Vergi ve Güncel Haber Portalı

2017 Asgari Ücrette Son Dakika.Asgari Ücret Belli Oldu Mu?

28.12.2016
64
2017 Asgari Ücrette Son Dakika.Asgari Ücret Belli Oldu Mu?

asgari ücret belli oldu mu? Daha önce 3 kez toplanan asgari ücret komisyonunundan bir karar çıkmadı ve artık son toplantı için nefesler tutuldu. Yaklaşık 6,5 milyon kişiyi ilgilendiren toplantıda Asgari Ücret Tespit Komisyonunu oluşturan taraflar son kez  29 Aralık Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yeniden toplanacak.İşte bu toplantıdan sonra her şey netleşecek.Yani 2017 yılı asgari ücret tutarı belirlenecek ve kamuoyuna karar açıklanacak. Peki karar tatmin edecek mi?işçilerin teklifi kabul görecek mi?2017’de asgari ücret  ne kadar olacak?Yazımızda bulabilirsiniz.

Asgari Ücret Kararını Kimler Veriyor?

asgari ücret belli oldu mu? Asgari ücreti hükümet tek başına belirlemez.Yani karar yalnızca hükümet yetkililerinin elinde  değildir.Asgari ücret miktarı için pazarlık usulu devreye girer.Pazarlıkla herkes fikrini,miktarı söyler ve orta yol bulununca tutar ortaya çıkar.Peki pazarlığa kimler oturur bunu açıklayalım.

Komisyonda 5 işçi,5 işveren ve 5 hükümet temsilcisi bulunur.Bu komisyonda işçi tarafını Türk-İş sendikası temsil eder.İşveren tarafını ise TİSK temsil eder. Hükümet adına ise özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan  yetkili kişiler kişiler katılır.

TÜİK’in Teklifi Ne Oldu?

asgari ücret belli oldu mu? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri yapılan son toplantıda çalışma yaşamını sınıflandırarak teklifini komisyona vermiştir.Buna göre, sınıflandırmada 3 çeşit iş olduğu görüşünü savundu. “ağır”, “orta ağır” ve “hafif işlerde” çalışan bir işçinin net yaşam maliyetine ilişkin rakamları komisyon ile paylaştı. Bir işçinin aylık net yaşam maliyetlerini şöyle dile getirdiler:

“ağır” işlerde 1668,90 TL,

“orta ağır” işlerde 1485,30 TL,

“hafif işlerde” ise 1379,40 TL 

Bakan 1300 TL’yi Yeterli Görüyor Mu?

asgari ücret belli oldu mu? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU,1300 TL‘yi yeterli görmediğini belirtmiştir.Bakan,İşçi ve işveren temsilcileriyle bu rakamın iyileştirilmesi gerektiği konusunda konuştuklarını belirtti. Müezzinoğlu, Ekonomiyi büyüterek, dünyayla rekabette daha güçlü olarak ve büyüyen ekonomide, çoğalan yatırımlarda daha çok istihdam alanları üreterek inşallah asgari ücreti daha iyi noktalara taşıyacağını paylaştı.

Taraflar Asgari Ücret Konusunda Ne Diyor?

Komisyondaki tarafların her biri asgari ücret konusunda farklı düşünüyor.Tabi burada herkesin amacı işçinin refah seviyesini yükseltmek.Bu doğrultuda hareket ediyorlar.Şimdi kim ne kadar talep etti bunlara bir göz atalım:

DİSK

DİSK, asgari ücretten hiç bir vergi alınmaması gerektiğini savunmamaktadır.Bu talebini de komisyonda dile getirmiştir. DİSK’e göre, 2017 yılı için asgari ücretin en az 2 bin lira net olması gerekiyor.

TÜRK-İŞ

Toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş DİSK’e göre biraz daha makul rakam söylüyor.Sendikaya göre 2017 asgari ücretin 1600 TL olması gerekiyor.Bu rakamda da ısrarcı olacağını söylüyorlar.

İŞVEREN

2017 asgari ücretin belirlenmesinde belki de en zararlı çıkacak kesim işveren kesimi.işçileri temsil eden TÜRK-İŞ’in 1600 TL’lik talebine karşın işverenler, geçen yılki artış nedeniyle zam yapılmaması gerektiğini belirtiyor.Daha fazla artışın kaçak işçi çalıştırılmasına neden olacağını vurgulayan işveren,yüksek bir artış olursa bunun belli bir miktarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini de savunmaktadır.

Bu talepler doğrultusunda son söz 29 Aralık günü söylenecek ve 2017 asgari ücret belli olacak.Temennimiz her kesimi ve tarafı mutlu edecek bir sonucun çıkmasıdır.

Bu konuyla ilgili daha önceki yazımıza ulaşabilirsiniz.

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.