Vergi ve Güncel Haber Portalı

Koronavirüs Vergi Önlemleri Nelerdir?

02.04.2020
77
Koronavirüs Vergi Önlemleri Nelerdir?

Bu makalemizde sizlerle birlikte koronavirüs vergi önlemleri nelerdir ile alakalı olarak birkaç bilgi sunacağız. Kimi insan ya da işletme yetkilisi, gündemi takip edemediğinden dolayı günümüz vergi uygulamalarında sunulan esneklik ile alakalı bilgi sahibi değil. Türkiye, ciddi manada kovid-19 kod numaralı virüs ile mücadele altında ve devlet bu anlamda ekonomik istikrar kalkanı paketi adında önlem aldı.

Bu önlem paketi sadece insanların sosyal yaşantısını değil, aynı zamanda şirketlerin de menfaatlerini gözeten bir süreci beraberinde getiriyor. Türkiye genelinde vergiler ile alakalı olarak süreç ciddi manada hareketli şekilde kendisini gösteriyor. Koronavirüs kapsamında vergi ödemeleri ile alakalı olarak da önlemler kendisini resmi olarak gösterdi. Anca birçok kişi bu önlemler ile alakalı olarak bilgi sahibi değil. Bu içeriğimizi de sizleri bu önlem maddeleri ile alakalı bilgilendirebilmek adına ayarladık.

16 Sektörün Vergi Ödemeleri 6 Ay Ertelendi

Devlet, öncelikli olarak birinci derece ihtiyaca yönelik hizmet sektöründen 16 seçeneği kendisi belirledi. Bu seçenekler içerisinde ise Nisan, Mayıs, Haziran vergi ödemelerini 6 ay süre ile öteleme kararı aldı. Alınan bu karar ile alakalı olarak belirlenen 16 sektör ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından geçtiğimiz günlerce açıklandı. Bu 16 sektör aşağıdaki şekilde kendisini gösteriyor;

  1. Perakende Ticaret Sektörü,
  2. Sağlık Hizmetleri ve Ürünleri Sektörü,
  3. Konaklama ve Turizm Hizmetleri Sektörü,
  4. Sinema ve Tiyatro Sektörü,
  5. Basılı Yayın Kurumları ve Matbaacılık Sektörü,
  6. Mobilya Üretim, Perakende ve Toptan Satış Sektörü,
  7. Yiyecek ve İçecek (Gıda) Sektörü,
  8. Otomotiv Sektörü,
  9. Endüstriyel Ekipman Sektörü,
  10. Demir Çelik ve Metal Sanayi Sektörü,
  11. Tekstil Sektörü,
  12. Ulaşım Sektörü,
  13. İnşaat Sektörü,
  14. Araç Kiralama (Rent a Car) Sektörü,
  15. Etkinlik ve Organizasyon Planlama Sektörü,
  16. Maden ve Taş Ocakçılığı Sektörü,

olmak üzere sektörlerin vergi ödemeleri tam 6 ay süre ile eşit taksitlere bölünerek erteleniyor. Bu, özellikle işverenler için çok ciddi manada maddi bir rahatlama sağlayacak ve ülke ekonomisi için de sarsılmaması adına en ideal adım olacak.

Vergi İnsiyatifleri

Havayolu Ulaşımında KDV %18’den %1’e İndirildi

Coronavirüs, özellikle toplu alanlarda insandan insana geçme riski çok yüksek olan bir hastalık olarak dünya geneline lanse edildi. Nitekim bu kadar hassas olan bir hastalık ile alakalı olarak da ister istemez çeşitli önlemler almak gerekiyordu. Yapılan açıklama, havayolu ile ulaşıma teşvik eder nitelikte.

Havayolu taşımacılığı ile alakalı hizmetlerden devletin aldığı %18 KDV oranı, bu hastalık ile mücadele kapsamında %1’e düşürüldü. Bu da bilet fiyatları ya da diğer tüm hizmetler ile alakalı olarak ciddi manada dikkat çekici indirimler olacağı anlamına geliyor.

Konaklama Vergisi Kasım 2020’ye Kadar Durduruldu

Yine virüs ile mücadele kapsamında konaklama alanlarına karşı ciddi bir eğilim söz konusu oluyor. Devlet, bunu en başından aldığı bir önlem ile hem insanları hem de işletme sahiplerini rahatlatmak adına somut bir adım attı. Attığı bu adım ile birlikte konaklama vergisi adı altında uygulanan vergiyi Kasım ayına kadar kesinlikle almayacağını açıkladı. Öyle ki bu durum, virüs bugün itibari ile yok olsa dahi geçerli olacak.

Kredi Kartı ile Vergi Ödeme Kapsamı Genişletildi

30.03.2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni bir önlem maddesini daha açıkladı. İnternet üzerinden ya da GİB merkezlerinden kredi kartı ile vergi ödemesi yapabilme kapsamı genişletildi. Yapılan açıklama ile birlikte artık daha esnek ve rahat ödemeler için birçok vergi ödemesini kredi kartı ile ve taksit imkanı ile alacak devlet.

Bu kapsamda, gayrimenkul-menkul sermaye iradı, ücret, diğer kazanç ve iratlardan kaynaklı gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, trafik idari para cezası, Karayolları Taşıma Kanunu idari para cezası, geçiş ücreti ve idari para cezası, tapu harcı, yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı, öğrenim kredisi ve katkı kredi borçları, pasaport harcı ve değerli kağıt bedeli, sürücü belgesi harcı ve değerli kağıt bedeli, TC kimlik kartı bedeli, veraset ve intikal vergisi gibi ödemeler yer alıyor.

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.