. Kalp hastalığım var. rapor yüzde 55. ÖTV indiriminden faydalanabilir miyim.

  28. ahmet dedi ki:

    Merhabalar

    Bababm kanser hastası hastaneye devamlı gidip gelmesi gerekiyor rapor cıkartıp arac alabilirmiyiz bide yüzde 90 alamassak arac alamazmıyız birde arac hastanın ustunemi olucak . teşekürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      maalesef alamazsınız

  29. muharren dedi ki:

    merhaba dayım var yatalak felcli ve şeker hastası raporu %90 eski eşi ve oğlu ilgilenmiyo 2 kardeşi var ben araba alsam kendi adıma olur mu dayı öldükten sonra başkası hak talep edebilir mi

  30. FATİH dedi ki:

    merhabalar oğlumun her iki kulakta da %65 işitme kaybı ve zihinsel olrak da %55 zihin engelli ehliyeti flaln yok ÖTV den faydalanablirmiyiz.?

  31. Ömer Faruk Sezer dedi ki:

    .%65 işitme engelliyim raporum var ötv indirim oluyor mu ?

  32. didem dedi ki:

    merhaba babamın 98 alzeimer raporu olmasına rağmen araç almama hakim red verdi bende kararına itiraz ettim yasada 200 altı araç derken 180 lik araçı hakim lüx buldu ne yapabilirim

  33. selami başar ekici dedi ki:

    Merhabalar..
    Benim oğluma (1.5 yaşında bebek)%80 engelli raporu verildi. Sol kol-sol bacak çalışmıyor. ortopedik ve aynı zamanda görme problemi de var, serabral-palsi hastasıdır, bize %50ye kadar, engelli çocuğunuza %50 ye kadar indirim yapıyorlar, araç alabilirsiniz diye bilgi verildi. Doğrumu dur? alabilirmiyiz?

  34. Kürşat Bozkurt dedi ki:

    Merhabalar Ali bey. %45 ortopedik raporum var. Sonradan oluşan göz ve duyu organlarımda da kayıplar var. Tekrardan heyete girip raporumu yükseltme şansım var mı? Teşekkürler.

  35. Yunus Karakaş dedi ki:

    Merhaba dedem %90 üzeri raporlu alzheimer hastası ve yatalak. Bazı sitelerde vasilik davası ve ek karar belgesi istendiği ve her hakimin bunu onaylamadığı yazmış bu konuda bilgilendirir misiniz? Ayrıca vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi de istendiğini duydum ikametlerimizin aynı yerde olma şartı var mıdır?cevabınız için Şimdiden Teşekkür ederim

  36. ürün dedi ki:

    Merhaba,
    Sorum şu;Babam H sınıfı ehliyete sahiptir.Engeli bir elinin olmaması.Engellilik oranı %57 dir.2010 yılında aldığı araca özel tertibat takılmıştı silicek kısmı sağdan sola alınmıştı.Şimdi yeni araba almak istiyor yeni aracına özel tertibat taktırmak istemiyor çünkü aracı 1.derece yakınlarıda kullanacak.Tertibatsız araç almamız mümkünmüdür.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

  37. Nursima dedi ki:

    Merhaba kayınvalidemin %80 engelli raporu var engelli bakıcısı benim ben şuan istesem araba alabilirmiyim

  38. Emre - dedi ki:

    Merhabalar üstadım .

    Şimdi benim sol ayak bileğimde 100 de 100 eklem kısıtlığı var. Ehliyet sağlık raporu için başvurdum heyeti bekliyorum . Büyük ihtimal engelli otomatik ehliyeti verecekler . Şimdi benim rahatsızlığım ortopedik engel olduğu için engel durumunun yüzde kaç olduğuna bakılmadan ötv siz araç alabilirmiyim ?

  39. nasip dedi ki:

    merhaba kayın biraderimin %80 engelli raporu var zihinsel olarak ötv indiriminden faydalanabilirmiyiz bayii ye sorduğumda olmaz %90 olması lazım dediler

  40. coşkun dedi ki:

    Merhaba kayınpederimin %90 engelli raporu var alacağımız aracı damat olarak ben kullanabilir miyim?

    1. HÜLYA dedi ki:

      benim % 90 engelli oğlum var onun üstünden benim babam araç alabilirmi

  41. HAKAN dedi ki:

    Merhaba eşimin Sol kolu protez %57 sağlık raporu var.Ehliyet alabilmek için gerekli evrakalrı düzenledik. İlçe sağlık müdürlüğünden ehliyet kodu 10.02, ,35.04,40.11 verildi. Ehliyetini de aldı. Bu kodlar ehliyetinde de yazılı şimdi bu ehliyetle ve ilçe sağlık müdürlüğün araç kullanabilir raporu ile ÖTV den faydalanılabilir mi yoksa tekrar 200-300 TL verip Ötv den faydalanabilir raporumu almamız gerekiyor.
    Saygılarımla

  42. erkan d dedi ki:

    100.40 engelli raborum var engelli aracını soy bağım olmayan kişinasıl kulanır yanımda soybagım yoklar yakın aile dostum var onun adına vekalet verebilirmiyim

  43. Ahat akbaba dedi ki:

    Mrb benim sol ayak poloseki yüzde yirmi oranında raporun var raporda özel tertibatlı araç kullanabilir ve otomatik vites kullanabilir ibaresi var ehliyetimide bu raporla h ehliyeti olarak değiştirdim bu belgelerle vergi dairesinden otv indirimi almak için giriş sordum cevap olumsuz otv den yaralanamayacagimi söyleyen bir yazı verdiler sorum şu ehliyetimi aldım raporda tamam neden otv yaralanamiyorum itiraz edebilecek miyim şimdiden tsk

  44. zaza dedi ki:

    merhaba amcamın 1 yıllık geçerli raporu var. raporun son 6 ayındayız diye araç alamıyoruz. raporun yenilenmesi lazım deniyor. amcamın hastaneye gidecek durumu da yok. kanserin son aşamalarında. bi çıkış yolu varmı

  45. Erkan dedi ki:

    Merhabalar, %92 engelli raporum ile ötv indirimli alacağım aracı satmadığım takdirde ötv indirimli olarak 5 yıldan fazla kullanabikiyir muyum? 5 yılın sonra raporum u yenilemem mi gerek.? Raporum süreli, yeni raporum 92 den aşağı olursa 5 yılı beklemeden ötv indirimi kalkarmı? Teşekkürler.

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      %92 engelli olarak Ötv indiriminden faydalanarak aldığınız aracınızı dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Sadece araç satın almak istediğinizde ÖTV indirimi imkanından 5 yılda birkez faydalanabilirsiniz.
      Raporunuzun süreli olması ve alacağınız yeni raporunuzun oranı %90’nın altında olması Ötv indiriminden faydalanamazsınız.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.