Vergi ve Güncel Haber Portalı

Hesap İşletim Ücreti Yasal Mı? Ücreti Nasıl Geri Alınır?

12.02.2020
84
Hesap İşletim Ücreti Yasal Mı? Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Bugün ki makalemizde hesap işletim ücreti yasal mı, nasıl geri alınır sorularına yanıt verme yoluna gideceğiz. Türkiye genelinde hali hazırda hala tartışma konusu olan unsurlardan birisi olarak dikkat çekiyor. Bankalar, birçok müşterisinden işletim ücreti alıyor. Gündemde de bu konu ile alakalı olarak ciddi bir bilgi kirliliği söz konusudur. Hesap işletim ücreti yasal mı? Bu soru insanların ciddi anlamda merak ettiği bir soru ve bizlerde elimizden geldiğince sizlere bilgiler sunma yoluna gideceğiz.

Hesap İşletim Ücreti Nedir?

Hesap işletim ücreti, bankaların müşterilerine hesaplarını işlettikleri için kestikleri 6 aylık ya da yıllık ödenekler olarak dikkat çeker.

Günümüzde çok büyük tartışma kaynaklarından birisi olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Her geçen gün büyüyen ve gelişen bankacılık sektöründe hali hazırda hesap işletim ücretlerinin miktarları da zaman içerisinde artıyor. Ancak devlet, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) ile ortak çalışmalar yürütüyor. Öyle ki zaman içerisinde hesap işletim ücretleri ile alakalı olarak çeşitli yenilikler meydana getirildi. Bizde elimizden geldiğince sizleri bu anlamda bilgilendirme yoluna gidiyoruz.

Hesap İşletim Ücreti Yasal Mı?

Hesap İşletim Ücreti Yasal Mı?

Hesap işletim ücreti yasal mı? Geldik en önemli ve en çok merak edilen sorulardan bir yenisine daha. Bankalarda her zaman kasanın kazanması önemli bir kural olarak dikkatleri çeker. Bu neden dolayısı ile bankaların hesap işletim ücreti uygulaması da zaman içerisinde bir handikap haline gelmeye başladı.

Bankaların prosedürleri ile alakalı olarak tüm kararlar devlet ile birlikte yargı birimlerince alınır. BDDK’da yine bu kararlar safhasında insanların tepkilerini ve bankaların genel durumunu takip ederek karar verir. Hesap işletim ücreti, 2018 yılında DANIŞTAY kararı ile iptal edildi. Devletin yapmış olduğu düzenlemeler yasa ile bağlayıcıdır. Bununla birlikte danıştay, karar mercii olarak hesap işletim ücretlerini iptal etti.

Yani hali hazırda sizden bankanız tarafından hesap işletim ücreti alınıyor ise bu yasal değil. Alınan hesap işletim ücretini bankadan istediğinizde geri alamazsınız. Bu neden dolayısı ile haklarınızı yasal mercileri kullanarak aramanız durumu ortaya çıkıyor da diyebiliriz sanırım.

Hesap İşletim Ücretleri Nasıl Geri Alınır?

Hesap işletim ücretleri nasıl geri alınır? Türkiye genelinde birkaç senelik dilim içerisinde hesap işletim ücretlerine dair her kafadan bir ses çıkıyor demek yanlış olmaz sanırım. Danıştay kararı ile birlikte 2018 yılından itibaren bankaların müşterilerine yansıttığı hesap işletim ücretleri yasal ücretler değildir. Bu neden dolayısı ile sizden kesilen ücretleri kanıtlamak sureti ile geri talep edebilirsiniz.

Bu zamana kadar çok ciddi anlamda işletim ücreti ödemiş olabilirsiniz sanırım. Hesap işletim ücreti nasıl geri alınır sorusu içinse yapmamız gereken birkaç önemli seçenek söz konusudur. Bu seçeneklerden bazıları;

  • Öncelikle bankanın sizden kestiği hesap işletim ücretlerine dair dekontları çıktı alın.
  • Alınan çıktılar ile birlikte size en yakın kaymakamlığa ya da adliye sarayına gidin.
  • Tüketici Hakları Hakem Heyeti kısmına çıkın ve elinizdeki dekontlar ile hesap işletim ücretlerini iade almak istediğinizi belirtin.
  • Tüketici Hakları Hakem Heyeti yetkilisinin size sunduğu dilekçeyi eksiksiz ve doğru şekilde doldurarak dekontlar ile birlikte teslim edin.

Bu an itibari ile değerlendirme süreciniz resmi olarak başladı demektir. Devletin arabası ağır yürür. Tüketici Hakları Hakem Heyeti, bu konuyu sonuçlandırmak için en az 1,5 aylık yani 45 günlük bir süre talep eder. Bu süre içerisinde dekontlar ile birlikte bankalar ile yazışmalar yapılır. Bankalara ihtar çekilir ve hesabınıza yatması hedeflenir. THHH kararları da devlet kanadının kararları gibi bağlayıcıdır ve bankalar ödemeleri hesabınıza iade etmek zorundadır.

e-Devlet üzerinden Tüketici Hakları Hakem Heyeti başvurusu yapma özelliği de kısa süre önce aktif edildi. Yani bizzat giderek başvurmak yerine kanıtlarınızı online olarak da ekleyerek başvuru yapabilirsiniz. Yine birinci seviyeden olduğu gibi başvurunuz en kısa süre içerisinde işleme alınacaktır.

Hesap İşletim Ücreti Ne Zaman İade Edilir?

Bu süreç, devlet kanadından bankaya gönderilecek olan tebligat ile birlikte başlar. Mümkün olan en kısa süre içerisinde tebligata yönelik cevap vermek zorunda olan banka, 30 gün içerisinde tüm aldığı ücretleri iade etmek zorundadır. Dolayısı ile bu süreç genel olarak başvurunuzdan itibaren tamı tamına 3 aya yakın bir zaman dilimini kapsayabilir.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.