Vergi ve Güncel Haber Portalı

Yeni Araç Alımında Hurda İndirimi Ne kadar Olacak, Kimler Yararlanabilecek?

Yeni Araç Alımında Hurda İndirimi Ne kadar Olacak, Kimler Yararlanabilecek?

Yeni Araç Alımında Hurda İndirimi Ne kadar Olacak, Kimler Yararlanabilecek? 2019 yılı için yeni araç alımlarında, hurda araç için indirim meblağı tüm araç sahiplerinin yakından takip ettiği konular arasındadır. Elindeki eski aracı, yeni araç alımı yaparken hurdaya vererek hurda indiriminden faydalanmak isteyen beklide yüz binlerce şoför bulunmaktadır. Peki 2019 yılı için eski aracı hurdaya ver, yeni araç alımında hurda indiriminden yararlanma nasıl gerçekleşebilmektedir?

2019 yılı için hurda araç indirimi konusunda yapılan düzenlemeyle indirim tutarı 15 bin TL olarak belirlenmiştir. Torba yasanın meclise gelmesiyle birlikte hurda araç alımlarında 15 bin TL ÖTV indirimi kabul edilmiş oldu. Kararın 2019 Temmuz’undan itibaren devreye girmesi ile eski aracını hurdaya vererek yeni araç alımında 15.000TL indirimden faydalanabileceksiniz. TBM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yasayla birlikte daha önce 10 bin TL olan ÖTV sınırı 15 bin TL olarak güncellenmiştir.

2019 yılı için alınan kararla hurda araçlarına 5 bin TL daha teşvik yapılmasına karar verildi. Otomotiv sektörünü hareketlendirebilmek için sağlanan bu desteğin yanı sıra devlet tarafından da çeşitli destekler sağlanmaktadır. Geçtiğimiz yıl hurda araç düzenlemesiyle ilgili düzenleme 2019 yılının sonuna kadar uzatılmış ve böylelikle hurda araç satış ve ihraç edilmesinde uygulamadan yararlanılacağı aktarılmıştır.

ÖTV İndirimi Hangi Araçlarda Geçerli Olacaktır?

ÖTV İndirimi Hangi Araçlarda Geçerli Olacaktır? ÖTV indiriminden faydalanabilmek için aşağıda belirtilen araç grupları ve araç yaşlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • 16 yaş ve daha yaşlı binek otomobil, steyşın vagon tipi araçlar ve panelvanlar,
  • 16 yaş ve daha üzerinde 10 kişi veya daha fazla yolcu taşıma kapasitesine sahip minibüsler,
  • 16 yaş ve daha üzerinde otobüsler, arazi taşıtları, Atv cinsi araçlar, tır çekicisi, yarı römorklar için çekiciler ve pickup araçlar.

Hurda Araç İndirimi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Hurda Araç İndirimi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? Tabi ki indirimden faydalanabilmek için birtakım şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Gerekli şartlar neler aşağıdaki detaylardan bulabilirsiniz.

Yeni düzenlemeyle;

  • Vergisiz değeri (matrahı) 70 bin lirayı aşmayan araçlarda hurda teşviği 10 bin lira,
  • Matrahı 70 bin lirayı aşıp 120 bin lirayı aşmayanlar için teşvik 8 bin lira,
  • Matrahı 120 bin lirayı aşan araçlarda da 3 bin lira ÖTV teşviği uygulanacaktır.
  • Bu düzenlemeyle liste fiyatı 110 bin liraya kadar fiyata sahip araçlarda 10 bin lira, 110 bin ile 190 bin TL arasında değere sahip araçlarda 8 bin TL hurda avantajı bulunuyor.

ÖTV Hurda Araç Başvurusu Nasıl Yapılır?

ÖTV Hurda Araç Başvurusu Nasıl Yapılır? ÖTV hurda araç indiriminden faydalanabilmek için araç üzerindeki plaka sökülür ve aracın ruhsatı alındıktan sonra notere başvuru yapılır. Çekmeli belgeli araç başvuruları plakasız olarak yapılmalıdır. Noter tarafından kayıt oluşturulur ve 7103 sayılı yasa kapsamına dahil olduğuna dair gerekli belgelerle başvuru sahibine teslim edilmektedir. Daha sonra; Noterin verdiği evraklarla; İl özel idaresi, Belediye, Ömrünü tamamlamış araç merkezleri veya Hurda İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulmalıdır.   Noterden alınmış evraklar, belirtilen herhangi bir merkeze teslim edilir ve bir sonraki adımda araç toplama yerine teslim edilir. Araç eğer yürür durumda değilse çekici ile alınır. Otomobilin motoru ve şanzımanı gibi önemli parçalarının yerinde olması ve aracın bütünlüğünü koruması gerekiyor. Araç teslimi sonrasında başvuru sahibine 3 suret ile teslim tutanağı verilir. Teslim tutanağını almış başvuru sahipleri işlemler sonrası notere yeniden gidip işlemlerini tamamlamalıdır. Noter ‘’Araç ruhsatı hurdaya çıkmıştır.’’ kaşesi basar ve aracı sahibine teslim eder. Araç hurdaya çıktıktan sonra teslim edilmeden yalnızca ruhsat ile yasadan faydalanılabilmektedir.

ÖTV Nedir? Hangi Ürünlere ÖTV Uygulanmaktadır?

ÖTV Nedir? Hangi Ürünlere ÖTV Uygulanmaktadır? Özel Tüketim Vergisi, belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. 2002 yılında Avrupa Birliği uyum çerçevesinde yapılan kanun değişikliği ile 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

Avrupa Birliğinde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmek değil sosyal fayda sağlamaktır. Bu sebepten ötürü ÖTV, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı mallara uygulanmaktadır. Motorlu taşıt alımında da tüketici olarak göründüğünden ÖTV ödemek gerekmektedir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. Türkiye’de uygulanmakta olan ÖTV ürünleri;

  • Kürk, Mücevherler,
  • Lüks otomobiller,
  • Alkol ve Sigara,
  • Çevreye zarar veren fosil atıklar,
  • Benzin ve Kömür vb.dir.

Aracınız Çalınırsa Ne Yapmalısınız? 

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Vergi Borcuna Taksitlendirme Yapılır mı?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 10 YORUM
  1. AHMET DURAN dedi ki:

    MERHABA
    1987 MODEL MURAT 131 ARABAM VAR KAÇ TL ÖNDİRİM ALABİLİRİM
    ARAÇIN MARKA VE MODELİNE GÖRE DEĞİŞİYOR MU
    TEŞEKKÜRLER

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      daha yasalaşmadı yasalaşınca detaylar belli olacak aracı bekletiniz

  2. Volkan dedi ki:

    Merhaba,
    Yasa, TBMM’den geçti sanırım.
    1982 model renoult arabamız var. ÖTV indiriminde faydalanmak için arabayı hurdaya çıkardığımızda;
    -) vergi borçları sıfırlanacak mı?
    -) arabayı fiziksel olarak nerelere götürmemiz gerekcek?
    -) arabayı hurda için imha yerlerine götürmemiz gerekecekse eğer, kendi imkanlarımız ile mi, yoksa devlet yardım/destek vericek mi?

    Bu sorular çok önemli.

    Şimdiden çok teşekkürler, İyi Çalışmalar..

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz aracınızı hurdaya çıkarınca 7020 sayılı yasaya göre borçları siliniyor. Ancak bu yasa daha resmi gazetede yayınlanmadı bu yasayla 7020 sayılı yasanın bağıntısı kurulur bekleyin derim büyük ihtimal aracınızı büyükşehir bld veya il özel idarelerine teslim etmeniz gerekecektir. Ancak şu anda bekleyin detaylar tam belli değil açıklanınca en doğruyu bilgiyi verecğiz

      1. Volkan ARSLAN dedi ki:

        Çok teşekkürler efendim. İyi Çalışmalar..

      2. Yakup dedi ki:

        Yasa çıktı , detaylı bilgi alabilirmiyiz ?

  3. Öcal YILDIZ dedi ki:

    1992 model özürlü plakalı arabam var. Normalde sıfır araba alırken ÖTV indiriminden yararlanıyorum.Ayrıca hurda indiriminden de yararlanabilir miyim?

  4. Ahmet dedi ki:

    Ali Bey iyi günler.Sizin tahmininizce yasanın şartları hangi tarihlerde belli olur? Yani nezaman hurda araç teşvikinden yararlanabiliriz.Tahmini olarak soruyorum

  5. musatafa kayakökü dedi ki:

    Hurda araç ötv indirimi cıktı ama her nedense aracımızı teslim edecegimiz bir muhattap kurum bulamıyoruz.Yapılan zamlardan yararlanmamak için biran önce ne yapılması gerekiyorsa konuyla ilgili acıklamaların ilgili kurumlara aktarılmasını istiyoruz.

  6. Abdullah dedi ki:

    Merhaba ben cekme belgeli aracimi 25 05 2018 tarihinde 7020 sayili kanuna gore ayirmistim o tarihte 7103 nolu kanuna gore islem yapilmiyordu simdi ben bu indirimden yararlana bilecekmiyim

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.