Vergi ve Güncel Haber Portalı

Basit Usul Beyannamesi Son Gününü Kaçırmayın

17.01.2017
267
Basit Usul Beyannamesi Son Gününü Kaçırmayın

basit usulde beyanname son gün ne zaman? Daha önceki yazılarımızda basit usule değinmiştik.basit usulde ticari kazanç;bir hesap dönemi içerinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki farktır.Mükellef,her kazançta olduğu gibi basit usulde de beyanname verilmek zorundadır.Hele ki ,beyanname zamanı yaklaştıkça mükelleflerin mağdur olmaması açısından bu zorunluluk daha da önemli hale gelmektedir.Bu yazımızda beyannamenin verilme zamanına tekrardan dikkat çekmek istedik.

Basit Usul Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

basit usulde beyanname son gün ne zaman? Basit usulde beyannamenin verilme zamanında iki farklı tarih mevcuttur.Genel olarak şubat ayının başından 25. günü akşamına kadar verilen beyanname,bazı durumlarda mart ayının 25. günü akşamına kadar verilir.Peki hangi durumlarda hangi tarih geçerli olacak:

-Eğer elde edilen kazanç sadece basit usulde tespit edilen bir kazanç ise şubat ayının başından  25. günü akşamına kadar beyanname verilir.

-basit usulde elde edilen ticari kazançta beyana tabi başka bir gelir bulunursa mart ayının başaından  25. günü akşamına kadar beyanname verilir.

Basit Usul Beyanname Ne Zaman Ödenir?

basit usulde beyanname son gün ne zaman? Beyannamenin ödenmesinde de tıpkı verilmesi gibi  2 farklı tarih mevcuttur.   Şimdi bu tarihlere göz atalım:

-elde edilen kazanç sadece basit usulde tespit edilen bir kazanç ise 01-25 şubat tarihleri arasında verilen beyannameler tahakkuk ettirilir. Tahakkuk eden miktarlar  2 taksitte  şubat ayının sonu ve  haziran ayının sonunda ödenir.

-Eğer basit usulde tespit edilen ticari kazançtan başka bir gelir unsuru bulunursa 01-31 mat tarihleri arasında verilen beyanname tahakkuk ettirilir.  Tahakkuk eden miktarlar 2 taksitte mart ayının sonu ve temmuz ayının sonunda ödenir.

Kimler Basit Usul Mükellefi Olamaz?

basit usulde beyanname son gün ne zaman? Basit usul olmanın genel ve özel şartları olduğuna önceki yazılarımızda değinmiştik.Doğal olarak bu şartları yerine getirenler basit usul mükellefi olabilirler.Ancak, aşağıda yazı olan işleri yapanlar ne olursa olsun basit usulde mükellef olamazlar.Şimdi kim bu mükellefler onlara değineceğiz:

1.Kollektif şirket ortakları ve komandit şirketlerin sadece komandite ortakları

2.İkrazat dediğimiz borç para verme işleriyle uğraşanlar.

3.kuyumcular gibi değerli eşya satanlar.

4.İnşaat işleriyle uğraşanlar

5.Sigorta ve reklam şirketleri

6.Emlak işleriyle uğraşanlar.

7.Maden işletmeleri,taş ve kireç işletmeleri.

8.Nakliyeciler.

Basit Usulde Beyanname Verme ve Ödeme yazımız için tıklayınız.

Basit Usul Nedir? Şartları Nelerdir? yazımız için tıklayınız.

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.