Vergi ve Güncel Haber Portalı

2017 Hurda Araç Teşvik Yasası Çıkacak mı ? 20 Yaş üstü Hurda Araç Yasasında Son Durum

12.01.2017
2.041
2017 Hurda Araç Teşvik Yasası Çıkacak mı ? 20 Yaş üstü Hurda Araç Yasasında Son Durum

202017 Hurda Araç Teşvik Yasası Çıkacak mı ?17 Hurda Araç Teşvik Yasası Çıkacak mı ?

6 milyonun üzerinde hurda araç sahibi hurda araç teşvik yasasının en kısa zamanda çıkarılması bekleniyor. Hurda araçların devlet tarafından toplanması torba yasalar ile yaşamımıza girdi. Hurda teşvik yasası 2017 yılında çıkarsa ve önceki çıkan hurda teşvik yasaların benzerse. Hurda araç sahiplerine  vergi indirimi sağlayacak. Belirli bir ağırlığı üzerinde ki aracı olanlar devlete teslim ettiği takdirde ağırlığına göre para alacaklardır. Bunların yanı sıra ödemedikleri  Motorlu taşıtlar vergileri silinecek. Yine araca kesilmiş olan trafik cezaları kaldırılacak. Kısacası araç sahiplerine büyük avantajlar sağlayacak. Bunun yanı sıra araacı çalınan veya mevcut olmayanlarada araçtan kurtulabilmesi için çok büyük kolaylık sağlanacaktır.

 20 Yaş üstü Hurda Araç yasası çıkarsa Can ve Mal güvenliği Artar

2017 Hurda Araç Teşvik Yasası Çıkacak mı ?  Çıkarılacak hurda teşvik yasası sayesinde eski araçların toplanması nedeniye Karayollarında can ve mal güvenliği artar. Bunun yanısıra çevre kirliliğinin önlenmiş olur.  Eski araçların piyasadan çekilmesiyle Nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanmış olur.

Bir çok Sivil Toplum Kuruluşu da Bu Yasanın  En Kısa Sürede Çıkarılması İstiyor

 Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yapmış olduğu yazılı açıklamada  üretimde demir ve çelik hurdasının önemli bir hammadde olduğunu , bu nedenle  Türkiye’de çok büyük oranlarsa hurdaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Hurda teşvik yasası olmadan çıkan hurda miktarının üretim ihtiyaçları için yeterli olmadığını bu nedenle  ithalat yapıldığını belirtti. İthalat sıralamasında demir çeliğin enerjiden geldiğini ithalatın azaltılması için hurda teşvik yasasının en kısa zamanda çıkması gerektiğini söyledi. Sözlerinin devamında Hurdaya teşvik yasasının  sürekli olmasının sürekli olmasının gerektiğini  Esnafımızın uzun yıllar devreden borçlarının silinmesi, kredi verilerek aracını yenilenmesi sağlanırsa yeniden daha verimli bir şekilde ticari hayatlarına devam edeceklerdir. Ayrıca ekonomik ömrü biten araçların yerine çevreye zarar vermeyen ve daha güvenli yeni model araçlar halkımız tarafından alınacaktır. Hurda teşvik yasası ile  Hurda araç sahibi  elindeki hurda aracından dolayı iyi bir  gelir elde eder.  Yeni araç için bir miktar öz kaynağı olur.  sıfır araç satışlarında büyük bir canlanma görülür, sanayinin hurda demir çelik ihtiyacı karşılanmış olur. Bunun sonucu olarak da   ithalat azalacağından dolayı cari açık azalır. Piyasalar canlanır.

2017 Hurda Araç Teşvik Yasası Çıkacak mı ?

Hurda araç teşvik yasası en kısa sürede çıkmalı

2017 Hurda Araç Teşvik Yasası Çıkacak mı ?

Sözüne devamında Hurda araç teşvik yasası en kısa sürede çıkmalı. 20 yaş ve üzeri araçlar hurdaya ayrılmalı. Aracını hurdaya ayıracak esnafa sıfır faizli esnek ödemeli kredi ve krediler  verilerek yeni araç alması sağlanmalı. Böylece nekliyecilik sektörü canlanacak, hurda demir çelik ithalatı azalacak, devletin gelirleri artacaktır.

 Bundan Önceki Hurda Teşvik Yasaları ile Ne kadar Araç Hurdaya ayrıldı Araç Sahiplerine Ne Kadar Ödeme Yapıldı ?

2017 Hurda Araç Teşvik Yasası Çıkacak mı ?  Daha önceki hurda teşvik yasaları kapsamında 120 bin araç hurdaya ayrıldı ve araç sahiplerine de yaklaşık 950 milyon lira ödeme yapıldı.

Hurda Araç Teşvik yasası’nda    Hurda Araç Sahiplerine Para Verilecek mi

Bundan önce çıkan hurda teşvik yasalarında belirli bir ağırlığın üzerinde bulunan (3500 KG) 20 yaş ve üzeri araçları Makine Kimya Endüstrisine (MKE) teslim edenlere kilo başına belirli bir para ödemesi yaptılar.

Hurda Araç Teşvik Yasası Kapsamında Hurdaya Ayrılacak Araçların  Vergi Borcu Silinir mi ?

Bundan önce yürürlükte olan 5838 Sayılı kanunda, aracını hurdaya ayıranların araca ait Motorlu Taşıtlar Vergisi ve araca kesilen trafik cezalarını silinmişti. Vergi Mükellefiyetinden kaynaklanan borçlar ise aynen kalmıştır.

Hurda Araç Yasası İle Mevcut Olmayan veya Çalınan Araçlar faydalanabilir mi

Daha önceki tarihlerde yürürlükte olan hurda araç yasasından Mevcut olmayan veya çalınan ancak daha üzerinde gözüken araçlarda faydalanmıştı. Bu kişiler aracın bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak, araca ait araca kesilmiş trafik cezaları ve Motorlu taşıtlar vergisinin ana parasının dörtte birini yatırarak arçalardan kurtulmuşlardı.

2017 Hurda Araç Teşvik Yasası Çıkacak mı ?

aracını teslim edene para verilecek mi

2017’de Hurda  Araç Yasası Çıkacak mı ?

 500 binin üzerinde araç sahibinin, çıkacak bir  Hurda yasasını beklediği tespit edilmiştir. Hurda araç yasası ile ilgili olarak esnaflara ait Sivil toplum kuruluşlarının güçlü bir baskı yapması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ömrünü Tamamlamış Araçların (ÖTA) Kontrolü Hakkında Yönetmelik Taslağının hazırlanması, her torba yasa hazırlandığında gündeme gelmesi, Piyasalarda aşırı şekilde daralmalar olması çıkartılacak bir hurda yasası ile nakliyecilik ve otomotiv sektörünün canlanacağı ve sitemizin yaptığı araştırmalar neticesinde hükümetin gündeminde olduğu öğrenilmiştir. Bu yıl içerisinde hurda araç yasası ile ilgili bir düzenlemenin yapılarak yürürlüğe gireceği tahmin edilmektedir.

Arabuluculuk Zorunlu Oluyor Arabulucu Nasıl Olunur 2017 Arabuluculuk Ücretleri Konulu yazımız için Tıklayınız

2017 Engellilerde İndirimli Araç Alımı Şartları Konulu yazımız için Tıklayınız

2017 Engellilere Emlak Vergisinde sağlanan avantajlar Konulu yazımız için Tıklayınız

2017 Engelli Rehberi Yayınlandı Konulu yazımız için Tıklayınız

2017 Engellilik İndirim Tutarları Konulu yazımız için Tıklayınız


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 307 YORUM
  1. Serhat dedi ki:

    86 doğan var hacizli otoparkta bu yasadan yararlanırmyım yasa cıktı galba resmi kazetede

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz şahıs hacizleri maalsef engel

  2. Serhat dedi ki:

    Hacizli otoparkta olan araclar icin gecerlimi

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      maalsef geçerli değil şahıs hacizleri kalkması gerekiyor kamu haczi varsa problem olmaz

  3. Deniz altun dedi ki:

    Slm hocam benim 1991 model Tofaş kartalım var hiç bi borcu yok 2 yıldır çekme belgeli yapmişim şimdi bu arabayı verirsem ötv KDV indirimi olacakmı Yen’i bi araba alırsam yada bana belirli bi miktarda para vereceklermi bi aydınlatırsan sevinirim saygılarımla

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      yeni araç alımında destek yok. sadece borcu varsa o silinecek

  4. bora dedi ki:

    94 model Civicm var 150 bin km.Aracımın herhangi bir vergi borcu yok..aracımı vermek istemiyorum.bununla ilgili bilginiz varmı ?tşk…

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu yasa araç toplanma yasası değildir.Dolayısıyla vermek zorunda değilsiniz.

    2. hüseyin dedi ki:

      Bora kardeş aracından soğuduysan devlet zaten sana para vermeyecek gel ben sana 5bin verim aracını bana devret ilgilenirsen 0538 927 84 51 numaramdan ulaşa bilirsin.

  5. hüseyin dedi ki:

    Bora kardeş aracından soğuduysan devlet zaten sana para vermeyecek gel ben sana 5bin verim aracını bana devret ilgilenirsen 0538 927 84 51 numaramdan ulaşa bilirsin.

  6. Emrullah dedi ki:

    Slm. Benim aracımın 15 yıldır muaunesi 6 yıldırda sigortası yok araç yüremez vaziyette idi aracı parça parca çaldılar kapıdan iskeleti hariç hiç bir şeyi yok motoru kapıları bagaj kapagı bile..borcunu yapılandırıp ilk iki taksidi ödemiştim. Araç zatn yok birde 2013 den bir hicra çıkıyo tescilde. Ama mahkeme dava sorguladıgımdaçıkmıyor…ne yapmalıyım aracı sildirmek bu borçtan kurtulmak için. Olmaya araca borçlandım

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Aracın borcunun 1/4 ünü ödeyerek ve hacı kaldırarak aracı mevcut olmayan araçtan dolayi hurdaya ayırabilirsiniz

  7. Emrullah dedi ki:

    Teşekkürler. Peki araç toplamaları başladımı hacizi kaldırdık tan sonra ilk trafigemi başvurucam yoksa hazırlamam gereken bir dosya işlem varmı

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      yayınlanan tabliğde hangi yollara başvuracağınız detaylı olarak anlatılmaktadır.

  8. murat dedi ki:

    kac para veriyor versek

  9. kemal dedi ki:

    aracım 1990 kartal aracımı devlete vermek istiyorum aracla ilgili sıkıntım yok ne kadar para alırım bide hangi yollara başvurucam yardımcı olur musunuz

    Saygılarımla ,

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araçtan para alamazsınız sadece borcu varsa silinir.

  10. Engin dedi ki:

    Mrb emre by 95 mdl shin arcm vr. Vrgi borcu vr. Muayene yk. Sgorta yk. Yurur halde yasadan nsl yararlana bilirim. Yasa ne zamn cikar.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      yasa için gerekli tebliğ yayınlandı. en kısa zamanda plakanın bulunduğu vergi dairesinde bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

  11. Umit dedi ki:

    S.a 88 model doğan aracın masrafları var muayene bir senedir yok aracını devlete ÖTV verebiliyor muyum ÖTV çıkacak diyorlar bilginiz varmı ne yapmam gerekir bu şekilde uç liraya satmayı düşünüyorum satayim mi bilgilendirir misiniz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      şu anda ÖTV ile ilgili bir düzenleme yok

  12. Semih dedi ki:

    İşlemleri başlatan var mı acaba ?

  13. serkan dedi ki:

    1989 model kartal arabam var aktif çalışır durumda 2019 un 5 inc ayına kadar muayenesi de var ama ben aracı hurdaya vermek istiyorum devletin aracıma biçtiği değer nedir teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ücretsiz olacak

  14. Sedat dedi ki:

    Aracim 1992 model kartal muayennesi yok sigortasi yok vergi borcu yok araba calisiyor ama cok dökük hurdaya vermek istiyoruz devlet ücret öder mi yada yeni arac alsak indirim vs. Olur mu.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz şu anda ödeyeceğine dair bir düzzenleme yok

  15. Meryem Öksüz dedi ki:

    Merhaba,

    Babamın üzerine kayıtlı, 1990 öncesine ait bir kamyon var. Bu aracın birikmiş vergi borcu bulunuyor. Araç uzun zaman önce hurdaya verilmişti ancak malesef hurdaya verildiğine dair bir belge alınmamış. Şu an araba faalmiş gibi MTV borcu geliyor. Bu durumun önüne nasıl geçebiliriz ve tabi geçmiş borçların silinmesi gibi bir durum söz konusu mudur?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      şu durumda hurdaya ayırırsanız vergi borçları silinir.

  16. semih dedi ki:

    sevgili admin
    hurda yasasından 2017 aralık ayında yararlandık tüm işlemleri hallettik.Vergi borcu araç tescilli vs hiç birşey kalmadı.Ama vergi dairesinin koymuş olduğu haciz vardı 2016 yılından (mtv borcu için ) aracın üzerine o kalkmamış tesadüfen geçen gün gördüm.Vergi dairesine gidip sordum herhangi bir sıkıntı olmaz dedi görevli memur ama kafama takıldı.Otomatik kalkması gerekmiyor muydu?

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.