Vergi ve Güncel Haber Portalı

2007-2011 Arası Kredi Çekenlere Müjde Bankalar Faiz ve Tazminat Ödeyecek

10.03.2017
229
2007-2011 Arası Kredi Çekenlere Müjde  Bankalar Faiz ve Tazminat Ödeyecek

  Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “bankaların oluşturdukları kartel” nedeniyle kredilere uyguladıkları yüksek faiz, mevduatlara verdikleri düşük faiz dolayısıyla mağdur olan tüketicilerin tüketici mahkemelerinde haklarını arayabileceklerini belirtti.

    2007-2011 Arası Kredi Çekenlere Müjde  Bankalar Faiz ve Tazminat Ödeyecek. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan   Çakar, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, banka müşterilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti. Daha önce tüketicilerin başvurularını görevsizlik nedeniyle reddeden tüketici mahkemelerinin artık söz konusu davaları kabul edeceğini ifade eden Çakar, “12 bankanın oluşturduğu kartel nedeniyle mağdur edilen tüketicilerin dava başvurularını tüketici mahkemelerine kabul etmekle görevli olduklarını Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, 16 Ekim 2016’da oy birliğiyle karar verdi.Tüketiciler, Yargıtayın bu kararına göre tüketici mahkemelerine belirsiz alacak davası açarak haklarını arayabilecekler.” dedi.

Belirsiz alacak davası Açabilirsiniz

2007-2011 Arası Kredi Çekenlere Müjde  Bankalar Faiz ve Tazminat Ödeyecek. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 12 bankanın oluşturduğu kartel nedeniyle benzeri mağduriyetleri yaşayan vakıf, dernek ve kamu kuruluşlarının asliye hukuk mahkemelerinde, firmalar tarım ve kredisi kullanan çiftçilerin ise ticaret mahkemelerinde “belirsiz alacak davası” açabileceklerini kaydetti.

Kredi İşlemleri Nedeniyle Ceza Alan Bankalar

2007-2011 Arası Kredi Çekenlere Müjde  Bankalar Faiz ve Tazminat Ödeyecek. Rekabet Kurulu, şikayetler üzerine Türkiye’nin en büyük 12 bankasını kredi ve kredi kartı faizlerinde uzlaşarak gizlice birlikte hareket ettikleri gerekçesiyle 2011 yılında inceleme başlattı. Kurul 16 Aralık 2015’te 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin lira ceza kesti.  Rekabet Kurulu’nun yasaya aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle ceza kestiği bankalar şunlar: Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası,  Vakıfbank,  Akbank,  Garanti Bankası, (Garanti Ödeme Sistemleri AŞ ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık AŞ dahil), Halkbank, Denizbank, Finans Bank, HSBC,  ING Bank, Türk Ekonomi Bankası ve İş Bankası. 

Danıştay Kararına Göre “Bankalar Aralarında Anlaşarak Rekabet Yasağına Uymayarak fazla Faiz ve Fazla Ücret Aldıkları Nettir”

2007-2011 Arası Kredi Çekenlere Müjde  Bankalar Faiz ve Tazminat Ödeyecek. Danıştay 13 Dairesinin 16/12/2015 Tarihli Esas No: 2015/2445  Karar No: 2015/4605 no’lu  Kararı şu Şekildedir “Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin. Çeşitli bankacılık hizmetlerine yönelik uygulanan faiz oranlarını ve ücretleri birlikte belirlemek üzere rekabeti sınırlayıcı nitelikte eylemlerde bulundukları.  Söz konusu eylemlerin mevduat (kamu bankaları açısından kamu mevduatı da dahil olmak üzere). Kredi ve kredi kartı hizmetlerini konu edinen bir uzlaşma kapsamında vuku bulduğu.  Uzlaşmanın ortak paydasını. Fiyat stratejilerinin birlikte belirlenmesinin oluşturduğu.  Uzlaşmanın unsurlarının belirlenmesi, uygulanması ve takibinin ise taraflar arasında gerçekleştirilen bir dizi iletişim.  Bilgi paylaşımı ve mutabakat vasıtasıyla ifa edildiği, uzlaşmaya ilişkin olarak. Yerinde yapılan incelemelerde belgeler elde edildiği. Bu belgelerin içeriklerinden soruşturmaya taraf bankalar arasında rekabete hassas bilgilerin bir anlaşma kapsamında paylaşıldığı, bazı belgelerde pazarda rekabet eden bankaların üst yöneticilerinin kahvaltılarda buluştukları.  Bu buluşma ve görüşmeler neticesinde.  Bir anlaşmanın varlığını ortaya koyar nitelikte bilgi paylaşımlarının yapıldığı dosyada bulunan belgelerden anlaşılmaktadır.” Şeklindedir.

İstihdam Seferberliği Kapsamında Devlet Tarafından Verilen Teşvikler Nelerdir ?

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Birleştirme son gün 31 Mart Yapılması Gerekenler Nelerdir ?

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Birleştirme son gün 31 Mart Yapılması Gerekenler Nelerdir

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Açıkladı.Borçlar 1 Yıl Ertelenecek

Son Dakika.Bedelli Askerlik Mi Geliyor?

Ev Hanımlarına Kefilsiz Kredi. Mikro Kredi ile İşinizi Kurabilirsiniz.

Müjde Esnafa Nefes Kredisi Limiti Arttı Nefes Kredisi Şartları Nelerdir ?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Seyit ali dedi ki:

    Ali bey merhaba ben 2010 yılında Ziraat bankasından konut kredisi kullandım. Dava açmak istiyorum ancak nasıl dava açacağımı bilmiyorum. Dava dilekçesi örneği diyor ama hiçbiryerde böyle bir dava dilekçesi örneği bulamadım. Bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      asliye hukuk mahkemelerinde dava açabilirsiniz. buraya gittiğinizde onlardan bu konuyla ilgili dilekçe isteyebilirsiniz yardımcı olacaklardır.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.