Vergi ve Güncel Haber Portalı

Şirketler için Telif Hakkı Nedir? Telif Hakkı İhlali

23.06.2020
72
Şirketler için Telif Hakkı Nedir? Telif Hakkı İhlali

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte şirketler için telif hakkı nedir, telif hakkı ihlali nasıl olur ile alakalı olarak birkaç önemli bilgi sunacağız. Türkiye’de özellikle kurumsal standartlar zaman içerisinde birçok farklı kanun maddesi ile birlikte bağlayıcı hale getirilmiştir. Ne gibi bir bağlayıcılık? Devlet, özellikle rekabet kanunu kapsamında firmaların hakkını ciddi manada gözeterek bu anlamda haksız kazanç ve haksız rekabet gibi konuların önüne geçmeyi hedef edinmiştir. Şirketler için telif unsurları ile alakalı olarak elimizden geldiğince sizleri bilgilendirecek ve fikir edinmenize yardımcı olacağız.

Telif Hakkı Nedir?

Telif hakkı, bir işyerinin markasını, ürün adını ya da kendine ait herhangi bir ürüne dair hakların başkası tarafından kullanılmaması için elde edilen haklar bütünüdür.

Tabi ki ben işyerini açtım, markasını da buldum artık kimse kullanamaz gibi bir durum söz konusu değil. Ülkemizde Türkiye Patent Enstitüsü tarafından yönetimi sağlanan bir marka tescili konusu söz konusudur. Türkiye ve dünya genelinde ki bütün şirketler, her yeni projesinin ve ürünün markasını tescil eder ve patentini alır. Tabi ki bunlar için ciddi manada yüksek ücretler ödemek mümkün hale gelebilir. Ancak markalar arası rekabet konusunda da bu durumun çok ciddi manada avantaj sağladığını söylemek mümkün.

Telif Hakkı İhlali Nasıl Olur?

Telif hakkı dediğimiz hadise, özellikle bir markanın Türkiye Pantent Enstitüsü tarafından resmi belge ile tescil edilmesi ile başlar. Herkes, özellikle başkası tarafından tescil edilmemiş bir marka yaratabilir. Örneğin Nusr’Et markası. Bu marka, resmen tescil edildiği zaman tüm hakları ünlü girişimci Nusret Gökçe’ye ait hale geldi.

Türkiye genelinde yazılışı da aynen bu şekilde olmak sureti ile bu markayı herhangi bir kimse kullanamaz. Örneğin ben bir et restoranı açtım. İsmini Nusr’Et koymam durumunda telif hakkı ihlali yapmış olurum. Ya da Nusr’et, menüsünde yer alan bütün ürün isimlerini de tescil edebilir. Örneğin T-Bone Steak ürününü tescil etti diyelim. Ben bu ismi kullanır ve yakalanırsam çok ciddi anlamda telif sorunları ile karşı karşıya kalabilirim.

Unutmamak gerekiyor ki ülkemizde ki ve dünya genelinde yer alan bütün büyük şirketler, her türlü detayın marka tescilini alırlar. Öyle ki internet üzerinden tescil edilmiş tüm markaların sorgulamasını da yapabilme şansına sahip olursunuz.

Telif Hakkı İhlali Davasını Kaybedersem Ne Olur?

Bu markalar genellikle sizlere tazminat davası olarak açılır. Markanın büyüklüğüne göre bu tazminat davalarının maddi büyüklüğü ise Milyon Lira gibi rakamlar ile ifade edilebilir. Ancak telif hakkı unsurlarında özellikle devletin belirlediği bazı kanunlar söz konusudur. Siz bir markayı bilmeden kullandınız. Bu marka öncelikli olarak sizlere avukatlar aracılığı ile o markanın tescilli olduğuna dair ihtarname çekmek zorundadır.

Bu ihtarnameye uyup markanın kullanımını bırakmanız durumunda herhangi bir ceza söz konusu olmaz. Ancak ihtarname gelmesine rağmen belli bir süre boyunca aksiyon almaz iseniz davalık olursunuz. Uyarıya rağmen de bunu dikkate almadığınız için davayı kazanma gibi bir lüksünüz kesinlikle olmaz. Dolayısı ile açılan tazminat davası tutarını ve tüm avukatlık ile mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalırsınız.

Marka tescili, özellikle çok büyük bir marka olmayı hedefleyen markalar için önemli bir unsurdur. Bu neden dolayısı ile her ne olursa olsun sizin de bu anlamda büyük hedefleriniz var ise işletmeniz için telif hakkı unsurlarına tamamen dikkat ederek hareket etmek ideal olacaktır. Sorularınızı yorum alanlarımızdan bizlere sorarak bu anlamda bilgi edinme şansına erişebilirsiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.