Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Dairesinde Haklarınız 1

23.11.2016
93
Vergi Dairesinde Haklarınız 1

 

Vergi Dairesinde Mükelleflerin HaklarıVergi kanunları çerçevesinde mükellefiyetin başlangıcından sona ermesine kadar geçen tüm süreçte var olan hakları ile yerine getirmek zorunda oldukları yükümlülükler bulunmaktadır. Bu yazımız amacı…. mükellefiyetinizin başlamasından, sona erdirilmesine kadar geçen süre içerisinde yaşanabilecek sorunların önüne geçmek ve mükellefiyet sürecini kolaylaştırmaktır.

Vergi Dairesinde ki Genel Haklarınız:

3071 Sayılı Dilekçe Kanunu ve 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanuna göre vergi dairelerinden bilgi,  açıklama, uygulamanın nasıl olacağı hakkında yazılı bilgi isteyebilirsiniz.  Haksız uygulamalar, yanlış yapılan işler veya yasal haklarınızın uygulanmaması üzerine şikayette bulunabilirsiniz. Vergi kayıp kaçağı ile ilgili ihbarda bulunabilirsiniz. Bulunduğunuz ihbarla  ilgili olarak ikramiye talep edebilirsiniz. Haksız uygulamalar veya yasal olmadığını düşündüğünüz işlemler için, kamu denetçisine başvurabilirsiniz. Mükellefiyetiniz boyunca kesilecek cezalar, incelemelere karşı dava açabilirsiniz. Adil, eşit ve saygılı hizmet isteme, Eşit muamele uygulanmasını isteme hakkına sahipsiniz.

Uzlaşma,Pişmanlık hükümleriVergi Dairesinde ki Özel Haklarınız

Mükellefiyetiniz boyunca vergi kanunlarının uygulanması sırasında karşılaşılan işlemler ve durumlarla ilgili olarak da sahip oldukları yasal haklardır. Bu haklar aşağıda ki gibidir.

  • Uzlaşma Hakkı

Tarafınıza incelemeden veya  takdir komisyonundan çıkan vergi ve cezalar için, vergi dairesine dava açmadan önce, başvurarak bir bakıma pazarlık keserek, anlaşma yoluna gidebilirsiniz.

  • Düzeltme isteme hakkı

Verginin tarh ve tahakkuk aşamalarında yapılan hataların fark edilmesi halinde, mükelleflerce vergi mahkemelerine başvurmadan önce hatayı yapan vergi dairesinden düzeltme talep ederek çözüm isteme hakkınıza sahipsiniz.

  • Pişmanlık hükümlerinin  uygulanmasını isteme hakkı

Vergi dairesinin bilgisi dahilinde olmayan vergi cezası gerektiren bir durumun kendiliğinden dilekçe ile vergi dairesine haber verilmesi üzerine,  bu kişilere bu konuyla ilgili vergi cezası kesilmemesini isteme hakkına sahiptir.

  • Ödeme Emrine İtiraz Hakkı

Kendisine Ödeme emri tebliğ edilen  mükellef; böyle bir borcunun olmadığı, borcunu kısmen ödediğini veya borcun zamanaşımına uğradığı, iddialarıyla tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde vergi mahkemesinde dava açma  hakkına sahiptir.

  • Vergi Mahremiyeti Hakkı

Tarafınıza yapılan vergi uygulamaları sırasında görev alan memurların görevlerini yapmaları sırasında mükelleflerin şahısları, ailevi durumları, servetleri, faaliyetleri ve faaliyet alanları, gelir durumları, meslek sırları ve benzeri durumlarıyla ilgili olarak öğrendikleri bilgilerin açıklanmamasını ve kendileri ile üçüncü kişilerin kullanımına sunulmamasını isteme hakkına sahiptir.

  • Tecil-Taksitlendirme Hakkı

6183 Sayılı Kanunun 48. maddesine istinaden vadesi geçmiş borçlarınız için zor durumdaysanız, taksitlendirme hakkına sahiptirler. Başvuruyu borcunuzun bulunduğu vergi dairesine şahsen yapmaları gerekir.

  • Cezalarda İndirim Hakkı 

Tarafınıza kesilmiş olan vergi cezalarına, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde dilekçe ile  indirim talep etme hakkına sahipsiniz.

  • Mahsup ve İade Talep Hakkı

Mükellefler fazla veya yersiz ödemeler, . KDV kanunu veya gelir vergisi kanunun ilgili maddelerine istinaden  vergi dairelerinden iade hakkına sahip olabilirler. Bu iade haklarını talep etme, borçlarına mahsup isteme haklarına sahiptir.

  • Özelge Talep Hakkı

Vergi mükellefleri, şahsi vergi durumlarıyla ilgili ve vergi uygulamaları sırasında açık olmayan, anlaşılamayan ve tereddüde düşülen konular hakkında Maliye Bakanlığı’ndan veya yetkili kıldığı makamlardan durumla ilgili açıklayıcı bilgi isteme hakkına sahiptir.

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.