Vergi ve Güncel Haber Portalı

Amortisman Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Hesaplanır? 2020

Amortisman Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Hesaplanır? 2020

Bugün ki makalemizde vergi ve muhasebe sistemlerinin olmazsa olmazı amortisman nedir, ne işe yarar ve nasıl hesaplanır 2020 bilgilerini inceleyeceğiz. Vergi blogu olarak kısa bir zaman dilimi içerisinde siz değerli okuyucularımıza elimizden geldiğince bilgiler sunuyoruz. En güncel bilgileri yıl yıl inceleyerek tüm içeriklerimizi güncelliyoruz. Ancak sitemizde muhasebe ve vergi sistemleri ve anlamları üzerine makaleler olmadığını farkettik. Dolayısı ile sizleri bu anlamda bilgilendirmek ve fikir edinmenize yardımcı olmak öncelikli amaçlarımızdan birisi. Şimdi bu önemli başlığın tanımından başlayarak diğer kapsamlar ile alakalı olarak da bilgi edinme yoluna gidelim.

Amortisman Nedir?

Amortisman, bir işletmenin demirbaş ve belirli özellikler taşıyan kıymetlerinin aşınma payı olarak gider gösterilmesi ve vergiden düşülmesi işlemidir.

Amortisman uygulanan ürünler ile alakalı olarak da sizlere yine bilgiler vereceğiz. Türkiye genelinde bilhassa vergi uygulamalarında çok çok önemli unsurlardan birisidir. Gider göstermek, özellikle vergi fiyatlarında indirim elde etmek açısından işletmeler için olmazsa olmazlardan birisidir. Dolayısı ile amortisman başlıkları da bu anlamda bir işletmenin gider göstermesi açısından önemlidir.

Amortisman Ne İşe Yarar?

Amortisman ile alakalı olarak terimsel bilgi sahibi olmayan birçok kişi olduğunu biliyoruz. Küçük işletme de olsanız büyük işletme de olsanız her ne olursa olsun bu sizler için önemli bir kalem. Amortisman, vergide indirim elde etmek için işletmeler için yasal kalemlerden birisi olarak dikkatleri çekiyor demek yanlış olmaz.

Amortisman, işyerinizde yine devlet tarafından çehresi belirlenmiş olan taşınmaz mal ya da teknolojik ürünler için aşınma bedelleri anlamına gelir. Devlet, bunu yıllık öngörü üzerinden yapar ve size dahi hesaplama imkanı sunar. Sonrasında bunu yine yasal olarak ödediğiniz vergilerden düşersiniz. Aslında bunların tamamını da yine şirketinizin çalıştığı muhasebeciler yürütür.

Amortisman Nasıl Hesaplanır?

Amortisman hesaplama ile alakalı olarak internet üzerinde o kadar çok seçenek var ki farklı farklı anlatım teknikleri ile sorunsuz şekilde kavrayabilirsiniz. İşyerinizde ki taşınmazlar ya da yıpranması muhtemel olan cihazlar ile alakalı olarak tabi ki yine muhasebeci ya da mali müşavirler sizlere bilgiler sunabilir.

Amortisman hesaplama örnekleri ile alakalı olarak sizlere yine birinci ağızdan en önemli bilgileri sunacağız. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

AMORTİSMAN HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Örneğin; bir demirbaşın maliyeti 3.000 TL, ekonomik ömrü ise 3 yıl olsun.

Amortisman Bedeli = 3000 / 3 = 1.000 TL olarak belirlenir.

Bunun dışında amortisman oranının bulunması isteniyorsa da maddi duran varlığın ekonomik ömrü üzerinden 1 / ekonomik ömür şeklinde bir oran çıkarılır. Bu çıkan oran ise varlığın maliyetine bölünür.

Örneğin; maddi duran varlığın maliyeti 5.000 TL, ekonomik ömrü 5 yıl olsun.

Amortisman Oranı = 1 / 5 = 0,20 = %20 olur.

Amortisman Bedeli = 5.000 x (%20) = 1.000 TL olarak belirlenir.

Amortisman Ayırma Kuralları Nelerdir?

Amortisman ayırma kuralları ile alakalı olarak devlet yine belli başlı kuralları yasal olarak benimsemiş ve bu anlamda uygulamaya koymuştur. Bizde elimizden geldiğince sizleri bu kurallar ile alakalı olarak bilgilendirme yoluna gidiyoruz. Amortisman konusunda tüm süreçler hakkında bilgi sahibi olmak bazı alternatifleri beraberinde getirir.

Amortisman mevzuatı ile alakalı olarak tüm seçenekleri sorunsuz şekilde inceleyebileceğiniz link için TIKLAYIN. Bu linkte görebileceğiniz tüm seçenekler, amortisman üzerine mevzuat ile alakalı tüm detayları içeriyor. Amortisman ayırma işlemleri ile alakalı her şeyi sizlere pratik olarak öğretebilen bir sistem demek yanlış olmaz sanırım.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.