Vergi ve Güncel Haber Portalı

Veraset Beyannamesi ve Miras

22.11.2016
390
Veraset Beyannamesi ve Miras

 

Veraset intikal beyannamesi doldurma

Mirasçıların Vergi Dairesinde yapacağı işlemler

Ölüm gerçek olduğu için, ölen kişinin sahip olduğu mal ve hakların kimlere, hangi oranlarda kalacağının tespiti miras hukuku ile olmaktadır. Mirasçıların  hukuki olarak ölen kişiden kalan mallara sahip olabilmesi için yapması gereken…..işlemler vardır.

Mirasçıların Yapması Gereken İşlemler

  • Mirasçıların miras paylarını gösteren, sulh hukuk mahkemeleri veya noterlerden mirasçılık belgesi veya diğer adıyla veraset ilamını çıkartmak. Bu belge, mirasta payınız olduğunun göstergesidir.
  •  Ölüm tarihinden itibaren dört ay içerisinde  vergi dairelerine veraset intikal beyannamesi vermek.

* Beyanname dört ay içerisinde mirasçılar tarafından vergi dairesine verilmemesi halinde mirasçılara vergi cezası kesilir.

Veraset İntikal Beyannamesi Nasıl ve Nereye verilir.

Veraset intikal beyannamesi, veraset ilamında ismi bulunan ve kendilerine belirli bir mal intikal eden, yasal mirasçılar veya bunların vekili tarafından verilebilir.  mirasçılar tarafından ayrı ayrı verilebileceği gibi birlikte de verilebilir.

Veraset  intikal beyannamesi  her bir mirasçı tarafından, ayrı ayrı veya birlikte verilsin kesinlikle beyanname imzalı olmak zorundadır. Vekil tarafından veriliyorsa vekil imzalayabilir.

Veraset intikal beyannamesi, ölen kişinin en son ikamet ettiği adresinin bağlı bulunduğu vergi dairesine verilir. Ölen kişi yurt dışında ise Türkiye deki  en son ikametgahının bağlı bulunduğu vergi dairesine vermek zorundadır.

* Ölen kişiden , mirasçılara veraset yoluyla hiçbir mal ve hak  kalmadığı takdirde durumun bir dilekçe ile beyannamenin verilmesi gereken, vergi dairesine bildirilmesi halinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesine gerek yoktur.

veraset intikal beyannamesi nedir

Veraset ilamı nedir

Veraset İntikal Beyannamesi Nasıl Doldurulur?

Veraset intikal beyannamesinin doldurulması kolaydır. Beyannamenin ön yüzün üst kısmına (Tablo 1) ölen kişiye ait bilgiler  alt kısmına (Tablo 2) ise mirasçıların isimleri ve TC Kimlik Numaraları  yazılır. Arka yüzün üst kısmına(tablo 3), ölen kişiden kalan gayrı menkuller yazılır. Orta kısmına (Tablo 4) ölenden kalan para araç vb mallar yazılır. En alt kısmına (Tablo 5) ise ölene ait borçlar ve cenaze masrafları yazılır.

Veraset İntikal Beyannamesi Ekinde Bulanacak Belgeler.

  • Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı)
  •  Versa Vasiyetname ve miras mukavelesi,
  • Ölene ait Borçları gösteren belge (Örneğin kredi borcu varsa bankadan yazı)
  • Cenaze Masraflarına ait belgeler,
  • Ölen kişi ticaretle uğraşıyorsa ticari bilanço ve gelir tablosu,
  • Ölene ait Arsa, arazi, ev, veya işyeri gibi gayrımenkuller için, tapunun fotokopisi ve ölüm yılına ait  emlak vergisi değerini gösteren belediyeden alınmış belge
  • Aracı varsa ruhsat fotokopisi

beyanname ekinde olması gerekir.

 Vergi Dairesinden Alınacak Belgeler 

Veraset intikal beyannamesini ilgili vergi dairesine verdikten sonra, vergi dairesi tarafından gayrı menkullerin, ölen kişiden üzerinize geçmesi için tapuya verilmek üzere ilişik kesme yazısı verilir. Araçlar için trafik tescil kuruluşuna, paralar için bankalara vergi dairesinden tarafınıza yazı verilir.

Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinden veraset beyannamesi indirmek için tıklayınız.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi için soru sorabilirsiniz. Soru Sormak için TIKLAYINIZ

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.