Vergi ve Güncel Haber Portalı

İcralık Borcun Varlık Şirketine Devredilmesi Durumunda Ne Yapılabilir?

İcralık Borcun Varlık Şirketine Devredilmesi Durumunda Ne Yapılabilir?

İcralık Borcun Varlık Şirketine Devredilmesi Durumunda Ne Yapılabilir? Bankalar, kendilerine kredi ve kredi kartı borcu olan kişilere mevcut borçlarını ödemeleri için 90 gün yani üç aylık bir süreç vermektedir. Borcunuzu belirlenen süreçte ödeyemez iseniz yasal takip süreci başlatılır. Bu durumda da otomatik olarak avukatlık işlemler ortaya çıkıyor. Avukatlar da maksimum 3 sene içerisinde borcu kişilerden alamazsa Varlık Yönetim Şirketlerine kredi ve kredi kartı borçlarını belirli bir ücret karşılığında satıyor.Borcun tüm devir işlemleri varlık şirketine yapıldıktan sonra da kişilerin muhattabı artık bankalar veya avukatlar yerine, varlık şirketleri oluyor.

Bankalar son yıllarda borçludan tahsil edemedikleri alacaklarını varlık şirketlerine devretmeye başlamıştır. Bankalar kendilerine borçlu olan bireylerden alamadıkları kredi ve kredi kartı borçlarını artık tahsilatından umudunu kestiği için avukatlık masraflarından da kurtulmak, az da olsa ödeme karşılığında tahsil edemediği alacağını varlık şirketlerine satmaya başlamışlardır. Bankalar böylece tahsil edemeyeceğine inandığı alacağının bir kısmını dahi olsa kurtardığına inanarak hareket ediyor. Varlık yönetim şirketleri ise gerçek rakamın çok altında fiyata bu borçları topluca satın alarak, aldığı dosyaların tahsilatını yaparak yüksek miktarda kar elde etmektedir.

Varlık Yönetim Şirketinde Borç Tahsilat Süreci Nasıl İlerliyor?

Varlık Yönetim Şirketinde Borç Tahsilat Süreci Nasıl İlerliyor? Borçları devir alan varlık şirketleri ilk olarak iletişime geçerek uzlaşma yöntemine başvurmaktadır. Süreçler her varlık şirketinde farklı işlemekle birlikte gerçek miktarın çok altında satın aldığı borcunuzu, sizin için avantajlı bir şekilde geri ödeme planı sunmakla başlıyor. Sunulan avantajlı geri ödeme seçeneğine rağmen geri ödeme sağlanmaz ise borçlarınız bir kez daha avukatlık bürosuna aktarılıyor. Yasal işlem bir kez daha başlatılıyor ve olan borcunuzun üzerine avukatlık ve mahkeme masrafları da eklenerek borcunuz katlanarak artmaya devam ediyor.

Başvuruda bulunarak herhangi bir bankadan almış olduğunuz kredi ya da kredi kartı borcunuzu henüz banka sınırları içerisinde iken, mümkün olduğunca aksatmadan düzenli bir şekilde geri ödemenizi temenni ederiz. Geri ödemelerde sıkıntılar yaşadığınız zaman bankanızla birebir görüşerek yapılandırma işlemi talebinde bulunabilirsiniz. Eğer siz bankadan yapılandırma talebinde bulununcaya kadar, banka çoktan borcunuzu varlık şirketine devir etmiş ise varlık şirketinden gelen ödeme seçeneklerini sizinle irtibata geçtikten sonra değerlendirebilirsiniz. Makul miktarlarda taksitlendirme seçenekleri ile geri ödeme imkanları tanınmış olabilmektedir.

Alacağın Temlik Edinilmesi Ne Demektir? Kanuni Yaptırımı Nedir?

Alacağın Temlik Edinilmesi Ne Demektir? Kanuni Yaptırımı Nedir? Alacaklının, borçlu kişinin rızasını aramaksızın, alacağını üçüncü bir kişiye/kuruma devretmesi işlemidir. Bu devrin geçerli olması için, yazılı sözleşme yapılması gerekmektedir.  Bu sözleşme ile borcun ödenmesini talep etme hakkı da dahil olmak üzere, borçla ilgili yasalar dahilindeki her türlü tasarruf hakkı da yeni alacaklıya geçer.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 143. Maddesinde alacağın VYŞ’lere devri ile ilgili detaylar yer almaktadır. Banka ve finansal kuruluşlarla müşterinin imzaladığı genel sözleşmelerde de, borcun üçüncü şahsa devredilebileceği ile ilgili bilgilendirme yer almaktadır.

Varlık Yönetim Şirketiyle Anlaşma Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Varlık Yönetim Şirketiyle Anlaşma Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir? Her sözleşme esnasında olduğu gibi varlık yönetim şirketiyle de sözleşme imzalanırken, hazırlanan sözleşmedeki her madde son derece dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Sözleşme sağlanırken dikkat edeceğiniz hususlar aşağıdaki gibidir.

  • Ödeme planınızda bulunan taksitleri tarih ve tutarlarını kontrol etmelisiniz.
  • Borcunuzla ilgili haciz, rehin, bloke gibi ilave hukuki masraf doğurabilecek durumları, anlaşma yapılmadan önce, mutlaka ilgili VYŞ’nin Kredi Çözüm Uzmanı veya Müşteri Hizmetleri Uzmanına belirtmelisiniz.
  • Ödeme kanalları (VYŞ’nin banka hesap bilgileri, PTT vb.) ile ilgili mutlaka bilgi almalı ve hatalı yere/hatalı bilgilerle ödeme yapmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Anlaşmaya istinaden yapacağınız ön ödeme tutarı ve ön ödeme tarihi ile ilgili, Kredi Çözüm Uzmanı veya Müşteri Hizmetleri Uzmanı ile mutabık kalmalısınız.
  • Anlaşma yaptıktan sonra, güncel borç tutarı bilgisini Kredi Çözüm Uzmanı veya Müşteri Hizmetleri Uzmanından öğrenmelisiniz.

Borçlu Bireyin Pazarlık Yapma Şansı Nedir?

Borçlu Bireyin Pazarlık Yapma Şansı Nedir? Varlık Yönetim Şirketleri, kişinin ödeme gücüne ve borcuna göre en makul ödeme planını, en uygun sürede sunarak borcu çözüme ulaştırmayı hedefler. Burada müşterinin farklı önerileri varsa değerlendirilerek en uygun yapılandırma planı oluşturulur. Varlık yönetim şirketleriyle ciddi ciddi pazarlık yapılabilir. Pazarlık konusunda tutarlı olmakta ve gerçekten şirketin de karlı çıkabileceği bir seviyede anlaşmaya çalışmakta yarar var. Bu genellikle şirketten borç teklifi aldıktan sonra şekillenir, ancak mevcut borcun % 35 – % 40’ı kadar ödeme teklifinde bulunmak ya da kişisel bir strateji belirlemek işe yarayabilir.

Varlık Şirketlerine Devredilen Borçları Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Varlık Şirketlerine Devredilen Borçları Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Kredi ya da kredi kartı gibi borçlarınızın varlık yönetim şirketine devredilip, devredilmediğini öğrenmek istiyorsunuz. Sadece varlık şirketine devredip devretmediğini öğrenmekle kalmayıp, hangi varlık şirketine devrettiğini de öğrenmek istiyorsanız hemen görmek elinizde! Birkaç adım işlem uygulama sağlayarak gerçekleştirebileceğiniz Varlık Yönetim Şirketleri Derneği tarafından bir araç hayata geçirilmiştir. http://varlikyonetim.org.tr/Pagedetail.aspx?Id=8 bağlantısı aracılığıyla erişilebilecek olan borç sorgulama sayfasından gerekli bilgilerle sorgulama yapabilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketleri Haciz Yapabilir mi?

Varlık Yönetim Şirketleri Haciz Yapabilir mi? Varlık yönetim şirketleri haciz yoluna başvurmadan ve ilgili sürecin maliyetlerine katlanmadan önce borcun tahsil edilebilmesi için neredeyse her türlü yola başvurur fakat tahsil etme konusunda bir sorun yaşamaları halinde borçları bankalara nazaran çok daha yakından takip ettiği için haciz yoluna başvurmakta en ufak bir tereddüt dahi duymazlar. Dolayısıyla varlık yönetim şirketlerinin haciz yetkisi olduğunu bilmek ve iş bu raddeye geldiğinde bankalardan çok daha hızlı aksiyon alıp mal haczi gerçekleştirebilecek olduklarının farkına varmak yararlı olabilir.

Ülkemizde toplamda 13 tane Varlık Yönetim Şirketi bulunmaktadır. Tüm varlık şirketlerinin isim ve iletişim numaraları aşağıdaki gibidir.

Armada Varlık Yönetim A.Ş: 0850 450 00 90

Destek Varlık Yönetim A.Ş: 0850 455 08 00

Birikim Varlık Yönetim A.Ş: 0212 988 12 78

Efes Varlık Yönetim A.Ş: 0216 538 41 00

Gelecek Varlık Yönetim A.Ş: 0212 381 24 10

Hayat Varlık Yönetim A.Ş: 0850 480 70 70

Hedef Varlık Yönetim A.Ş: 0212 805 08 08

Mega Varlık Yönetim A.Ş: 0850 450 50 00

Merkez Varlık Yönetim A.Ş: 0850 502 0 875

Metal Varlık Yönetim A.Ş: 0212 322 01 95

Sümer Varlık Yönetim A.Ş: 0850 455 07 67

Vera Varlık Yönetim A.Ş: 0212 344 07 00

Yunus Varlık Yönetim A.Ş: 0212 268 34 00

Borç Ödendikten Sonra Kalan İşlemler Nelerdir?

Borç Ödendikten Sonra Kalan İşlemler Nelerdir? Borcunuzun tamamını ödediğin zaman her şey tam olarak bitmiyor. İster avukata ödeme yapın, ister icra dairesine ödeme yapın, isterse varlık şirketlerine ödeme yapın ödeme yaptıktan sonra mutlaka tahsil harcının ödenmesi gerekmektedir. Eğer tahsil harcı ödenmezse borcunuz hala uyap siteminde ve doğal olarak e-devlette görünür.

Torba Yasa İle KDV Kanununda Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

Değer Artış Kazancı Nedir? Nasıl Hesaplanır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 117 YORUM
  1. Berkay dedi ki:

    Emre bey selamlar. İlk yazdığım yoruma cevap vermişsiniz. öncelikle teşekkür ederim. İki kısa sorum olacaktı.
    1. Bu süreçte yurtdışında olduğum için herhangi bir mal beyanında bulunmadım. Mal beyanında bulunmamanın tıpkı taahhüt vermek gibi 3 ay hapis cezası olduğu söyleniyor. Bununla ilgili bilginiz var mı?
    2. Varlık şirketine devredilen borcun yüzde kaç ile devir edildiğini öğrenme şansımız var mıdır?
    İyi günler dilerim.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      1.hapis cezası şu an uygulanmıyor.
      2.yüzde kaç ile devredildiğini öğrenme şansınız maalesef yok.

  2. osman dedi ki:

    birkaç tane bankaya kredi kartı ve ek hesap borcumdan dolayı icralık oldum ssk emeklisiyim hiçbir mal varlığım yok emekli maaşıma haciz uygulanır mı eşime babasının ölümüyle kalan varlıklara haciz uygulanır mı eşim ben ölünce reddi miras yaparsa dul aylığı almaya devam eder mi teşekkür ediyorum selamlar

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      emekli maaşınıza haciz konulmaz.eşinizin mal varlıklarına el konulamaz.

  3. osman dedi ki:

    çeşitli bankalara kredi kartı ve ek hesap borcumdan dolayı icralık oldum 3 yıl önce ssk dan emekli oldum çalışırken belgelenebilir yaklaşık aylık gelirim 3000 tl olduğu halde 160000 tl kredi kartı limitim vardı 23.02.2006 tarihinde 5464 sayılı kredi kartları kanuna göre bir kişiye belgelenebilir aylık gelirin ilk yıl iki katı limit ikinci yıl dört katını aşamaz denilmekte (bütün bankaların ortak limiti) bana belgelebilir aylık gelirimin 55 katı limit tanıyan bankalar kredi kartları kanuna muhalefet etmekle suç işlemiş olmuyor mu benim bu konuda hukuki bir hak arama hakkım var mı teşekkür ediyorum selamlar

  4. Onur Karacan dedi ki:

    Babamın vefatı üzerine borçlu olduğumuzu öğrendim. Varlık şirketinden aradılar. Tekliflerini aldım. ben de kendiminkini ilettim. Yönetim kurula soracaklarmış. Babamın tek mirasçısı benim. Babamın üzerine herhangi bir mülk de bulunmuyordu. Benden veraset ilamını ve nüfus kayıt belgesini istediler. Göndermemde bir sakınca olur mu? Teşekkürler.

  5. ali berber dedi ki:

    emre bey merabalar ben basit usül çalışan esnafım 2 ayrı bankaya 6 aded aktif kredim var 3bankada kredi kartı borcum var bu borçlar varlık şirketine devredilirken hepsi toplu olarakmı devrediliyor ayrı ayrımı

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu bankadan politikasına göre değişir. ama genel olarak toplu devredilme olur.

  6. Güneş yıldırım dedi ki:

    Emre bey kolay gelsin bir sorum olcak varlık formuna 11 bin tl borcum var üstüme mülk var varlık formu bunu biliyor bu borçta indirime gitmezmi acaba yoksa benim üstündeki mülkü icradan sağlığımı çıkarır kendileri ve satlığa çıkarırsa ne zamanda çıkarır satlığa teşekkür ederim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      üzerinize bir şey varsa borçta indirime gitmezler kolay kolay. gayrimenkulü satabilirler en kısa zamanda

  7. BERKAN dedi ki:

    Benim varlık şirketlerine borçum bitti ama kkb ekranın da bitane varlık şirketi görünüyor o yüzden hangi varlık şirketi olduğunu göremiyorum buyük ihtimal kkb ekranında güncelleme yapılmadığı için kkb ekranında halen o borc görünüyor diye düşünüyorum hangi varlık şirketi olduğunu nasıl öğrene bilirim…

  8. ony5 dedi ki:

    kredi kayıt bürosundan kurumun kodu söyleyerek veya ödeme yaptıgınız varlık yönetim sirketinden öğrenebilirsiniz

  9. Sonay konuk dedi ki:

    Merhaba denizbanka işletmekart olarak 18 bin tl borcum var ve bonus kart olarak ta 9 bin tl borcum var vergi levham var kobiyim yani bu kartları kullanmaya devam ederken aynı bankadan 70.000 bin tl kredi kullandım 36 vade 2620 lira taksitle kredi kullanırken %95 engelli raporu olan anneannemi kefil aldılar ve ayrıca anneannemin üstündeki 2017 model 110 bin tl ye raporla alınan aracını rehin aldılar ben krediyi ve kartları nizami bir şekilde öderken işlerim bozuldu krediden 6 taksit yatırmış bulunmaktayım ama kartları ödeyemiyorum ama krediyi bir şekilde ödemeye devam ediyorum banka kartları ödeyemedim için araca el koyar mı anneanem itirazda bulunup ben sadece krediye kefil oldum ve kredi ödeniyor ben kartlardan muhatap değilim dese çözüm olurmu ve kredinin ödemesi bittiğinde aracın rehini kalkarmı lütfen yardımıcı olun

  10. SEDAT dedi ki:

    Emre Bey Merhabalar

    Sizin bilgilerinize ihtiyacım olacak benim bundan 4 yıl once esnaflığımın batışından kaynaklanan ödenemeyen banka borcum oldu once avukat a daha sonrada dosyamı varlık desteğe verdiler ve bana ulaştılar 18000 bin tl olan ana borcumu 9000 tl ile teklif verdiler benım bi teklifimin olduğunu bile sormadılar ve bu odemenın 26 nısan a kadar yatırmamı bildirdiler ben ayarlayamadığımı fakat haziran ayında kesin kapatabileceğimi bildirdim fakat bi yararıolmadı işleme sokacaklarını bildirdiler ve üzerime kayıtlı tarla tapusu var üzerinde de vergi dairesinden haciz buna benxer birkaç daha haciz işlemi var bu durumda destek varlık nasılbir yol izler ?teşekkürler

  11. Aytaç dedi ki:

    Merhaba bankaya ait borcuma taahhüt verip ödeyememiştim ve 3 ay hapis cezası almıştım 2 yıl zaman aşımına uğramasına az bir süre kala dosyamın varlık şirketine devredildiğini hangi şirket olduğunu icra dairesinden öğrenebileceğimi söylediler fakat aranmamın hala devam edip etmediğini bilmiyorum varlık şirketinide öğrenemiyorum bilgi vermiyor avukatlık ofisi geçiştiriyorlar sorum şu borç devredildiği için cezam iptal olmuşmudur?

  12. Velican dedi ki:

    Denizbanka olan borcumdan ötürü denizbank Sümer Varlığa devretmiş borcumu ve sürekli mesaj atıyorlar rahatsız edıyorlar şuanda ödiyecek durumum yok fakat üstüme kayıtlı Evim var haciz veya evimin alınması gibi bi işlem olurmu borcum 30000 TL Yardımcı olursanız sevınırım .

  13. SAF VATANDAS dedi ki:

    Emre bey hayirli ramazanlar benim iki bankaya olan odeyemedigim kredi karti borcu var ben sigortali caisirken akbanka olan borcum 12 bin tl idi bunlar benim maasaimdan toplamda 8 bin tl kesdiler simdi is yeri degistirdim simdi kesemiyor daha hala para istemeye devam ediyor maasimdan keserkene benden 60 bin lira istiyordu simdi beni surekli ariyor ben de onlara hic cevap vermiyorum maasimdan baska biri kesiyor ne yapmaliyim ben keserkene dedim ki onlara 12 bin lira ana borcumdan 8 bin lira kesmisiniz kalan 4 bin lirayi taksit taksit odeyim dedim benden 50 bin lira dsha istedi bende kizdim tlf kapattim simdi 1 kurus dahi kesemiyor bana cevap verin birde tahsilat makbuzunu nasil olacak parayi ben kime nasil verecem verdikten sonra nasil bi yol izlemeliyiz ya tahsilat makbuzunu vermezse bize oyun yaparsa ne yapmalyiz lutfen bize cevap akil verinbtsk ederim Allahbrazi olsun sizden

  14. eylül dedi ki:

    2009 yada 2010 da işbankasına kredi borcum var 2018/06 da bana icra dosyası acmıs varlık şirketi buna hakları var mı ? bir de banka ile yapılan sözleşmede benden izin alınmadan borcun temlik edilmesi kanunen hakları mı ?

  15. onur dedi ki:

    varlık şirketlerine olan borç ödenince sonra ne kadar süre sonra kredi cekebilirim

  16. Habip dedi ki:

    Merhaba ben 21 yaşında üniversite öğrencisiyim icralık oldum eve avukat tarafından icra dosyası gönderildi yalnız benim mal varlığım yok sadece bursum var bu durumda ne olacak benim bursumamı el konulacak ertelenecek mi varlık şirketlerine mi devredilecek nasıl olacak?

  17. Mustafa Yildiz dedi ki:

    Devlet Memuruyum Birine guvendim 150 bin kredi çektim Ödemekte zorlanıyorum üstümde ev araba hicbirsey yok Emekli olup ödememeyi düşünüyorum Başıma neler gelir

  18. pelüze manas dedi ki:

    HBCS BANKASINA KREDİ BORCUM VARDI DÜZENLİ ÖDÜYORDUM HASTALIGIM DOLASIYLA VE ÇALIŞAMAMA DURUMUMDA ÖDÜYEMEDİM VE HİÇ BİR BİLGİM OLMADAN BİR ŞİRKET YÖNETİMİNE SATMIŞLAR DEFALARCA ARADIKLARINDA KENDİLERİNE HASTALIGIMI VE ŞU AN ÖDÜYECEK DURUMDA OLDUGUMU BİLDİRDİM HALDE SATMIŞLAR BENİM ANLAŞMAM BANKAYLA NASIL HABER VERMEDEN SATABİLİYORLAR NE YAPMAM GEREK

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.