Vergi ve Güncel Haber Portalı

TRT Vergisi (Payı) Nedir? Neden Alınır? Nasıl Hesaplanır?

TRT Vergisi (Payı) Nedir? Neden Alınır? Nasıl Hesaplanır?

Bugün ki makalemizde bilmeyenler için TRT vergisi (payı) nedir, neden alınır ve nasıl hesaplanır sorularına yakından bakış atacağız. İnsanların önemli bir kısmının ciddi manada tepki gösterdiği elektrik faturalarında yer alan TRT Payı konusunda bilgi çok fazla yok. Bizde genel itibari ile kapsamını sizler için detaylı bir şekilde araştırma yoluna gittik.

TRT vergisi ile alakalı olarak bu denli tepkinin konması aslında anlaşılabilir. Ancak birçok kişi de netice itibari ile kanalın reklam gelirleri var gibisinden düşünüyor. Tabi ki haklı bir düşünce. Ancak bu verginin amacı ve neviini bilmek sizlere çok daha ideal seçenekleri sunma yoluna gidecek.

TRT Vergisi (TRT Payı) Nedir?

TRT Vergisi (payı), elektrik faturası ile birlikte tüketicilere yansıtılan ve doğrudan Türkiye Radyo ve Televizyon kaynaklarına aktarılan bir vergi ödeneğidir.

Aslına bakarsanız bir vergi olarak düşünülebilir. Faturalarda TRT Payı adı ile geçse de her ne olursa olsun bu da zorunlu bir ödeme olduğundan dolayı bir vergidir. Herkesin elektrik faturasında istisnasız olarak alınan bu pay, doğrudan TRT televizyonlarının kaynaklarına aktarılır ve şirketin kalkınması için seçenekler daha kapsamlı hale gelir. Aynı zamanda bu alınan pay, kanun maddesi ile birlikte anayasa içerisinde de resmi olarak geçen bir madde haline getirilmiştir. Hemen bu anlamda maddeyi de sizlere sunma yolunda adımlar atacağız.

TRT Payı Kanunu

Bildiğimiz gibi devletin ülkemize ilk televizyon girdiğinden beri en büyük girişimi TRT olarak dikkatleri çekiyor. Nitekim zaman içerisinde bu girişimin giderlerinin de vergiler üzerinden karşılanması düşünülüyor ve hal böyle olunca sadece bu kanala ait olmak üzere yeni bir kanun düzenlemesi getiriliyor.

3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon gelirleri kanunu kapsamında günümüzde elektrik faturalarından da TRT payı alınmaya başlanıyor. Tabi ki bu yasal olarak alınan bir birim. Her hükümet bunu kaldıracağını seçim vaadi olarak veriyor. Ancak bu bir anayasa maddesi olduğundan dolayı değiştirmenin de tamamen meclise bağlı olduğunu unutmamak gerekiyor. O kadar kolay değil yani.

TRT Payı Neden Alınır?

TRT payı olarak elektrik faturalarınız ile sizlere yansıtılan ödenek, doğrudan TRT şirketinin finansal faaliyetleri için aktarılır. Yani bu şirket içerisinde ki her türlü girişim aslında bizlerin verdiği kapsamlı ödenekler tarafından yapılır. TRT gelirleri ciddi manada farklılık gösterir. Giderleri de çok yüksek olduğundan dolayı ne yazık ki TRT payı biz vatandaşlardan tahsil edilir.

Birçok kişi LİG MAÇLARINI TRT ALSIN diyebilir. Ancak bu payın yükseltilme ihtimalini de düşünerek bu yorumlarda bulunun derim. TRT giderlerinin karşılanması ve sorun yaşanmaması için her elektrik faturasında bu payı öderiz.

TRT Payı Oranı Nasıl Belirlenir? Nasıl Hesaplanır?

TRT payı oranı ile alakalı olarak 3093 sayılı kanun içerisinde de geçen maddeye göre karar verme mercii BAKANLAR KURULU olarak bilinir. Yani elektrik faturalarında bizlere yansıtılan TRT payının oranı yine bakanlar kurulu tarafından belirlenir. Akabinde 1 sene boyunca kesintisiz her elektrik faturasında uygulanır.

2020 yılında TRT payı oranı %2 olarak belirlenmiştir. Peki TRT payı nasıl hesaplanır? Aktif enerji bedeli üzerinden yüzde %2 oranında alınır. Elektrik faturasında ayrı bir kalem olarak belirtilmesi gereken bu katkı payı, TL biriminden gösterilir. Faturada yer alan tüketim dışı bedellerin toplandığı dağıtım bedeli TRT payı hesaplamasına dahil edilmez.

Mesken ve ticarethane aboneleri için bu oran %2 olarak belirlenmiştir. Yasaya göre, organize sanayi bölgelerindeki şirketler temin ettikleri enerjiye ilişkin olarak TRT’ye ayrıca pay yatırmaz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.