Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Levhası Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır? 2020

01.03.2020
129
Vergi Levhası Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır? 2020

Bu makalemizde sizlerle birlikte vergi levhası nedir, nasıl ve nereden alınır gibi sorulara elimizden geldiğince yanıt vereceğiz. Türkiye genelinde özellikle birkaç senelik dilim içerisinde devletin vergi sistemi ile alakalı olarak ciddi alamda somut adımlar attığını biliyoruz. İşletmelerin ya da yan gelir elde edenlerin devlete karşı vergi yükümlülüğü olması da ayrıca önem arz eder. Bu noktada bilmeyenler için 2020 yılı vergi levhası konusu ile alakalı olarak sizleri bilgilendirme yoluna gideceğiz. Hemen temel bilgiler üzerinde fikir edinerek daha kapsamlı seçenekler üzerine eğilim gösterme yoluna gideceğimizi de belirtelim.

Vergi Levhası Nedir?

Vergi levhası, Maliye Bakanlığı tarafından hesaplanan ve işletmenizin ya da kendinizin gelirine denk gelen vergi tutarlarını içeren resmi imzalı belgedir.

Vergi levhası, özellikle ciddi anlamda gelir elde eden bireylerin ya da işletmelerin mutlaka almak zorunda olduğu unsurlardan birisidir. Vergi levhası olmaksızın ciddi gelirler elde ediyor iseniz Maliye Bakanlığı, interaktif ortamdan gelirlerinizi ciddi anlamda takip eder ve buna yönelik adımlar atar. Vergi Usül Kanunu, bu anlamda devletin bütün yükümlülükleri ile alakalı olarak konuları sınırlayan unsurlardan birisi olarak da yine dikkatleri çekiyor.

Vergi Levhası Örneği

Kimler Vergi Levhası Almak Zorundadır?

Vergi levhası almak, ciddi anlamda gelirler elde eden bireyler ya da kurumlar için çok ciddi anlamda önemlidir. Devlet, özellikle gelir elde eden tüm vatandaşlarının vergi usullerine uymasını bekler. Hal böyle olunca da vergi levhası almaya yönelik olarak somut adımlar atılması gerekir. Kimler vergi levhası almak zorundadır? Bu anlamda işletme türlerine yönelik olarak sınırlar yine kanunlarca ve Maliye Bakanlığı nezdinde belirlenmiştir;

Gelir vergisinde

  • Ticari gelir elde edenler
  • Zirai girişimler ile gelir elde edenler (Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinin altıncı fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar)
  • Serbest meslek üzerine çalışma yürütenler
  • Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve bulunma zorunluluğu getirilen yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır.

Kurumlar vergisinde

  • Anonim şirketler,
  • Limited şirketler,
  • Eshamlı komandit şirketler

olmak üzere kendisini gösterir. Bu kişiler ya da kurumlar, her ne olursa olsun vergi levhası almak için somut adımlar atmalıdır. Zaman içerisinde YouTube içerik üreticileri dahi bu bağlamda gelire bağlanmıştır. Nitekim bu noktada devlet sizi bulmadan sizin somut adımlar atmanız da ayrıca iyidir. Aksi takdirde çok ciddi anlamda sıkıntılar ve cezalar ile mücadele etmek zorundasınız. Vergi levhasında bulunan bilgiler 2020 yılında güncel şekli ile aşağıdaki gibidir;

  • Adı ve soyadı,
  • Ticaret unvanı,
  • İş yeri adresi,
  • Vergi kimlik numarası,
  • Bağlı bulunduğu vergi dairesi,
  • Vergi türü,
  • İşe başlama tarihi,
  • Ana faaliyet kodu ve faaliyet türü,
  • Faaliyet durumu (faal, terk, tasfiye halinde)
    • Beyan edilen son üç yıla ait matrahlar ve bu matrahların ait olduğu takvim yılı için tahakkuk eden vergiler,
    • Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından üretilecek onay kodu.

Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Vergi Levhası Nasıl ve Nereden Alınır?

Vergi levhası almanın kuralları içerisinde öncelikli olarak gelirlerinizi belgelemeniz ve bu belgeler ile başvuru yapmanız gerekir. Vergi levhası, yukarıda da görebileceğiniz üzere gelirinize karşılık gelen vergi ödenek rakamlarını da içerir. Dolayısı ile bu anlamda net şekilde önem arz eden bir adımdır.

Gelir ya da kurumlar vergisine tabii olmak için Gelir İdaresi Başkanlığı kapsamında hizmet veren il ya da ilçe merkezlerine başvurun. Vergi levhasını “İnteraktif Vergi Dairesi” üzerinden online başvuru ile de alabilirsiniz. Bunun için https://intvrg.gib.gov.tr/ adresini ziyaret edin. Kullanıcı bilgilerinizi ya da e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın ve vergi levhası başvurunuzu yapın. Bu şekilde sorunsuz olarak bu işlemleri online ortamda çözebilirsiniz.

Vergi levhası, aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı kapsamında direkt olarak alınabilir. Başvuruyu bizatihi kendiniz yapmanız gerekir. Sonrasında ise süreç, kanuna uygun bir şekilde yürütülür.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.