Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Gecikme Faizi 2020 Oranları Güncellendi

Vergi Gecikme Faizi 2020 Oranları Güncellendi

Bu makalemizde kişi ve kurumları ilgilendiren vergi gecikme faizi 2020 oranları ile alakalı olarak güncel bilgileri inceleme altına alacağız. Türkiye’de vergi usullerinin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Şirket ve şahıs vergileri konusunda devlet artık çok ciddi anlamda somut adımlar atıyor. Vergiler ile alakalı olarak özellikle de zamanında ödeme yapma konusu çok önemlidir. Birçok kişi “DEVLET FAİZ YEMEZ” mantığı ile gecikmeden vergi faizi uygulanmayacağını düşünüyor, YANLIŞ!!! Devlet, yasalar ile düzenlenmiş olan maddeler ile birlikte gecikme konusunda vergi faizi alır. Hemen bu anlamda birkaç önemli bilgiyi sizlere arz etmek isteriz.

Vergi Gecikme Faizi Nedir?

Vergi gecikme faizi, devlete olan vergi borçlarınız için son ödeme tarihinden sonra uygulanmakta olan miktarı yasalar ile belirlenmiş olan ceza faizi uygulanmasıdır.

Bildiğimiz gibi devletin yegane gelirleri vergilerdir. Vergiler olmadan bir devletin ayakta kalması çok da mümkün değildir. Üretim ya da tüketim yapsa dahi bu anlamda somut adımlar atılıyor. Devlet, insanlara uygun zamanlar ile rahat bir şekilde vergilerini ödeyebilsinler diye ciddi anlamda insiyatifler sağlıyor. Ancak vergiler konusunda gecikme yaşandığı takdirde bu gecikme süresinin de bir cezası olduğunu anayasa maddeleri ile belirlemiş durumda. Vergi gecikme faizi, bu noktada devletin insanlardan aldığı bir nevi ceza tayin tutarı olarak resmi bir ödenek türüdür.

Vergi Gecikme Faizi

2020 Vergi Gecikme Faizi Oranları Ne Kadar?

Devlet, bu gibi atılan adımların tamamı ile alakalı olarak atacağı adımları Resmi Gazete duyuruları ile birlikte ve tamamen yasalara uygun olacak şekilde yapmak zorundadır. Bu neden dolayısı ile 2020 vergi gecikme faizi oranları ile alakalı olarak güncellemeler de Resmi Gazete duyurusunun akabinde uygulanmak durumundadır.

Devlet, 2020 yılı itibari ile vergi gecikme faizi oranlarını %2’den %1,6 oranına çekmiştir. Bu ki vergi ödemek konusunda sıkıntı yaşayanlar için ciddi anlamda güzel bir haber olarak dikkatleri çekiyor. Yani bundan sonra vergi ödemeleriniz için gecikme faizi oranı olarak resmi tutar %1,6 olarak belirlenmiştir. Ancak devlet, mecliste alınacak olan resmi karar ile birlikte bu oranı yeniden güncelleme yetkisine sahiptir. Bu neden dolayısı ile Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinden bu konuya dair tüm verileri enine boyuna takip etmek gerekir.

Vergi gecikme faizi hesaplama ile alakalı olarak da bilgileri sizlere sunacağız. Devletin Resmi Gazete’de yayınladığı 2020 vergi gecikme faizi açıklaması aşağıdaki gibidir;

Cumhurbaşkanı Kararıyla, gecikme zammı oranı aylık %1,6 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olmuştur. Yeni oran, 30 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Tahsilat Genel Tebliğiyle, tecil faizi oranı yıllık %15 olarak yeniden belirlenmiştir. Yeni oran, 30 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Vergi Gecikme Faizi Hesaplama 2020

Vergi gecikme faizi oranlarında ki indirim bu anlamda işleri ciddi anlamda kolaylaştırdı demek yanlış olmaz. %2 faiz oranı ile %1.6 faiz oranı arasında genel toplamda ciddi bir tutar söz konusudur. Peki vergi gecikme faizi nasıl hesaplanır. Bu anlamda yine GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) resmi internet sitesinde bazı bilgiler sizlere sunulmuştur. Bizde vergi gecikme faizi hesaplama formülünü sizlere sunacak olursak;

Gecikme zammı tutarı = Aylık gecikme zammı oranı x ay sayısı x gecikme zammı uygulanacak tutar
Genel olarak yukarıdaki formül ile vergi gecikme faizi hesaplamak mümkün hale geliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’na vergi ödemesi için gittiğinizde tüm faiz detayları ile alakalı olarak sözlü ya da yazılı olarak bilgi almanız mümkün hale geliyor. Bunun dışında yine internet üzerinde vergi gecikme faizi hesaplama araçları mevcuttur. Bu internet sitelerini kullanarak vergi ile alakalı olarak tüm hesaplamaları sorunsuz şekilde yapabilirsiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.