Vergi ve Güncel Haber Portalı

Alınacak Yeni İşçi için Devletten Büyük Destek Gelir Vergisi Tebliğ Taslağı Yayınlandı

Alınacak Yeni İşçi için  Devletten Büyük Destek

İstihdamın arttırılması için  687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan düzenleme ile  31 Aralık 2017  tarihine kadar istihdam edilecek.  Her bir yeni işçi için devlet aylık 666 lira prim, 106 lira da vergi desteği sağlayacak. Böylece devlet işveren tarafından alınan yeni işçi için Aylık 773.47 liraya varan prim ve vergi desteği sağlayacak. Yapılacak destekle birlikte bir işçinin işverene maliyeti 2088 TL iken, 1315 liraya düşecek. Böylece istihdam edilen yeni bir asgari ücretli bir   işçi için  işverene maliyeti 1.315 liraya düşecek.
Bu destek için bir sınırlama da getirilmedi 31/12/2017 tarihine kadar istihdam edilecek tüm işe alınan herkes için bu destekten yararlanacak.

Bu desteklerden Gelir vergisi stopajının nasıl olacağı ile ilgili uygulamaların nasıl olacağı ile ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı 297 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu Genel tebliği taslağını yayınlandı. Bu tebliğ resmi gazetede yayınlanınca uygulama detayları da netleşmiş olacak.

Alınacak Yeni İşçi için Devletten Büyük Destek

Öngörülen Teşvik

Alınacak Yeni İşçi için  Devletten Büyük Destek.  4447 sayılı Kanunun geçici 18 inci maddesinde öngörülen teşvik ile 1/2/2017 tarihinden itibaren işe alınan ve maddede yazılı şartları taşıyan ilave sigortalılar için asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmesi suretiyle özel sektör işverenlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Teşvikten yararlanacak işverenlerde Aranılacak Şartlar

Teşvikten, özel sektör işverenleri aşağıdaki şartlar dahilinde yararlanacaktır.

Alınacak Yeni İşçi için  Devletten Büyük Destek

  1. Sigortalının 1/2/2017 tarihinden itibaren işe alınmış olması,
  2. Sigortalının işe alınmadan önce Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olması,
  3. Sigortalının en az ve kesintisiz üç ay süreyle işsiz olması (işe başladığı tarihten önceki üç aya ait sosyal güvenlik kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması),
  4. Sigortalının, 2016 yılının Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinde yer alan sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmış olması.

*Teşvik uygulamasında işverenin faaliyet konusu ile tam veya dar mükellefiyet esasında vergilendirilmesinin bir önemi bulunmamaktadır.

Gelir Vergisi Stopajı Teşvikinden Yararlanamayacak Olanlar

Alınacak Yeni İşçi için  Devletten Büyük Destek

  • Kamu idarelerine ait işyerlerinde çalışanlar,
  • 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerlerinde çalışanlar,
  • 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerlerinde çalışanlar,
  • Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar,
  • Yurt dışında çalışan sigortalılar.

İlave istihdamın kapsamı Nedir?

  1. İlave istihdam, özel sektör işverenlerinin 2016 yılı Aralık ayına ilişkin olarak verdikleri aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirdikleri sigortalı sayısına 1/2/2017 tarihinden sonra ilave olarak yeni işe aldıkları ve Tebliğin 4 üncü maddesinde yazılı şartları taşıyan sigortalıları ifade etmektedir.
  2. 1/2/2017 tarihinden önce işe alınanlar için söz konusu madde kapsamında gelir vergisi stopajı teşviki uygulanmaz.
  3. 1/1/2017 tarihinden sonra yeni işe başlayan işverenler, Tebliğin 4 üncü maddesindeki şartları taşımak kaydıyla, 1/2/2017 tarihinden sonra işe aldıkları sigortalıların tamamı için ilave istihdam kapsamında gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanırlar.
  4. 2016 yılının Aralık ayında sigortalı çalıştırmayan işverenler, Tebliğin 4 üncü maddesindeki şartları taşımak kaydıyla, 1/2/2017 tarihinden sonra işe aldıkları sigortalıların tamamı için ilave istihdam kapsamında gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanırlar.

2017 Kira beyannamesi İnternetten Kredi Kartıyla Ödeme ( Resimli Anlatım ) Konulu Yazımız için TIKLAYINIZ

2017 Kira beyannamesi Hazır Beyan Sistemi Üzerinden Gönderme ( Resimli Anlatım ) Konulu Yazımız için TIKLAYINIZ

2017 Kira Beyannamesi Nasıl Verilir Hazır Beyan Sistemi Nedir Nasıl Girilir Konulu Yazımız için TIKLAYINIZ

Kira Beyannamesinde İndirim Nasıl Olur Hangi Giderler İndirilebilir Konulu Yazımız için Tıklayınız

Kirada Oturup Kirada Evi Olanlar Beyanname Verecek mi Konulu yazımız için Tıklayınız

Kira Vergisi Nedir Nasıl Verilir Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir Ödeme Nasıl Yapılır Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

Sorularla Kira Geliri Kira Beyanı İçin Son Gün 25 Mart Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

Sıfır Araç alımlarına ÖTV İndirimi Geliyor mu Vergi İndirimi Üst Sınırı Ne Kadar  Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.