Vergi ve Güncel Haber Portalı

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim? Vatandaş olarak bir yıl içerisinde en fazla kaç adet araç alıp, satabilirim araçlarla ilgili en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Yıl içerisinde bireysel olarak alabileceğim araç sayısı ne kadar? Ve yine yıl içerisinde bireysel olarak ya da vekaleten satış yapabileceğim araç sayısı maksimum olarak kaç adet? Bu gibi sorular vatandaşlarımızın en çok araştırdıkları soruların başında gelmektedir. İkinci el araç alım satımı konusunda yeni getirilen düzenleme sonrası vatandaşlar şahsi olarak sattıkları araçlarda da vergilendirme hakkında ki sorular oldukça artmaya başladı.

Yapılan çalışmalar neticesinde ise devletimizin amacı, ikinci el araç alım ve satışındaki esasları ve usullerini düzenlemektir. Yapılan çalışmalarda güdülen asıl amaç ise ikinci el araç alış ve satışlarından elde edilen ve kayıt altına alınmayan vergi kayıplarını engellemektir.

Vatandaş olarak bir yıl içerisinde istediğiniz kadar araç alma hakkınız mevcuttur. Araç alımı herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Araç satışı ise yıl içerisinde bireysel olarak da vekaleten de en fazla olarak 3 adettir. Çünkü araç satışı konusunda arada doğan farklılıklar mevcuttur. Konuyu detaylı olarak açıklayacak olursak,

1-Herhangi bir ticaret kolu ile uğraşmayan belge ve yetkileri olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bireyler bir takvim yılı içerisinde en fazla üç araç satabilirler.

2-Bu üç araç sınırı hem kişinin kendi üzerine olan araçlar veya vekaleten satmak için aracı olduğu araçlar için geçerlidir.

3Satış sertifikasına sahip olan gerçek kişiler bir yıl içinde 3’ten fazla araç satışını yalnızca sahibi, temsilcisi, veya müdürü olduğu ya da pazarlama ve satış personeli olarak çalıştığı işletme adına yapabilir.

4Sıfır araç satışı yapan bayii ve acenteler için böyle bir sınır yoktur lakin ikinci el satış-takas bölümü olan sıfır araç bayileri bu belgelere sahip olmalıdır.

5-Tacir olmayan veya yetkilendirilmeyen kişiler (normal vatandaş) ister vekaleten ister asaleten sadece üç adet satış yapılabilir.

6-Üçten fazla satış yapabilecek kişi ve kurumlar taslakta belirtilmiştir ve satış için bazı evraklar gerekmektedir.

7-İkinci el taşıt ticareti ile uğraşmayan esnaf ve sanatkarlar, tacirler ve tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin bir takvim yılı içerisinde kendileri adına tescilli üçten fazla ikinci el taşıtın satışını yapabilmeleri için, bu taşıtların en az 3 yıldır kendi adlarına tescilli olması gerekir. Vakıf ve dernekler ile ticaret şirketleri gibi özel hukuk tüzel kişilerinin tasfiyesi, ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkar işletmelerinin ise kapanışı nedeni ile yapacakları satışlarda bu şart aranmaz.

8- 3 araç sınırını aşan kişilerden noterde 4. ve üstü araçlar için sertifika ve yetki belgesi istenir. Bu belgeyi ibraz edemeyen kişilerin satış işlemi noterler tarafından yapılmaz.

Yılda 3’ten Fazla Araç Satışı Yapabilmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Yılda 3’ten Fazla Araç Satışı Yapabilmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir? Yıl içerisinde 3’ten fazla araç satışı yapabilmek için vatandaşlarımızın bazı evrak ve prosedürleri bulunması gerekmektedir. Gereken evrak ve prosedürler nelerdir, detaylarını yazımızın devamında bulabileceksiniz.

Taslak içerisinde belirtilen kişiler ve kuruluşlar bu iş için gereken belgeleri temin ettikten sonra yıl içerisinde diledikleri kadar araç satma yetkisine kavuşacaklardır. Bu belgeler sırası ile

  • Yetki Belgesi
  • Satış Sertifikası’dır.

Yetki Belgesi Nedir?

Yetki Belgesi Nedir? Bu belge iş yerlerine ve kurumlara verilen bir belgedir. 2.el araç satışı yapabilmek için;

  • Ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından araçlarının satışı için alınması gereken belgelerdir.
  • Her bir işletme için ayrı yetki belgesi alınması gerekir.

Satış Sertifikası Nedir?

Satış Sertifikası Nedir? Yetki belgesine sahip (sıfır araç bayii, ikinci el oto galerileri, şirketler ve kurumlar) iş yerlerinde çalışan, satış için açıkça veya örtülü olarak yetkilendirilmiş müdürler, pazarlama ve satış personeli olarak çalışan kişilere verilen bir belgedir. Bu kişiler bağı bulundukları işletme adına üçten fazla araç satabilmek için bu belgelerin noterlere ibraz edilmesi şarttır ve sadece satışları bu kişiler yapabilir.

Satış Sertifikası Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

1-Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak. Bu ehliyete sahip olabilmek için şu şartlar aranır;

  • Akıl sağlığı yerinde olmak
  • Reşit olmak (18 yaş ) (18 yaşından önce evlenen kişiler de reşit sayılır)
  • Mümeyyiz olmak (yaptığı eylem ve fiillerin sonucunu düşünebilecek nitelikte olmak)
  • Hacir olmamak (mahkeme tarafından haklarını kısıtlayıcı bir hüküm “hacir” verilmemiş olmak)

2-Müflis olmamak (iflas etmiş veya konkordato (iflas anlaşması) yapmamış olmak).

3-Başvuru tarihinden önce 5 yıl içinde Türk ceza kanunu çerçevesinde hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırmak, iş yapılırken fesat karıştırmak, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hüküm giymemiş olmak.

4-Satış sertifikasına sahip olabilmek için eğitim ve sınav sonucunda başarılı olmak gerekmektedir.

Engelli Raporu ile Araba (Araç) Nasıl Alınır?

Radar Cezası Ne Kadar Oldu? Trafik Cezası Sorgulama işlemleri Nasıl Yapılır?

Yurtdışından Gelen Telefona Yatırılan Harç İadesi Nasıl Olur ?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 88 YORUM
  1. Fatih h. dedi ki:

    Ailemdeki tüm araçlar eşimin üzerinde kayıtlı.kimi beş yıldır,kimi iki yıldır,kimi bu yıl aldığımız olmak üzere üç adet otomobil ve bir adetde moto karavanımız olmak üzere dört adet aracımızı gerek nakit ihtiyacından,gerekse model yükseltme adına ard arda satsak oto simsarı mı olacaz,maliye ne adına vergi talep edecek ,böyle salakça bir kanun çıkarılırmı yahu.

  2. Koray dedi ki:

    Siz o araçların tamamını aynı anda satsanız ve kar dahi etseniz;
    Herhangi bir ceza almaz veya vergiye tabi olmazsınız, endişeniz olmasın.

  3. Derman5 dedi ki:

    İyi akşamlar benim bir sorum olacak ben 2019 yılı içerisinde 2 araç alıp satmış oldum 1.aracı martta alıp mayısta sattım 2. Aracı ise martta alıp temmuzda sattım herhangi bir ceza felan olurmu 3 araç şartı 2019 da da geçerlimi eşimde 1 araç alıp sattı 2 aracı kullanmakta cevap verirseniz çok mutlu olurum

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Herhangi bir ticaret kolu ile uğraşmayan belge ve yetkileri olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bireyler bir takvim yılı içerisinde en fazla üç araç satabilirler.

  4. Hakkı dedi ki:

    2017 şubatta bir adet sıfır araç aldım. Yine 2017 Eylül’de 2.el bir araç daha aldım. 2018 Eylülde 2.el aracı sattım. Yerine Ekimde 2.el traktör aldım. 2019 Mart’ta 2017’de aldığım sıfır aracı sattım. Yine mart ayında 2.el bir araç aldım. Geçtiğimiz ay bir tane daha 2.el araç aldım. Bu 2 aracı da şimdi satsam vergiye tabi olur muyum? Satarken ve banka transferlerinde Noter satış fiyatı , aldığımdan 10-15bin yüksek ise kar yapmışım diye maliyeden sıkıntı yaşar mıyım?

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Herhangi bir ticaret kolu ile uğraşmayan belge ve yetkileri olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bireyler bir takvim yılı içerisinde en fazla üç araç satabilirler.

  5. Murat dedi ki:

    Merhaba diyelim 2019 da kendim 3 araç sattım daha sonra başka bir kişiden vekalet alarak da yine onun adına 3 araç satışı yapabilir miyim ? Bu 3 sınırını tam anlayamadım bu bahsettiğim durumda 6 araç mı satmış oluyorum ?

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Vekaleten satış dahil toplam 3 araç 1 yıl içerisinde satabilirsiniz.

  6. esat dedi ki:

    merhaba. 3 adet sınırı yıl bazındamı dır yoksa araçların alındıkları tarih mi baz alınıyor? ör: 2019 yılı içerinde 3 araç , ocak 2020 den itibaren aralık ayına kadar 3 araç gibi ?

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Araç satış işlemi yıl içerisinde yani 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasındadır.

      1. mehmet özkara dedi ki:

        hocam yasal dayanak nedir. 1 takvim yılında 3 araç satabilmenin, biraz araştırdım bulamadım ben

        1. Vergi Hocası dedi ki:

          Herhangi bir ticaret kolu ile uğraşmayan belge ve yetkileri olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bireyler bir takvim yılı içerisinde en fazla üç araç satabilirler.
          Ayrıca bir yıl içinde üçten fazla araç satışı yapmak için satışı gerçekleştirecek olan bireyin, üzerinde bulunan araçların en az 3 yıldan beri kendi adına kayıtlı olması gerekmektedir.

  7. SEHER dedi ki:

    selam. 4-5 yıl kadar önce bir tanıdığıma notere gidip imza verdim. benim üzerime araba alıp satıyor. firma oto galeri sahibi değil.bireysel vatandaşoalrak araba alım satımı yapıyor.ben bu işlerden hiç anlamam ehliyetim bile yok.araba sürmeyide bilmem. bazen benim adıma trafikten ceza geliyor o arkadaş ödüyor sorun olmuyor.güvendiğim birisi ama genede merak ediyorum.bu beni ilerde sıkıntıya sokarmı. 1.) ben ilerde araba almak istesem ekstradan vergi yada daha fazla para ödermiyim.üzerime kayıtlı araba olabiliyor çünkü 2.) bu arkadaş benim adıma alım satım yapıyor yılda kaç kere veya toplamda kaç kere alım satım yapabilir benim adıma. 3.) ben bu noterden imzaladığım belgeleri iptal edebilirmiyim o arkadaştan habersiz.sonradan öğrenirse sorun değil.yani notere onsuz gidip kendi başıma iptal işlemi yapabilirmiyim.

    4.) aklıma gelmeyen benim bilmediğim başka sorunlar olabilirmi.

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Bir yıl İçerisinde bireysel olarak en fazla 3 adet araç satışı yapabilirsiniz. 3 adetten fazla araç satışı ile ilgili vergi ödenmesi gerekmektedir. Yıl içerisinde araç satın alma işlemi ile ilgili herhangi bir sayı belirtilmemiştir. Vekaletiniz de olsa bu durum araç satışında aynıdır. Notere giderek sorgulama yapabilirsiniz. Noter uygun görürse iptal işleminizi gerçekleştirecektir.

  8. Mustafa koçak dedi ki:

    Merhaba.2019 yılında 3 araç satışım oldu 4.aracı alıp satmayacağım adıma vergi çıkar mı?

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Araç alışlarda sorun yok fakat aracı satışa giderseniz adınıza vergi o zaman çıkar.

  9. Boran dedi ki:

    Merhaba,
    Araç alim satimi için işyeri kiralamadan vergi levhasi çikarilarak ,home office çalisilabilir mi?Yoksa illaki tabela gerekir mi?
    Teşekkürler..

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      3 araç sınırını aşan kişilerden noterde 4. ve üstü araçlar için sertifika ve yetki belgesi istenir. Bu belgeyi ibraz edemeyen kişilerin satış işlemi noterler tarafından yapılmaz.
      Vergi levhası da olabilmektedir. Şirket adresini ev adresiniz olarak göstermeniz gereklidir.

      1. ömer bey dedi ki:

        Merhaba üstad,
        2017 ve 2018 yıllarında alınmış toplam 4 adet aracım var..2019 yılında bu 4 ünüde satarsam vergi mükellefiyetim açılırmı?
        Anladığım kadarıyla burada alım tarihlerinin bi önemi yok..Direk 4.satışta vergi mi açılıyor?

        1. Vergi Hocası dedi ki:

          Merhaba
          Ömer bey konuyu çok doğru bir şekilde anlamışsınız. Araç alımda adet sayısında sıkıntı yok. Aynı yıl içerisinde satılabilecek araç sayısı bireysel olarak en fazla 3 adettir.

  10. musa biçer dedi ki:

    merhabalar yardımcı olursanız sevinirim bu yıl içinde 4 adet araç aldım ve 3 adetini sattım. 4 cü aracı başkasının adına vekalet alsam ve satışını yapsam herhangi bir sorun çıkarmı cevaplarsanız sevinirim

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Araç satışında başkasının adına da gerçekleştirseniz yıl içinde en fazla bireysel satış yapabileceğiniz araç sayısı 3 adetle sınırlı olmaktadır.

  11. gülşah karakülah dedi ki:

    Merhabalar bu yıl içerisinde 3 araba alıp 3ünüde geri sattım yarın 4. arabayı alacam üstüme aldığımda sıkıntı olacakmı anladığım kadarıyla 4.arabayı almamda sıkıntı yok satarsam olacak doğru anlamışmıyım şimdiden teşekkürler

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Araba alma konusunda herhangi bir sayı belirtilmemiştir. Konuyu doğru anlamışsınız.

  12. Riza dedi ki:

    Mrb 2019 yili icinde 3 adet arac sattim ruhsat sahibi olarak 4. Araci kanuna gore satamiycam cunku sahisim peki esime vekalet versem noter satisini yapabilirmi alacak olan kisiye tskler.

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Vekalet vererek satış yapılsa dahi, satışı sizin adınıza eşiniz yapacağı için sizin adınıza değişen bir durum söz konusu olmaz. Bir yılda 4’üncü aracı satmış olursunuz. Yani adınıza vergi ödemesi çıkmaktadır.

      1. Riza dedi ki:

        Peki satmam gerekiyor yapamiycakmiyim memurum maasimdan vergi dilimi kesintisi oluyor yinemi vergi çıkacak tahmini nekadar cikabiliyor tsk ederim

        1. Vergi Hocası dedi ki:

          Merhaba
          3 araç sınırını aşan kişilerden noterde 4. ve üstü araçlar için sertifika ve yetki belgesi istenir. Bu belgeyi ibraz edemeyen kişilerin satış işlemi noterler tarafından yapılmaz.
          Üç’ten fazla araç satışı yapabilmek için gerekli belgeler
          Taslakta belirtilen kişi ve kuruluşlar gerekli belgelere sahip olduktan sonra üçten fazla araç satma hakkına kavuşurlar. Bu belgeler “yetki belgesi ve satış sertifikasıdır”

    2. Riza dedi ki:

      Fakat satmam gerekiyor 4.satis engel olacak memurum vergi dilimine giriyorum maasta
      Vergi ortalama nekadar cikabilir kesinlikle satis yapamazmiyim yinede vergiyi kabullensekte

      1. Vergi Hocası dedi ki:

        Merhaba
        Satış yapabilirsiniz tabi, adınıza çıkan vergiyi ödemek koşulu ile.

        1. Riza dedi ki:

          Peki hocam yegenime verecem araci bagis gibi yada hibe yoluyla satis yapabilirmiyim tskler

          1. Vergi Hocası dedi ki:

            Merhaba
            Rıza bey satış işlemi için 1 Ocak 2020 tarihini bekleyiniz.

  13. samsam dedi ki:

    hocam 4. aracımı sattım vergilendirme kar üzerinden mi olacak yüzde kaç olur birde üç hakkım var ilk üçünden mi vergi kesilir yoksa sadece 4. araçtan mı teşekkürler

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Vergilendirme sadece 4. araçtan olmaktadır. Vergi oranını resmi kurumlar belirlemektedir.

      1. Murat.5255 dedi ki:

        hocam samsam isimli yorumcuya yazdığınız çok açık anladım. ancak üst yorumlarınızda demişsiniz ki 4. aracı satmanız için noter sizden yetki belgesi ister; peki noter bu vatandaştan yetki belgesi istemeden ve bilgi vermeden nasıl 4. aracını satmasına izin vermiş açıklar mısınız teşekkür ederim.

        1. Vergi Hocası dedi ki:

          Merhaba
          Belirtilen kanunlar çerçevesinde bulunan maddeler bu şekilde olması gerektiğini belirtiyor. Fakat gerçekleştirilen satış işlemi için sorumluluk aracın satışını yapan şahsa ait olmaktadır.

          1. Murat.5255 dedi ki:

            anladım peki ben 4. aracımı sattım bu yıl içinde farkında olmadan 21 bin liraya aldığım aracımı yine 21 bin liraya sattım sizce ne kadar vergi öderim.

          2. Vergi Hocası dedi ki:

            Merhaba
            Yapılan teknik incelemeler neticesinde vergi oranı belirlenir.

  14. Ediz Gürkan dedi ki:

    Bu araçlar tanımına motosiklet de giriyor mu? Bu yıl içinde 2 motosiklet 1 de araba sattım hakkım doldu mu yoksa sadece araba için mi geçerli?

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Bu tanım içerisinde motosiklette girmektedir.

  15. Ömer faruk dedi ki:

    Merhaba hocam ben 1 yıl içerisinde 3 araç sattım bu sefer eşim kendisi vekalet almadan vermeden bizzat kendisi 2 adet araç satarsa bize vergi cezası gelirmi

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Yıl içerisinde araç satışı bireysel olarak 3 adet ile sınırlandırılmış olmaktadır. Yani eşiniz kendi adına alınan araçları satış yapabilir.

  16. Ömer faruk dedi ki:

    Kanun maddesini okudum 1 yıl içerisinde 3 adet araç satış yapilabilir ibaresi gecmiyo ayrıca bir şahıs 3 yılda 5 araç satmış maliye vergiye tabiî tutmuş ancak mahkeme yoluyla iptal yani süre gecmiyo bunun dayanağı veya kanun maddesi var mı tsk ederim

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Perakende satışın düzenlenmesi hakkında kanun kapsamında hazırlanan yasa tasarısının içeriği şu şekilde olmaktadır.
      İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı içerisinde bulunan hükümlere göre ikinci el taşıt ticaretinin sadece bu iş ile ilgilenen tacirler, esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması hedefleniyor. Bu doğrultuda bu iş ile uğraşmayan vatandaşlar bir yıl içerisinde en fazla 3 adet araç satışı yapabileceklerdir. Bir yıl içinde 3’ten fazla araç satışı yapmak isteyen bu iş ile uğraşmayan kişiler için ise satışını yapmak istediği araçların en az 3 yıl öncesinde kendi adına tescilli olması şartı aranmaktadır.

  17. Kerim dedi ki:

    4. Aracımı saticam aracı 108 binliraya aldım 105 bin satıyorum vergi çıkarmı ne kadar çıkar

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Adınıza çıkacak olan vergi oranını resmi kurumlar belirlemektedir.

  18. Ensar dedi ki:

    Hocam ben araç alıp satıyorum. Ailemin bende vekaletleri var. Ama bu işi resmi olarak vergisini vererek yapmak istiyorum. Ama araştırdığım kadarı ile home office şeklinde olmuyor galiba. İlla bir dükkan kiralayıp şartları sağlamam mı lazım. Yoksa kolay bir şekilde vergi levhasına sahip olabilirmiyim.

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Dükkan kiralayıp şartları sağlamalısınız.

  19. Ali dedi ki:

    Merhabalar araç satımı yıl içerisinde 3 hakkımız olduğunu belirttiniz bu 3 satım hakkı her yıl 3 satım hakkı sifirlaniyor mu yoksa en son sattığın aracdan itibaren 1 yıl sonra mı sifirlaniyor cevaplarsaniz memmun olurum

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Yılda 3 araç satış hakkınız 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında olmaktadır.

      1. Ali dedi ki:

        Hocam bu konuda ne kadar eminsiniz kesin olarak bu şekilde midir?

        1. Vergi Hocası dedi ki:

          Merhaba
          İkinci el taşıt ticareti ile uğraşmayan esnaf ve sanatkarlar, tacirler ve tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin bir takvim yılı içerisinde kendileri adına tescilli üçten fazla ikinci el taşıtın satışını yapabilmeleri için, bu taşıtların en az 3 yıldır kendi adlarına tescilli olması gerekir.

          1. Gökhan dedi ki:

            Merhabalar bu yıl içinde 3 motorsiklet alıp sattım motosikletlerin 1 tane sini kafa kafa takas yaptık 1.5 yıldır kullandığım aracımı satarsam vergi dilimine girmiyim ceza yermiyim

          2. Vergi Hocası dedi ki:

            Merhaba
            1 yıl içerisinde en fazla 3 adet araç satışı yapabilirsiniz. 3’ten fazla satış yapabilmek için araçların adınıza en az 3 yıldır kayıtlı olması gerekmektedir.

  20. Ertan Özmen dedi ki:

    Merhabalar
    Senede 3 den fazla araç satmak istiyorum. Eşim adına da 3 satış yapılabilir mi ?
    yoksa gelir vergisinden ortak olma gibi bir durum var mı ?

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Herhangi bir ticaret kolu ile uğraşmayan belge ve yetkileri olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bireyler bir takvim yılı içerisinde en fazla üç araç satabilirler.

  21. Hasan uçar dedi ki:

    Hocam iyi akşamlar bakkal dükkanı işletiyorum arasıra da araç alım satım yapıyorum bir yıl içerisinde üç araç alıp satış hakkımız var benim vergi levha mı vergi mükellefiyim bendemi bir yılda en fazla üç araç alıp satabilirim fazlasını satsam vergi çıkarmı teşekkürler

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Yaptığınız araç alım ve satım bakkal üzerine ise verginizi ödüyorsunuz ve araç alım satımında sınırlama olmaz. Fakat yaptığınız alım satım şahıs olarak yapıyorsanız en fazla 3 adet satış yapabilirsiniz.

  22. ahmet dedi ki:

    mehabalar ben bıreysel olarak arac alıp satıyorum senede 3 arac hakkım oldugunu ve 1 ocaklan 31 aralık arası bılgısınıde sayenızde ogrendım tşklr. benım sorum bıreysel olarak meslekı yeterlılık sevıye 5 oto arac alım satım sorumluau belgem var ben 3ten fazla arac satabılırmıyım vergı ceza cıkarmı not:herhangı bır vergı kayıtım yok simdıden cevabınız ıçın tşklr

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Mesleki yeterlilik belgeniz olsada bireysel satış olarak sadece 3 araç satışınız bulunmaktadır. Mesleki yeterlilik belgeniz ile 31.12.2019 tarihinden itibaren bir şirkete bağlı olarak çalışmanız durumunda satış hakkınız doğmaktadır. Alınan karar “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” 13.02.2018 tarihli 30331 sayılı Resmi Gazete’de; “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ise 08.09.2018 tarihli 30529 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişmiş bulunmaktadır.

  23. halil tolga dedi ki:

    Basit usulde vergi mükellefide yılda üç araç şartınamı tabidir şimdiden teşekkü
    rler.

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Basit usul vergi mükellefleri için araç adedi olmamakla birlikte yıllık toplam alış – satış bedeli üzerinden gidilmektedir.
      Alım Satım işi ile uğraşanlar için ; Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sona satanların yıllık alım tutarlarının 2019 yılı için 120.000 TL’yi veya yıllık satış tutarının 180.000 TL’yi aşmaması gerekmektedir.

  24. Seyit dedi ki:

    Hocam merhaba
    2017 yılında babama ve kendime ait araçlarımız vardı. Bu araçlar benim üzerime tescilli idiler. 2018 yılında kardeşime araç aldık bu araçta benim üzerime tescili idi. 2019 yılının haziran ayında şahsımın kullandığı aracı satıp modeli yükseltip yeni bir araç aldım. Babamın ve kardeşimin araçları ile en son kendi aldığım son aracı bedelli askerlik ve yeni araç almak için sattık toplamda 2020 yılında 4 araç satılmış gözükmüş oldu. Şimdi bana vergi çıkar mı çıkarsa yapmam gerekenler ne ileride problem yaşamamak için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Bir yıl içerisinde 3’ten fazla araç satışı yapabilmeniz için araçların aşağıda belirtilen şartları taşıması halinde adınıza herhangi bir vergi ödemesi çıkmamaktadır.
      İkinci el taşıt ticareti ile uğraşmayan esnaf ve sanatkarlar, tacirler ve tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin bir takvim yılı içerisinde kendileri adına tescilli üçten fazla ikinci el taşıtın satışını yapabilmeleri için, bu taşıtların en az 3 yıldır kendi adlarına tescilli olması gerekir.

  25. Tkselim dedi ki:

    Hocam öncelikle merhaba. Ben memurum, eşim işsiz. Ben yılda 3 araç satsam eşim bana vekâlet verse 3 araç da onun adına alıp satsam vergiye tabi olur muyum şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Kendi adınıza yılda en fazla 3 araç satabilirsiniz. Bu kanunun içeriğine vekaleten yapılan satışlar dahil olmaktadır.

  26. Tkselim dedi ki:

    Hocam kendi adıma değil eşimden vekâlet alıp, eşimin adına alıp satacağım o bana alıp satma vekaleti verecek, bu durumda da şahsımın hakkı olan yılda 3 araç satma hakkından kullanmış olur muyum onu anlayamadım?

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Merhaba
      Kanun şu şekilde demektedir.
      1-Herhangi bir ticaret kolu ile uğraşmayan belge ve yetkileri olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bireyler bir takvim yılı içerisinde en fazla üç araç satabilirler.
      2-Bu üç araç sınırı hem kişinin kendi üzerine olan araçlar veya vekaleten satmak için aracı olduğu araçlar için geçerlidir.

  27. Burak dedi ki:

    Hocam merhaba
    Bu 3 araç olayı hangi kanunda yazıyor acaba? İkinci el motorlu taşıtların ticareti hakkındaki yönetmeliğe baktım ama buna dair bir madde bulamadım ?
    Bir de ben 2019 Mart, 2019 Ağustos, 2019 Ekim be 2020 Ocak’ta araç satışı yaptım.Bu durumda yaptığım satışlar yasal oluyor değil mi vergiye tabi olmuyor ?

  28. RAMİZ TOK dedi ki:

    PEKİ 1 YILDA 5 ARAÇ ALIMI YAPABİLİRMİYİZ.

    1. ishak dedi ki:

      alımda lımıt yoktur satışta 1 yıl takvımınde 3 araçtır

  29. Burak dedi ki:

    Hocam Merhaba
    Ben örnek olarak babamın üstüne 3 ,annemin üstüne 3 araba aldım vekaletle. Fakat satışları kendileri yaptıkları taktirde vergi doğarmı ?
    Teşekkürler

    1. ishak dedi ki:

      Bireysel işlemler ayrı vekalet işlemleri ayrıdır. Ayrıca alımda bır lımıt yoktur ,Her birey ayrı bir vergi mükellefidir .

  30. Mehmet dedi ki:

    Merhaba hocam ben kendi adıma bir yıl içerisinde 3 adet araç alıp sattım eşimin vekaleti ile eşimin adına 1 araç aldım şimdi eşim bu aracın satışını kendi yapsa bana bir kanuni yükükümlülük doğarmı? Teşekkürler..

    1. ishak dedi ki:

      Bireysel işlemler ayrı vekalet işlemleri ayrıdır. Ayrıca alımda bır lımıt yoktur ,Her birey ayrı bir vergi mükellefidir .

  31. canan dedi ki:

    hocam merhaba ben 1 yıl içinde 4 şatış yaptım ama 1 tanesi geri almak zorunda kaldım motorunda arıza çıktı.aynı sahıştan geri aldım vergi çıkarmı.

  32. hasan dedi ki:

    merhabalar
    yorumlarda resmi gazete sayı ve tarihleri belirtmissiniz ama hiç birinde 3 araç satışı ile ilgili bir şey yazmıyor..

  33. Okan dedi ki:

    Merhaba yorumlara verdiğiniz cevapları okudum teşekkürler ilginiz için benimde bir sorum olacak diyelim ki 3 araç alım satım yaptm yıl içinde başkası adına vekalet ile alsam satışı kendisi yapsa vergi çıkarmı şimdiden teşekkür ederim

  34. Bayram ugraş dedi ki:

    Merhaba
    Ben bu yıl 3 araç sattım
    Vekaletlen babamın adına araç almayı düşünüyorum, bu aracı babam satarsa bana vergi cezası gelir mi ?

  35. Mehmet emin dedi ki:

    Merhaba ben esnafım vergi lehvam şahsı 2017 de aldığım aracı 2020 de sattım yine 2020 de bi arac aldım sattım yine 2020 de bi arac aldım sattım bi aracım 2017 almıştım şimdi ben bu aracımı satabilirmiyim yani ben bu aracı satarsam bu yıl icerisinde 4 olmuş oluyor

  36. Abbas dedi ki:

    Merhaba ben bir sene icinde 2 arac alıp sattım 1 arac da annemin üzerine alıp sattım vekalet değil direk kendi uzerine aldı fakat araç bedeli benim banka hesabıma yattı bu durumda bi sıkıntı olurmu ve benim bir satış hakkım daha kalmış olurmu aynı zamanda yine abimin babamın üzerine alıp satsam sıkıntı olurmu

  37. Necati dedi ki:

    Hocam ben 2019da 2 araba sattım yani 7 ay önce. 2020dede 1 araba daha sattım.başka araba aldım onuda satsam sıkıntı olurmu. Yanı ay bazındamı yıl bazındamı oluyor lütfen bu soruma cv verin

  38. Hayrettin dedi ki:

    Merhaba 6 ay icersinde 3 adet motosiklete sahip oldum 1.aldim sattim 2. Aldim sattim 3. Aldim sattim ama satisini ceza gelir diye vermedim versem herhangi bir ceza vergi gelirmi

  39. Hakan topçu dedi ki:

    Hocam ben bu yıl içerisinde iki binek araç sattım birini yılbaşından önce almıştım üçüncü ayda sattım birini üçüncü ayda alıp altıncı ayda sattım ve üçüncü aracımı aldım ve birde on yıldır üzerime olan m plakalı ticari aracımı sattım şimdi yine bir binek aracımi satmak istiyorum sorun yasarmiyim

  40. Ibrahim dedi ki:

    Adıma 2019 dan 4 araç var 4 ünü satarsan 2020 de vergi çıkarmı bana
    2 sorumda benim öğrenci taşıma şirketim var vergi mukellefiyim ama 2019 da dediğim dört araç şahsım adına şirketim adina bana vergi çıkarmı yada zaten vergi mukellefiyim eeksra olarak bireysel olarak vergi mükellefi ederlermi beni teşekküler

  41. Harun Güneş dedi ki:

    Geçen sene sıfır aldığım çin malı motoru bu sene Haziran’da zararına sattım. 2 tanede otomobil sattım. Yani 3 araç satışı yaptım. Mart ayında aldığım aracımı bu ay içinde borcumdan ötürü zararına satmam gerekiyor. Sıkıntı cikarmi acaba?

  42. Kerem dedi ki:

    Mrb 3 araç alım satımı her yıl 1 Ocak 31 Aralık arası demi hocam mesela 2019 da 3 araç satıldı 2020 de 3 araç satıldı sorun olur mu saygılar

  43. Haydar karal dedi ki:

    2020 YILININ 8 VE 10 . AYINDAN İTİBAREN 3 ARAÇ ALIP 1ER HAFTAYLA SATTIM ŞUAN YENİ YILA GİRDİĞİMİZDEN DOLAYI ARABA ALMA HAKKIM VAR MI ?

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.