Vergi ve Güncel Haber Portalı

Aracınız Çalınırsa Ne Yapmalısınız? Çalınan Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmesi Nasıl Olur?

Aracınız Çalınırsa Ne Yapmalısınız? Çalınan Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmesi Nasıl Olur?

Aracınız Çalınırsa Ne Yapmalısınız? Çalınan Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmesi Nasıl Olur? Ülke olarak en sık yaşadığımız kötü olarak nitelendirdiğimiz durumlardan sadece bir tanesidir oto hırsızlığı. Araç sahiplerinin neredeyse tümü, aracının çalınma korkusu yaşamaktadır. Sadece İstanbul’da ayda resmi kayıtlara göre 1000’den fazla araç çalınmaktadır. Arabanızın çalınması durumunda neler yapılması gerektiği neredeyse hayati öneme sahiptir. Araç çalınması gerçekleştiğinde anda yapılması gerekenleri bilmek sigorta şirketlerinden almak isteyeceğiniz hasar teminatı için çok büyük öneme sahiptir. Aracınızın çalınması durumunda yapılması gerekenler nelerdir? Aşağıdaki yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.

Araç Çalındığı Anda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Araç Çalındığı Anda Yapılması Gerekenler Nelerdir? Aracınızın çalındığını fark eder etmez hemen 155 Polis’i arayarak haber vermelisiniz. En yakın karakola giderek çalınan aracınız hakkında tutanak tutturmalısınız. Tutanakta aracın çalınmadan önce nerede bulunduğu ve aracın son haline dair tüm bilgiler eksiksiz yer almalıdır. Tutanakta belirtilen bilgilerin ayrıntılı olması çalınan aracın daha hızlı bulunması için faydalı olacaktır. Ayrıca aracınızın çalındığını sigorta şirketinize 5 iş günü içerisinde bildirmeniz gereklidir. Aracınız çalındığını fark ettiğiniz anda yapılması gerekenler.

  • En yakınınızda bulunan karakola hemen gidin ve tutanak tutturun.
  • Aracınızın çalındığını hemen sigorta şirketinize veya aracı kuruma bildirin.
  • Oto hırsızlığında hasarın meydana gelmesinden itibaren yasal olarak bekleme süresi 30 gündür. Bu süre içinde aracınız bulunamazsa;
  • Arabanızın bulunamadığını mutlaka sigorta şirketinize bildirin.
  • Sigorta şirketinizden Hırsızlık Masası, Karakol ve Asayiş Şube Müdürlüğü’ne aracınızın bulunup bulunamadığını soran bir yazı yazmasını isteyin.
  • Bu yazıyı karakol ve oto hırsızlık masasına ilettikten sonra cevabını yazılı olarak alın ve şirketinize iletin.
  • Bu yazıların birer kopyasını aldıktan sonra Trafik Tescil Müdürlüğü’ne gidin. Burada aracınızın trafikten silinmesi için gerekli bazı işlemler vardır onları tamamlayın ve  aracınız için “çalınmıştır” ibaresiyle kaşelenmiş ruhsatı alın.
  • Aracınızın vergi borçlarını da kapattıktan sonra aldığınız tüm evrakları sigorta şirketinize teslim edin.

Çalınan Araç Bulununca Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Çalınan Araç Bulununca Yapılması Gerekenler Nelerdir? Aracınızın çalınmasından sonra yasal bekleme süresi olan 30 günlük süre zarfında aracınız bulunamamış ise ilgili makamdan alacağınız resmi yazı ile sigorta şirketine başvuru yapabilirsiniz. Daha sonra yapmanız gerekenler ise sırası ile şöyledir, Sigorta şirketinden Hırsızlık Masası, Karakol ve Asayiş Şube Müdürlüğüne çalınan aracın bulunup bulunamadığını soran bir dilekçe göndermelerini talep edin. Şube müdürlüğünden gelen yazı sigorta şirketine verildikten sonra araç hâlen bulunamamışsa Trafik Tescil Müdürlüğüne başvurun. Burada aracın kaydının trafikten silinmesi için işlem tarihi ile birlikte çalınmıştır ibaresi bulunan kaşelenmiş ruhsatı alın. Aracın tescil kaydının çalıntı tarihi itibariyle silindiği Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik sistemle, bunun mümkün olmaması halinde ise en geç 15 iş günü içinde yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor. Çalınan araç ile birlikte içindeki belgelere de ulaşılamıyorsanız aracın kayıtlarına ‘çalınmıştır’ şerhi konulduğuna dair bir yazı almanız gerekecektir. Ardından çalınan aracın vergi borçları kapatılarak tüm evraklar sigorta şirketine verilmelidir. Sigorta şirketi aldığı evraklarla gerekli kontrolü yapar ve ilgili kurumlardan onay alır. Sonrasında poliçede yazılı teminatlara göre tazminat bedeli çıkarılır.

Sigorta şirketi çalınan araç için ödeyeceği miktarı yapacağı araştırmalar neticesinde belirlemektedir. Sigorta şirketi öncelikle çalınan aracın ikinci el piyasasındaki değerini araştırır. Bu değere göre çıkardıkları tutarı ödemeyi teklif eder. Araç sahibinin teklife itiraz etme hakkı bulunur. Böyle bir durum söz konusu olduğunda karşılıklı anlaşmaya gidilir.

Çalınan aracın sigorta şirketi tarafından ödemesi yapıldıktan sonra aracın bulunması halinde araç, sigorta şirketinin malı sayılır. Araç sahibi bu durumda ya kendisine ödenen bedeli sigorta şirketine iade ederek aracını geri alabilir ya da bu bedeli iade etmeyerek aracın sigorta şirketinde kalmasını isteyebilir.

Tazminat İçin Sigorta Şirketine Verilecek Belgeler Nelerdir?

Tazminat İçin Sigorta Şirketine Verilecek Belgeler Nelerdir? Çalınan araç için sigorta şirketinden talep edeceğiniz teminat bedeli için şirketin sizden talep edeceği bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar şöyledir,

  • Poliçe aslı ve fotokopisi
  • Poliçe prim makbuzları
  • Sigortalı kişinin beyanı
  • 2 adet fotoğraf
  • 30 gün geçmesine rağmen araç bulunamadı ise bulamadığına yönelik rapor
  • Hasar gören malların tamamının faturaları

Çalınan Araç Sahibi Tarafından Bulunursa Ne Yapılır?

Çalınan Araç Sahibi Tarafından Bulunursa Ne Yapılır? Aracı çalınan vatandaş aracını kendisi bulursa eğer araç sahibi kesinlikle aracına dokunmamalıdır. Polis aracın bulunduğu yere gelerek araç üzerinde parmak izi taraması yapacaktır. Bundan dolayı araç sahibi, aracı gördüğü anda hemen polisi aramalıdır. Şayet araç sigorta tazminatı alındıktan sonra bulunursa, sigorta sahibi bu durumu sigortacıya bildirmek zorundadır. Bu aşamada sigortalı kişi aldığı bedeli şirkete geri ödeyerek aracının mülkiyetini kendi üzerine alabilir.

Çalınan Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Çalınan Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir? Araçların trafikte tescili devam ettiği sürece motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi zorunlu bir durumdur. Ancak, çalınan aracın motorlu taşıtlar vergisini ödememek için çalınmış olan aracın tescil kayıtlarının silinmesi gerekir. Çalınan aracın tescil kayıtlarının silinmesi ve tescil kayıtlarının silindiğinin trafik tescil kuruluşlarınca ilgili vergi dairelerine bildirilmesi halinde; tescil kaydının silindiği tarihi takip eden dönemin başından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 8’inci maddesi hükmü gereğince, bu araçlardan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetleri bulunan kişilerin mükellefiyetleri sona erdirilecektir.

Çalınan aracın bulunması halinde aracın tescil kaydı üzerinde gerekli düzeltme işleminin yapıldığının trafik tescil kuruluşu tarafından ilgili vergi dairesine bildirilmesi halinde tescil kaydının yapıldığı tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti yeniden başlatılacaktır. Mükellefiyetin sona erdiği tarih ile mükellefiyetin başladığı tarih arasında geçen dönemler içerisinde motorlu taşıtlar vergisi tahakkuku yapılmayacaktır.

Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Vergi Borcuna Taksitlendirme Yapılır mı?

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Radar Cezası Ne Kadar Oldu? Trafik Cezası Sorgulama işlemleri Nasıl Yapılır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.