Vergi ve Güncel Haber Portalı

SSK Emeklilik Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

10.11.2019
47
SSK Emeklilik Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

SSK Emeklilik Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır? Çalışarak emeklilik günlerinin gelmesini bekleyen yüzlerce insan bulunmaktadır. Çalışanların en büyük hayallerinden bir tanesidir çalışırken primlerinin düzenli bir şekilde yatırılarak emekli olma zamanı geldiğinde herhangi bir sorun yaşamadan emekli olabilmek. Emeklilik sorgulama işlemi uzun zamandan beri çalışma hayatı içerisinde bulunan ve emeklilik için gereken prim günlerinin büyük bir kısmının ödendiğinden emin olanların en çok sorgulama yaptıkları konuların başında gelmektedir.

Çalışma hayatında bulunan vatandaşlar emeklilik sorgulama işlemlerini artık tek bir noktadan gerçekleştirebilmektedirler. Bu bağlamda 16 Mayıs 2006 tarihinde alınan bir karar doğrultusunda

SSK Çalışanları: 4 – A,

Bağ-Kur Çalışanları: 4 – B,

Emekli Sandığı Çalışanları: 4 – C,

Olarak adlandırılmaktadırlar. Çalışanlar artık belirlenen bu gruplara göre sigortalılık girişleri yapılmaktadır. Ayrıca çalışanların bulundukları alana göre sigortalılıklarının yapılması emeklilik zamanında da bu gruptan emeklilik işlemi gerçekleştirilmektedir.

SSK Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

SSK Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? Emekli olabilmek için çalışanların sağlaması gereken bazı koşullar bulunmaktadır. İstenen bu koşulları eksiksiz olarak yerine getiren bireyler sorun yaşamadan emeklilik hayaline kavuşabilmektedirler. Peki emekli olabilmek için bireyin sağlaması gereken şartlar nelerdir? Gereken şartlar aşağıdaki gibi olup, herhangi birinin eksik olması durumunda emeklilik işleminiz gerçekleşmemektedir.

  • Ödenmiş Prim Gün Sayısı
  • Sigortalılık Süresi
  • Emekli Olmak İçin Belirlenen Yaş

Yukarıda saydığımız bu 3 unsurdan bir tanesinin eksik olması halinde emeklilik işleminiz gerçekleşmemektedir.

Ödenmiş Prim Gün Sayısı

Ödenmiş Prim Gün Sayısı, Emeklilik işleminizin gerçekleşmesi için en önemli unsurlardan bir tanesi olmaktadır. Çalışma hayatınız boyunca işvereniniz tarafından adınıza ödenmiş sigortalılık süreniz olmaktadır. Sigortalı olarak işe başladığınız tarihten itibaren adınıza ödenmiş her gün emekliliğiniz için bir yatırım niteliği taşımaktadır. Ödenmiş prim gün sayınızın eksik olması durumunda emeklilik şartlarından birini yerine getirmemiş sayılırsınız.

Sigortalılık Süresi

Sigortalılık Süresi, ilk işe başladığınız günden itibaren adınıza sayılan zamanın göstergesi olmaktadır. Sigortalılık Süresi olarak alınan süre çalışma hayatına başlayan sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalılığına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı günden itibaren, bulunduğu tarihte emeklilik talebinde bulunmasıyla arada geçen zaman zarfına verilen isim olmaktadır. Bu arada ölen sigortalılar için de öldükleri gün baz alınarak işleme tabi tutulmaktadır.

Sigortalılık süresi işçinin ilk işe başladığı tarih ile bulunduğu yani emeklilik talebinde bulunduğu tarihlerin birbirinden çıkarılması ile elde edilen süre olmaktadır. Bulunduğunuz yani emeklilik talebinde bulunduğunuz tarihten, çalışma hayatına başladığınız tarihi çıkartarak elde edilmektedir.

Emekli Olmak İçin Belirlenen Yaş

Emekli Olmak İçin Belirlenen Yaş, Emekli olabilmenin diğer unsurlarından bir tanesi de yaş faktörü olmaktadır. Sigortalı olarak çalışma hayatına başladığınız günden, sigortalı olarak çalışma hayatından ayrıldığınız yani emeklilik başvurusu yaptığınız zamana kadar sizden istenilen yaş koşulunu sağlamanız gerekmektedir. Aksi durumunda yaş koşulunu sağlamadan emeklilik işleminiz gerçekleşmez.

Emeklilik başvurusunu yaptığınız anda sizden istenen yaş şartını sağlamadığınız takdirde emeklilik işleminiz gerçekleşmez. Emeklilik için istenen yaşı hesaplamak için, emeklilik başvurusu yaptığınız günden, doğum tarihinizi çıkartarak kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Emeklilik Nasıl Hesaplanır?

Emeklilik Nasıl Hesaplanır? Emeklilik sorgulama işlemini gerçekleştirmek için e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. e-Devlet sistemine giriş işleminizi gerçekleştirdikten sonra, emeklilik için hesaplama yaparken sizden istenilen bilgileri eksiksiz olarak sisteme girmeniz gerekmektedir. Sizden istenilen bilgilerden herhangi birini eksik ya da yanlış girmeniz halinde hesaplama sisteminden sağlıklı bir bilgi elde edemezsiniz.

e-Devlet sistemine girerek istenilen bilgileri girmek için ilk olarak şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir. Eğer e-Devlet şifreniz mevcut değilse en yakın PTT şubesine giderek temin edebilirsiniz.

Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir?

Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir? Engelli bireylerin emeklilik şartları normal vatandaşlara göre biraz daha erken olmaktadır. Buna göre engelliler adına çıkarılan emeklilik yasasında, engelli bireylerin emekli olabilmeleri için kendilerinden istenen emeklilik yaşı ve ödenmiş prim günü normal çalışanlara göre daha az olmaktadır.

Engelli bireylerin emeklilik şartları yapılan düzenleme ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortalar Kanunu’nun yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve şartlarını düzenleyen 28.maddede düzenleme sağlanmış olmaktadır. Buna göre

Yaşlılık sigortasından çalışana sağlanan haklar şunlar olmaktadır.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurallarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının,

  • % 50 – % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan bu yana sigortalı olmalarının yanında ve 4320 prim günü,
  • % 40 – % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan bu yana sigortalı olmaları ve 4680 prim günü,
  • Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olmak kaydı ile ikinci fıkranın (a) bendinde istenen yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaktadırlar.

SGK İşten Çıkış Sorgulama İşlemleri Nereden Yapılır?

Aracı Elinde Olmayanlar Hurda Yasasından Nasıl Faydalanabilir?

Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvuru Yapılır? Başvuru Şartları Nelerdir?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.