Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Vergi Borcuna Taksitlendirme Yapılır mı?

Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Vergi Borcuna Taksitlendirme Yapılır mı?

Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Vergi Borcuna Taksitlendirme Yapılır mı? Devlet kişi ve kurumlardan vergi adı altında, kamu ihtiyaç ve hizmetlerini karşılamak adına belirli oranlarda para tahsilatı yapmaktadır. Her Türk vatandaşı direkt ya da dolaylı olarak bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Bazı durumlarda devlete karşı bu vergiler ödenememekte ya da gecikmeli olarak ödenmektedir. Devlet vergi borcunu ödeyemeyen vatandaşlar için pek çok esneklik ve kolaylık sağlamaktadır.

Vergi beyannamesi verildikten sonra alınan tahakkuk fişinde bu verginin ne zamana kadar ödenmesi gerektiği yazılıdır. Vergi bu tarihe kadar cezasız ödenir. Bu tarihe kadar ödenmeyen vergilerden vergi gecikme cezası alınmaktadır. Vergiyi geç ödemenin, gecikme faizi haricinde büyük sıkıntısı yoktur. Eğer vergi tutarı çok yüksekse, vergi dairesi alacağını garantiye almak için banka hesaplarınıza bloke koyabilmektedir.

Vergi Borcuna Taksitlendirme Yapılır mı?

Vergi Borcuna Taksitlendirme Yapılır mı? Mükellefler karşılaştıkları ekonomik ve mali zorluklar nedeniyle vergi borçlarını ödeme güçlüğü içine düşebilirler. Zor duruma düşmeleri nedeniyle borçlarını ödeyemeyen mükelleflerin borçları, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş (50.000,00 TL’nin üzerindeki borçlar için) olmak şartıyla, 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil ve taksitlendirilebilir.

Hangi Borçlar İçin Taksitlendirme Gerçekleştirilebilir?

Hangi Borçlar İçin Taksitlendirme Gerçekleştirilebilir? Katma Değer Vergisi, Geçici Vergi, Özel Tüketim Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Harçlar (İkmalen tarhiyata dayanan tapu harçları hariç), Fonlar, Paylar (Eğitime Katkı Payı ve buna ait gecikme zammı dahil) Haklar, Ecrimisil ve ek vergiler dışındaki diğer borçlarınız için tecil ve taksitlendirme talep edebilirsiniz. Ancak bu vergilere ait gecikme zamlarının tecil ve taksitlendirilmesi mümkündür.

Gecikme zammı uygulanmış borçlarda sadece alacak aslı için tecil ve taksitlendirme yapılmamaktadır. Asıl alacak ile birlikte bu alacağa ait gecikme zammının da tecil ve taksitlendirilmesinin talep edilmesi halinde, talep değerlendirmeye alınacaktır.

Bizzat borçlunun kendisi veya vergi borcundan sorumlu tutulan kanuni temsilciler, ortaklar gibi asıl borçlu ile birlikte borçtan sorumlu tutulan kişiler veya bu konuda özel olarak vekalet verilen kişiler tecil ve taksitlendirme talebinde bulunabilirler. Tecil ve taksitlendirme, borcun ödenmesinden önceki her safhada, haczin tatbik edilmiş olduğu hallerde ise haczedilen malların paraya çevrilmesine kadar talep edilebilir.

Vergi Borcu İçin Taksitlendirme Talebi Nasıl Yapılır?

Vergi Borcu İçin Taksitlendirme Talebi Nasıl Yapılır? tecil ve taksitlendirilmesini talep eden borçluların, “Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu” ile bağlı bulundukları vergi dairesine, vergi dairesi başkanlığına/defterdarlığa veya Başkanlığımıza müracaat etmeleri gerekmektedir. Söz konusu form, Başkanlığımız internet sitesinden temin edilerek kullanılabilecektir. Tecil ve taksitlendirme talebinin değerlendirilebilmesi için formun eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.

Vergi Borcunu Nasıl Sorgulayabiliriz?

Vergi Borcunu Nasıl Sorgulayabiliriz? Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ana sayfasından e-işlemler menüsünden internet vergi dairesi sayfasına girerek sorgulayabilirsiniz. TC kimlik no, doğum tarihi, anne kızlık soyadı ve birinci derecen akrabanın (anne, baba, eş ve çocuk) TC kimlik no ile girerek borcunuz olup olmadığını sorgulayabilir ve borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

E-devlet üzerinden de vergi borçları sorgulanabilir. TC Kimlik no ve şifresi ile e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra hizmetler menüsünden Gelir İdaresi Başkanlığı  sayfasına gidilmelidir. Vergi borcu sorgulama başlığa tıklayarak vergi borcunuzun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Ayrıca SMS ile de vergi borçları sorgulanabilmektedir. Bunun için aralarında boşluk bırakarak BORÇ, TC Kimlik No ve anne kızlık soyadının ilk iki harfi yazılıp 1189′a gönderilmesi yeterlidir.

Vergi Ödemesinde Yapılandırma Devam Etmektedir

Vergi Ödemesinde Yapılandırma Devam Etmektedir, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Söz konusu Kanun ile

  • 03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,
  • Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı,
  • Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim,
  • Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim,
  • Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,
  • Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim,
  • İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,
  • Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,
  • Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet,
  • İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma,
  • Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan,
  • Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması,
  • Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme,
  • Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme,
  • Vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100TL ve altındaki borçların silinmesi gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.

Vergi Borcu Kredi Kartı İle Ödenir mi?

Vergi Borcu Kredi Kartı İle Ödenir mi? Gelir vergisi, MTV, gümrük vergisi ve diğer tüm vergilerinizi Gelir İdare Başkanlığı ana sayfası üzerinden kredi kartı kullanarak ödeyebilirsiniz. Ayrıca bir çok bankada vergi borçları otomatik ödeme talimatı ile ödenebilmektedir. Yapılandırılmış borçlarını ödemek isteyen kişiler bu giriş seçeneklerinden istediklerini seçerek sisteme giriş yapabilirler. Kimlik numarası, internet vergi dairesi kullanıcı kodu, motorlu taşıtların tescil bilgileri ve tescil dosya numarası giriş için sunulan seçeneklerdir. Vergi mükellefleri genellikle bu aşamada kimlik numarası ile giriş seçeneğini tercih etmektedir. Çünkü diğer giriş verileri her zaman için bilinmeyebiliyor ya da hatırlanmayabiliyor. İnternet vergi dairesine giriş yaptıktan sonra ise vergi borçları sekmesine giriş yapmak gerekiyor. Bu aşamada ilgili borçları seçtikten sonra kredi kartı ile ödeme seçeneğine giriş yaparak borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

Vergi Dairesi E-Haciz Kaldırma Nasıl Olur?

Vergi, Harç ve Cezalar Ne Kadar Oldu?

Vergilendirmede Basit Usule Tabi Tutulacak Olan Mükellefler


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 18 YORUM
  1. Sedat Siyah dedi ki:

    Vergi borcum var fakat taksitle bile ödeme şansım olmayan bir miktar, emekli maaşımdan başka hiç bir gelirim yok.Bu durumda herhangi bir ceza uygulaması ile karşılaşabilirmiyim.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      borç her ay gecikme faizi uygulanarak artmaya devam eder.emekli maaşınıza haciz konulamaz vergi dairesince.Ancak, üzerinize herhangi bir mal varlığı varsa ona haciz uygulanabilir.

  2. Kadri Ertoğun dedi ki:

    Vergi borcum var.vergi borçlarında zaman aşımı varmıdır.1998 yılına ait bir vergi borcu için 2010 yılında ödeme emri gönderdiler.itiraz edebilirmiyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      6183 sayılı kanuna göre,vergi borçlarında zamanaşımı 5 yıldır. 5 yıl içinde herhangi bir ödeme yapılmazsa borç zamanaşımına uğrar

  3. Cumali dedi ki:

    Benim 2000 tl falan trafik ceza var ama taksit yapmıyorlar ne yapabilirim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yeni vergi affını bekle

  4. bahar dedi ki:

    mrhb esim kaza yaptı 3 yıl once benım uzerıme olan vergı levhası uzerınde ısyerı vardı dolayısıyla kazadan sonra ıflas verdık 3.bın tl ıdı ozaman 3 yıldır kacta kac fazı ıslemıstır ıflas verıldıgı zaman faız ıslıyormu tsk ederım

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz en kısa yol vergi dairesine gidiniz bilgi alınız iflas verseniz de faiz işler burda rakam vermek doğru olmaz

  5. Ahmet mert dedi ki:

    90bin tl toplam vergi borcum var. Banka hedaplarımdan bloke var 20 bin civarı acaba vergi dairesi blokeleri vergi borcumdan düşebilir ve blokeleri kaldırabilirmi ?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      borcu ödemeden vergi dairesi haciz kaldırma işlemini yapamaz.ancak, vergi dairesi müdürü ile görüşürseniz borcun tamamı yerine bir kısmını ödeyerek de haciz kaldırılabilir.

  6. ethem dedi ki:

    Merhabalar 2008 den trafik cezam var 10 yol oldu zaman asimindan faydalanarak bilirmiyim fakat borcumda var gözüküyor

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      faydalanamazsınız

  7. Emine Çağdaş dedi ki:

    merhaba, eşimin şahıs şirketi vardı 2014 de faaliyete son verdi.2012/2014 yılları arası ödenmemiş vergi borçları var.vergi dairesinden tebliğ geldi henüz gibip tebligatı almadı
    ne kadar borç var bilmiyoruz ama ne yapmalıyız tebligatı almalımıyız ki 15 gün içinde almazsak tebliğ edilmiş sayılır diyor.borcu ödeyecek durumda değiliz mal varlığımız yok eşim işsiz kiracıyız eve haciz uygularlar mı (eşyaya) stopaj kaynaklı vergi borcu bunlar kira stopajı af yada
    zaman aşımına uğrar mı beklesek yoksa görşüp taksit yaptırmayı mı önerir siniz
    teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz vergi dairesi haciz yoluyla ev eşyası almaz o yönden rahat olun almasanız bile artık tebliğ kolaylaştı mernis adresinizin kapısına çakarak tebliğ yapabiliyorlar. yeni bir af gündeme gelince taksitlendirip ödemeye bakınız

  8. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar..2011 den beri vergi borcum var ve bütün mallarıma el konuldu ve araçlarıma yakalama emri çıkartıldı..her ne kadar af yasası çıksada dairelerin kendisi inisiyatif kullanarak hacizli olan malları satarak borcu ödemek mümkünmü?veya başka yapılacak birşey var mı?

  9. dogan dedi ki:

    merhaba 2016 yılında gelen kanunla 5 yıl için matrah artırımına şirket olarak girdik.2ayda bir kdv+kurumlar mahrah artırımını 11000 tl olarak ödeyebiliyorduk.Geldiğimiz şu anda taksitle agır gelemkte ve taksit ödemelerimi ödemez durumda kaldı;lakin borçumuzu ödemek istiyoruz nasıl yardımcı olabilirsiniz nasıl yol alalım.borçun kalan kısmına bir 36 ay taksitlendirme yapılabilirmi ?;o zaman taksit ödemelerimiz düşebilir,bizde taksitlerimzizi aksatmaamış oluruz.
    yeni gelecek yasada bununla ilgili düzenleme varmıdır?
    tşk.

  10. burcu dedi ki:

    Merhaba esimin vergi borcu var taksitlendirdik ve ilk 4 taksidini odedikten sonra birdaha odeme yapamadik.yapilandirma suresi bitti acaba tekrar yapilandirmak mumkun mu su anda toplu odeme yapma imkanimizda yok.uzerimizde bir mal varligida yok beklesek tekrar aftan yararlanabilir miyiz?

  11. selami dedi ki:

    merhaba benım yeditepe vergi dairesine 3bin tl yakın vergi borcum gözüküyo yanlız takipte görünüyo hacizli ve 2900 tl tarfik cezam görünüyo buda takipte bunları taksite baglama olanagım olabilirmi hacizi nasıl kaldıra bilrim hepsini bir anda yatırma imkanım hiç yok bu konuda bilgilendirirseniz cok sevinirim 2008 yılına ve 2014 yılına ait sizce ne olabilir bu konuda bilgilendiriseniz sevnirim

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.