Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Dairelerinde İşe Başlama Nasıl Yapılır ?

Vergi Dairelerinde İşe Başlama Nasıl Yapılır ?

aasasasasasİşe Başlama Nasıl Yapılır.  İşe yani başlamak isteyen her mükellefin  prosedür konusunda bilgi eksikliğine sahip olması normaldir.Başlamak için neler yapılması gerektiği ve hangi evrakların vergi dairesine getirilmesi gerektiği konusunda bilgi kirliliği mevcuttur.Bu yazımızda işe başlamak için hangi evrakların getirilmesi gerektiği konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Gelir vergisi mükellefleri

İşe Başlama Nasıl Yapılır.  Gelir vergisi mükelleflerin işe başlama bildiriminde hangi belgeleri  eklemesi gerektiği kanunda ve iç genelgelerde açıkça belirtilmiştir. Buna göre gelir vergisine tabi olmak isteyen mükellefler;

– Noter onaylı imza sirkülerini yani imza beyannamelerini

-Onaylı nüfus cüzdanı örneğini, (Bizzat başvurulması ve nüfus cüzdanının aslının ve bir adet nüfus cüzdanı fotokopisinin getirilmesi durumunda onay vergi dairesince yapılmaktadır.)

– İkametgah belgesini,

işe başlama bildirimine eklerler.

Basit Usulde Vergilendirilen Mükellefler

Basit usulde vergilendirilmek isteyen mükellefler;

-Onaylı nüfus cüzdanı örneğini, (Bizzat başvurulması ve nüfus cüzdanının aslının ve bir adet nüfus cüzdanı fotokopisinin getirilmesi durumunda onay vergi dairesince yapılmaktadır.)

– İkametgah Belgesini,

– İş yeri mülkiyetinin mükellefe ait olması halinde emsal kira bedelinin tespiti amacıyla emlak vergisine esas olan vergi değerini gösteren belediyeden onaylı belgeyi,

– İş yeri kira ise kira kontratının bir örneğini,

işe başlama bildirimine eklerler.

İşe Başlama Nasıl Yapılır ? İşe başlama hemen gerçekleşir mi?

Mükellefler işe başlama bildirimini vergi dairesine 10 gün içinde bildirmek zorundadır. Bu sürenin sonunda yapılan bir bildirim geç bildirim olur ve geç bildirimden dolayı ceza kesilir. Bildirim yapıldıktan sonra, vergi dairesince aynı gün. Aynı gün yapılmasının mümkün olmaması halinde ertesi iş günü içinde, mükelleflerin iş yerinde yapılacak bir yoklama ile işe başladıkları tespit edilir. Yapılan yoklamanın sonucuna göre mükellefe vergi numarası verilerek, mükellefiyet başlar.

Muhasebeci imzası olması durumunda açılış işlemleri nasıl olur?

İşe Başlama Nasıl Yapılır. İşe başlama bildirimi serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından imzalanmış ,kaşelenmiş veya yeminli mali müşavirlerce tasdik edilmesi halinde açılış işlemi anında gerçekleşir ve işe başlamanın tespiti için yapılan yoklama 30 gün içinde yapılır.Yani mükellef işe başdıktan 30 gün içinde vergi dairesi yoklama memuru tarafından yoklama işlemi gerçekleştirilir.

Bu yazımızın sizlere yardımcı olduğunu düşünüyoruz.

Konuyla ilgili sormak istediğiniz soruları bizlere sorabilirsiniz.

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.