Vergi ve Güncel Haber Portalı

Eve Haciz Gelir Mi? Konut Kredili Ev Haczedilir Mi? 2020

15.03.2020
94
Eve Haciz Gelir Mi? Konut Kredili Ev Haczedilir Mi? 2020

Bugün ki makalemizde eve haciz gelir mi, konut kredili ev haczedilir mi gibi sorulara yanıt verme yoluna gideceğiz. Devlet, zaman içerisinde icra ve haciz kanunları ile alakalı olarak güncelleme yapma yoluna gitti. Borçlu ve alacaklı arasında ki dengeyi en iyi şekilde korumak için tüm kararlar anayasa maddesi ile alınır. Dolayısı ile günümüz hükümeti, geçmiş dönem sert yasalarını daha ılıman hale getirerek arabuluculuk süreçlerini de devreye soktu. Bu sayede insanların ya da kurumların birbirleri ile olan borç – alacak ilişkisi çok daha farklı bir boyuta taşındı. Ev haczi ile alakalı olarak merak edilen birkaç soruyu hep birlikte yanıtlayalım istiyoruz.

Ev Haczi Nedir?

Ev haczi, borcunuza karşılık olan tutarın eviniz içerisinde ki lüks ve birinci derece ihtiyaç olarak teşkil etmeyen eşyaların haczedilmesi işlemidir.

Bundan önceki senelerde ki yasal prosedürleri incelediğimiz zaman çok küçük ücretler için dahi haciz uygulamaları yapılabiliyordu. Bu haciz uygulamalarında kişilerin yatakları, buzdolapları ya da televizyonları dahi haciz edilebiliyordu. Günümüz hükümeti bu anlamda insanların mağdur olmayacağı ancak borçluluk durumlarını da göz ardı etmeden somut adımlar atma kararı aldı. Bu neden dolayısı ile yaşamı idame etmek için birinci derece eşyaları haciz sınıfı içerisinden ayırma yoluna gitti.

Ev Hacizi

Evde Haciz Edilebilecek ve Edilemeyecek Eşyalar

Devlet, zaman içerisinde haciz unsurları ile alakalı olarak ciddi anlamda somut adımlar atma yoluna gitti. Bundan yıllar yıllar öncesinde evde ne var, ne yok borçlarınıza karşılık olacak şekilde haciz edilebilirdi. Ancak günümüz hükümeti, her ne olursa olsun borç nedeni ile insanların yaşam standartlarını tehdit etmemeliyiz zihniyetinde.

Evlerinizde birinci derece ihtiyaç olan buzdolabı, yatak, halı, koltuk, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi eşyalar kati surette haczedilemez. Bunlar, devlet tarafından belirlenmiş olan birinci öncelikli ihtiyaçlar arasında listelenmiştir. Ancak televizyon, bilgisayar ya da bu gibi cihazların geneli haciz edilebilir unsurlar arasında kendisini gösterir. Bu neden dolayısı ile yaşamınızı idame etmek için gerekli olan eşyalar dışında tüm eşyalar ve cihazlar haciz edilebilir.

Bununla birlikte arabanız da haciz edilebilecek araçlar arasındadır. Borcunuzun miktarına denk gelen haciz edilebilir cihazlar, bilirkişi tarafından enine boyuna incelenir ve sizinde bulunduğunuz bir ortamda değerlemesi yapılır. Sonrasında ise bunlar alacaklıya aktarılmak üzere yine devlet tarafından yasalara uygun bir şekilde değerlendirilir.

Konut Kredisi ile Alınmış Ev Haciz Edilebilir Mi?

Evet, haczedilebilir. Öncelikle konut kredisi alırken bankaya borçlandığınızdan dolayı banka, bu borcun teminatı olarak sizin evinizi noter imzaları ile ipotek eder. Yani bankaya olan borcunuz bitene kadar aslında satın aldığınız ev sizin değil bankanındır. Tapu sizin adınıza çıkar ancak ne olursa olsun evin mülki haklarının tamamı da bankadadır.

Bankaya olan borçlarınızı zaman içerisinde ödeyemediniz. Direkt olarak banka evinizi haciz edemez. Banka, bunun için yasal yöntemlere başvurur ve mahkemeden sizlere en az 1 adet tebligat yapılması zorunludur. Bu tebligat elinize geçti ise ve ödemenizi yine ısrarla yapmaz iseniz mevcut evin tüm haklarına banka mahkeme kararı ile yasal olarak haciz getirir.

Yasalara dayanmayan her türlü haciz kararına ve uygulamasına itiraz etme şansına sahipsiniz. Bununla birlikte haciz esnasında dahi banka yetkilileri ya da avukatları ile birlikte mütabakat yapma şansına sahipsiniz. Ödemelerinizi yeniden yapılandırma gibi durumlar bu noktada ön plana çıkar. Sonrasında ise rahat bir şekilde borçlarınızı ödeyebilme şansına da sahip olabilirsiniz.

Ancak uzlaşma sonrasında da borçlarınızı ödememeniz durumunda banka, yine yasal yöntemler ile uzlaşma olmaksızın evinize el koyar ve borcunuz buna istinaden kapanır. Banka bu evi kendisi satışa çıkararak borcu kapar.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.