Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Ödeme Ertelemesinden Faydalanacak Mükellef Grupları

Vergi Ödeme Ertelemesinden Faydalanacak Mükellef Grupları

Bugün ki makalemizde sizlere vergi ödeme ertelemesinden faydalanacak mükellef grupları ile alakalı bilgiler sunma yoluna gideceğiz. Devlet, kısa bir zaman dilimi içerisinde korona virüs önlemleri kapsamında çok yönlü önlem maddelerini devreye soktu. Koronavirüs önlemleri kapsamında günümüzde birçok farklı işletme kapatıldı. Bu kapanış, ister istemez şirketlerin gelir ve gider tablolarında birçok farklı olumsuzluğu beraberinde getirdi. Bu olumsuz, devleti işletmelerin ekonomilerini düşünmek açısından daha farklı yollara itti. Nitekim alınacak önlemlerin niteliği de bunu belirliyor. Şimdi yine devlet tarafından alınan bir karar üzerine hep birlikte konuşacağız.

Vergi Ödeme Ertelemesi Nedir?

Vergi ödeme ertelemesi, vergi mükellefi olan gruplar içerisinde belli başlılarına sağlanan vergi ödemelerinin ertelenmesi işlemidir.

Türkiye genelinde özellikle vergi mükellefi grupların aylık ya da haftalık bazda birçok farklı şekilde inceleme yaptıklarını biliyoruz. Vergi ödemelerine yönelik olarak ertelemeler, yine devlet tarafından yayınlanan resmi gazete genelgeleri ile uygulanır. Coronavirüs ile alakalı olarak alınan önlemler kapsamında vergi ödemeleri ciddi manada ön plana çıkacak şekilde kendisini gösterir. Vergi ödeme ertelemesi, bir hafta kadar öncesinde ekonomik istikrar kalkanı paketi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da açıklandı. Bu erteleme konusundan yararlanacak olan mükellef grupları da yine devlet nezdinde belirlendi ve kendisini gösterdi. Şimdi bu anlamda sizlere edindiğimiz bilgileri sunma yoluna gideceğiz.

Vergi Ertelemesi

Vergi Ertelemesinden Faydalanabilecek Mükellef Grupları Hangileridir?

Vergi ödemeleri ile alakalı olarak devlet, birçok farklı anlamda şirketleri ciddi manada ön plana çıkarıyor diyebiliriz sanırım. Mükellef grupları, devlet tarafından belirlenmiş olan girişimci sınıfları içerisinde birçok farklı seçeneği sizlere sunar. Vergi ertelemesi ile alakalı olarak mükellefler, kendisini net bir şekilde gösteriyor diyebiliriz. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni tip koronevirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle muhtasar (gelir vergisi stopaj) ve KDV ödemelerinin 6 ay erteleneceği mükellef gruplarını belirledi.

Bu gruplar, yukarıdaki açıklamada da görebileceğiniz üzere gelir vergisi stopajı ve KDV ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayını kapsayacak şekilde 6 ay erteliyor. Bu erteleme ile alakalı olarak özellikle son dönemde ciddi manada gelişmeler kendisini gösteriyor. Belirlenmiş olan mükellef grupları, mücbir sebep nedenli olarak açıklandı. Maddi olarak yaşanabilecek sıkıntılara yönelik olarak sizleri sektörel bazda bilgilendirmek istediğimizde detaylar aşağıdaki gibidir;

  • Perakende ticaret ve alışveriş merkezleri: Market, büfe, bakkal, şarküteri, manav, dondurmacı, tuhafiye, kasap, inşaat malzemeleri satışı, küçük ev eşyaları ile beyaz eşya satışı, mobilya satışı, ev tekstili, kitap ve kırtasiye, gazete ve dergi, ayakkabı ve giyim eşyası perakende satışı, oyuncakçı, tıbbi ve ortopedik ürünler, eczane, kuyumcu, çiçekçi, pazarcılar, balıkçılar, pastane ve fırınlar, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin satışı vb. her türlü ürünün perakende olarak satışına yönelik faaliyetler ile alışveriş merkezleri ve buralarda perakende satış faaliyetinde bulunanlar.
  • Demir çelik ve metal sanayisi: Demir, çelik, alüminyum, bakır, kurşun, çinko, kalay imalatı ile bunların imalatçılar tarafından satışı.
  • Otomotiv: Otomobil, kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, midibüs, traktör, motosiklet, römork, karavan gibi tüm motorlu kara taşıtlarının imalatı ile toptan ve perakende satışı.
  • Lojistik-ulaşım: Hava, kara, demir yolu, deniz ve her türlü su yolu ile yapılan her türlü şehir içi ve şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı, otoyol, tünel ve köprü işletmeciliği, depolama ve antrepoculuk faaliyetleri, havaalanı yer hizmetleri gibi her türlü lojistik ve ulaşım hizmetleri.
  • Sinema ve tiyatro faaliyetleri: Tiyatro, opera, bale, sinema, konser gibi her türlü sanatsal faaliyetler.
  • Konaklama: Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama faaliyetleri, tur operatörü ve seyahat acenteliği faaliyetleri, rezervasyon hizmetleri gibi her türlü konaklama ve buna ilişkin faaliyetler.
  • Yiyecek ve içecek hizmetleri: Lokanta, kafe, kıraathane, kahvehane, çay ocakları, kantinler, ulaşım araçlarında bulunan büfeler gibi her türlü yiyecek ve içeceklerin sunumuna yönelik hizmetler.
  • Tekstil ve konfeksiyon faaliyetleri: Kumaş ve iplik imalatı, her türlü pamuktan, yünden, tiftikten, elyaftan ve kumaştan mamul ürünlerin imalatı ile giyim ve ev tekstili ürünlerinin imalatı ile satışı gibi her türlü tekstil ve konfeksiyon imalat ve satışı.
  • Etkinlik ve organizasyon: Gösteri, kongre, konferans, ticari fuar ve etkinliklerin organizasyonu ile internet kafe, oyun, düğün ve nikah salonu, spor merkezleri gibi yerlerde gerçekleştirilen her türlü etkinlik ve organizasyon faaliyetleri.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.