Vergi ve Güncel Haber Portalı

Yurt Dışında Yaşayanlara Ev ve İşyeri Alımlarında KDV İstisnası

01.12.2019
699
Yurt Dışında Yaşayanlara Ev ve İşyeri Alımlarında KDV İstisnası

Yurt dışında Yaşayanlara Ev ve İş yeri Alımlarında KDV İstisnası, Kabul edilen önerge sayesinde yabancılara tanınan KDV istisnası altı aydan fazla yurt dışında kalmış vatandaşlarımıza da tanındı. Yabancı şirket ve şahıslar ile altı  aydan daha fazla yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin alacakları ilk ev ve iş yerinden KDV alınmayacak.

  • Düzenlemeye göre yabancıların alacakları ev ve iş yeri
  • Yurt dışında altı aydan daha fazla yapmış gurbetçilerimizin alacağı ev işyeri
  •  Yukarıda ismi verilen alıcıların alacakları ilk ev ve iş yerinden KDV alınmayacak.
  • İş yeri ve ev alımlarında ödemeler KESİNLİKLE YURT DIŞINDAN getirilecek döviz ile olmak zorunda.

Yurt dışında Yaşayanlara Ev ve İş yeri Alımlarında KDV İstisnası, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin şimdiye kadar kabul edilen maddelerine göre. Bakanlar Kurulu tapu harcı oranlarını belirleyebilecek. Gayrimenkullerin metrekareleri, türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı kazanımı, gayrimenkulün sınıfı, bulunduğu mevki ve emlak değerleri itibarıyla bir katına kadar artırmaya, onda birine kadar indirmeye bakanlar kurulu yetkili olacak.

Türkiye’ye yaşamayan yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye’de olmayan iş yeri ya da Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlar, satış bedelini yurt dışından getirme şartıyla ve  dövizle yapılacak ödemelerle alınacak. İlk aldıkları konut ve iş yerin de  KDV’den istisna olacaklar.

Yurt dışında Yaşayanlara Ev ve İş yeri Alımlarında KDV İstisnası,  Çalışma izni veya  oturma izni bulunan 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz de Türkiye’den ilk alacakları konut ya da iş yeri almaları durumunda KDV’den istisna olacaklar. Ancak, resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup, bu daire müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaşları bu haktan yararlanamayacak.

Düzenlemeye Uymayana Ceza Kesilecek ?

Düzenlemeye Uymayana Ceza Kesilecek? Yasal düzenlemede yer alan şartları taşımadığı halde,  yaptıkları satış faturalarında istisna uygulayanlar ile haksız yere  istisnadan yararlanan kişilere , zamanında ödenmeyen vergi faiziyle birlikte tahsil edilecek. Bunun yanı sıra bir kat da vergi ziyaı cezası kesilecek. Yapılan düzenleme ile yurt dışında bulunan yabancıların ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların yapılan istisnadan faydalanma şartları aşağıdaki gibi olmaktadır.

Yapılan istisnadan faydalanma şartlarını taşıyan bireylerin, istisna kapsamında birden fazla konut ve iş yeri satın alması mümkün olmaktadır.

Çalışma ya da oturma izni ile birlikte yurt dışında altı aydan fazla yaşayan Türk vatandaşları da bu haktan faydalanabileceklerdir.

Yabancı Uyruklu Gerçek Kişiler 5901 sayılı Kanun’un (3/1-d) maddesinde, yabancının Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişiyi ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan ve Gelir Vergisi Kanununa göre Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler bu istisnadan faydalanabileceklerdir.

Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlar bu istisnadan faydalanabilecek.

İstisna Kapsamında Alınan Ev Satılabilir mi?

İstisna Kapsamında Alınan Ev Satılabilir mi? Yasal  düzenlemeye istinaden KDV ödemeden Türkiye’de konut veya iş yeri satın alanlar. Bu konutları BİR YIL SATAMAZLAR.  Yasal düzenleme kapsamında KDV Ödenmeden alınan  konut ve iş yerlerinin bir yıl içerisinde satılması halinde, zamanında alınmayan vergi tahsil edilecek.

Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da Türkiye’den konut ya da iş yeri almaları durumunda KDV ödemeyecek. Ancak, resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup; bu daire müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaşları bu haktan yararlanamayacak.

Konut ve İş Yeri Alış Bedelinin Türkiye’ye Getirilmesi, Yurt dışında bulunan dövizin, konut ya da işyeri satışından sonra banka yolu ile Türkiye’ye getirilmesi şarttır. Yapılan satış bedelinin Türkiye sınırları içerisindeki bankaya transfer edilmesi durumunda ise yapılan transfer işlemi banka dekontu ile tevsik edilmektedir. Bir diğer ödeme şekli de yurt dışındaki bankalara ait olan kredi kartları ile yapılması olmaktadır. Yurt dışındaki bankalara ait kredi kartları ile yapılan ödemelerin, dövizin Türkiye’ye getirildiğinin yurt içinde bulunan bankalar tarafından verilecek dekont ya da bir yazı ile tevsik edilmesi esastır.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 92 YORUM
  1. Evin Şen dedi ki:

    Merhabalar, Merkezi Türkiye’de olan özel bir bankanın yurtdışındaki subesinde 3 seneden beri çalısmaktayım. Şube olarak gelirimizi tamamen buradaki müşterilerden elde ediyoruz ve maaşlarımızı da USD olarak buradan sağlıyoruz. Bu bağlamda “Ancak, resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup, bu daire müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaşları bu haktan yararlanamayacak.” şeklindeki hüküm bizim için de geçerli midir ? Yoksa sadece yurtdışındaki resmi daireler ya da buradan gelir etmeyen kurumlar mı bu KDV istisnasından faydalanamayacaklar. Sonuç olarak bizler bu istisnadan faydalanabilir miyiz , faydalanamaz mıyız ? Konuyla ilgili değerli yorumlarınızı rica ederiz. Saygılarımla,

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz yaptığımız araştırmalar ve değerlendirmeler sonucunda özel bankanın merkezi Türkiyede olması sebebiyle yasadan faydalanamazsınız

  2. Esma dedi ki:

    Yurtdışında Yaşayanlara Müjde Ev ve İşyeri Alımlarında KDV Ödemeyecekler
    —-
    Ali Bey,

    ben yurtdışında yaşamakta olup vekaletname ile ihale yoluyla Türkiye’de bir daire satın aldım.
    Bu KDV muafiyetinden yararlanmak istiyorum. Vergi daireleri de icra daireleri de bu hususta bir şey bilmiyor.
    Sizde bu kanun metni ve kanun sayısı, maddesi var mı? Resmi bir kanun metni sunarsam belki bana inanırlar.

    Selamlarımla

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      8 mart tarihli resmi gazetede 6824 sayılı kanunun 7. maddesine bakınız

      1. Esma dedi ki:

        Teşekkürler.

      2. Esma dedi ki:

        Ali Bey,

        1. Nisandan itibaren yürürlüğe geçmesinde, satış günü mü, ödeme tarihi mi, yoksa tapuya kayıt tarihi mi baz alınacak?

        Selamlarımla

  3. hasan mut dedi ki:

    ali bey iy geceler ben 2016 yilinda turkiyeden ev aldim ve kdv bedelini odedim kendim hollandada yasamaktayim benim geri donusumlu olarak kdv yi geri alma sansim varmi
    bilgilendirirseniz memnun olurum

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      hayır değerli okurumuz alamazsınız yasa 1 nisan 2017 tarihinden sonra yürürlüğe giriyor

      1. Esma dedi ki:

        Ali Bey,

        1. Nisandan itibaren yürürlüğe geçmesinde, satış günü mü, ödeme tarihi mi, yoksa tapuya kayıt tarihi mi baz alınacak?

        Selamlarımla

  4. Bayram dedi ki:

    Bu gün ev aldım kdv ödedim iade için ne yapmam lazim kime başvurmam lazım

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz bu konuyla ilgili tebliğ yayınlanacak. detaylı bilgiyi tebliğ yayınlanınca veririz ikincisi uygulama bir nisanda başlıyor

  5. Deniz dedi ki:

    Ali bey merhabalar. İlk konut veya dükkan derken burada kestedilen birinci elden mi, yani sıfır daireler ve dükkanlar için mi bu sıfır kdv? Veya ilk defa konut/dükkan alanlar içini? Açıklama için şimdiden teşekkürler.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      buradaki ilk konut veya dükkandan kasıt, ilk defa konut veya dükkan almaktır.

  6. Nermin dedi ki:

    Merhaba ben 2016 ekim de bir ev aldım kredi ile yurtdışında çalışıyorum 2 yıldır kdv de ödedim geri almak için nereye baş vurmam gerekiyor

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      ödediğiniz kdv nin tekrar alınması hususunda teklifte bir madde bulunmuyor.

  7. hasan dedi ki:

    merhaba ali bey
    ben misal 1 milyonluk bir işyeri aldım bunun kdv si 180.000 bunu mütahit ten mi düşücez bide dükkanın rayiç bedeli daha düşükse nasıl bir yol izlememiz gerekir.yardımlarınızı rica ediyorum.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz faturanız da kdv olmayacak uygulama 1 nisanda başlayacak. bu konuyla ilgili bu hafta içi gib tebliğ yayınlayacaktır.

  8. Mine dedi ki:

    Merhaba Ali bey Ben yurt disinda turk vatandasiyim 15 Nisan 2017 de türkiYe de 3 ortakli bi isletmw acmaYi planliyoruz . Yalniz odemsinin Bir kismini nakit diger kismini da Tr de ki Bir bankadan Krediyle odemeyi dusunuyorum . Bir makalede vergideb muaf olabilmem icin odemenin hepsinin doviz olmasi gerektigi yaziyordu . Nasil Bir yol izlemeliyim tesekkurler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz işletmenin işyerini satın almayı düşünüyorsanız hepsini döviz ile ödemeniz gerekiyor

  9. Ebubekir dedi ki:

    Mrb. Ben Türkiye vatandaşıyim ve 10 yıldır yurtdışında yaşıyorum bu kanundan yararlanabiliyorum ama evi devletten mi almam gerekiyor ? Yani Emlaktan veya direk sahibinden alındığında da olur mu ??

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      emlakçı yeni inşaat önemli değil dövizle ödemeniz gferekir

  10. Hakan dedi ki:

    İyi akşamlar ali bey ben bir apart aldım nisan 10 itibari ile biticek ve teslim edilecek ödemeyi euro olarak gönderdim ve vekâlet bıraktım aileme kendim 3 yıldır almanyadayim kdv kimden nasil geri alıcam nereye basvuruda bulunulmasi gerek

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz tapuyu 1 nisandan önce almışsanız iade yok

  11. Fatih dedi ki:

    Selamlar Ali Bey,
    Yurtdisinda calisiyorum son 1 yildir.Evim var ama isyeri almak istiyorum ve ilk is yerim olacak.Benim icinde bu gecerli mi?
    Birde hala kredi ile alma imkanim olacak mi?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yararlanamayacağınızı düşünüyoruz. Ancak uygulama tebliği çıksın daha detaylı bakabiliriz

  12. Neslihan Beşergül dedi ki:

    Merhaba,

    Öncelikli olarak yararlı verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Birkaç sorum olacak müsaitliğinizde cevaplayabilirseniz sevinirim.

    İlk alımda geçerli olan bu alım anladığım kadarıyla 1 adet ile sınırlı, peki rakamsal limiti nedir?
    Şayet şirket bünyesinde vadelendirme ile alırsak tapu borç bittiği zaman mı bize geçecek?
    Bize KDV’siz de olsa fatura kesilecek mi?
    Şimdiden ilginiz ve yararlı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar;

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz bir ile sınırlı değil fatura kesilecek konuyla ilgili ayrıntılar için yazımızı okuyabilirsiniz Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlara İndirimli Konut Satışı Nasıl Olacak ? Detaylar Belli Oldu

  13. Mehmet Coskun dedi ki:

    Merhaba
    Türkiye’de icra dan alınan mulk ler içinde yurdisinda kalanlara uygulanan kdv indirimi geçerlimi dır acaba?
    Kolay gelsin

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      geçerli değil sıfır ev olması gerekiyor

  14. cengiz savak dedi ki:

    merhaba Ali bey
    ben türkiyedeki bir bankadan kredi cekip daire alacagim ilk defa bu sekilde olursa vergidem muaf olurmuyum yoksa yurtdisindaki bsnkadanmi almaliyim.
    tesekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Düzenlemeye göre yabancıların alacakları ev ve işyeri
      Yurtdışında altı aydan daha fazla yapmış gurbetçilerimizin alacağı ev işyeri
      Yukarıda ismi verilen alıcıların alacakları ilk ev ve işyerinden KDV alınmayacak.
      İşyeri ve ev alımlarında ödemeler KESİNLİKLE YURTDIŞINDAN getirilecek döviz ile olmak zorunda

  15. Güven Ilhan dedi ki:

    Merhaba Ali bey,
    Ben ilk defa Türkiyeden bin ev almak istiyorum. Yeni Kanuna göre KDV ödememek icin Evin Parasi döviz olarak ödenmesi gerekiyormus. Peki Bu Kanundan yararlanmak icin hangi Evraklar gerekmektedir?

    Iyi günler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      yurtdışında yaşadığınızı belgelediğiniz ve parayı döviz olarak getirdiğiniz takdirde ulaşamayacağınız başka bir belge istenmez

  16. Mesut dedi ki:

    Yurdisinda yasayanlar otomobil alisinda kdv ödeyecekmi

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      ev ve iş yeri alımlarında kdv ödenmeyecek araç alışlarında böyle bir uygulama bulunmamaktadır.

  17. Mustafa dedi ki:

    Merhaba.
    26 senedir yurtdışıda yaşıyorum.
    Türkiye’de ne bir gelirim var nede üzerime bir gayrimenkul.
    Duyduğuma göre kredi notu için bankalardan bi alışveriş yapmalı olmamız gerekiyormuş. Örneğin kredi kartı…..
    Ne derece doğru?
    Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
    Selamlar

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz birincisi Türkiye de bir geliriniz olması gerekir.

  18. Ahmed dedi ki:

    Biz evi daha insaat baslamadan proje üzeri anlastik yarisini ödedik peyderpey 3/2 ödedik önümüzdeki Ay teslim edilecek ödemeler tl üzeri elden oldu bu kanundan faydalanabiliyormuyiim
    Yurtdisinda yasiyorum ilk evim olacak

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      İşyeri ve ev alımlarında ödemeler KESİNLİKLE YURTDIŞINDAN getirilecek döviz ile olmak zorunda.

  19. Deniz dedi ki:

    Merhaba Ali bey;
    Bu şartlarda ev alabilmemiz için Türkiye’de bir gelirimiz mi olması gerekiyor?
    Diyelim ki ev aldık bu işlemler hangi kurum üzerinden yapılacak ? Bu konu hakkında yüz yüze bilgiyi hangi kurumdan alabiliriz ?Teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz geliriniz olmasına gerek yok almaya karar verdiğiniz alacağınız firma bilgilendirir

  20. musa dedi ki:

    merhaba ali bey
    kendim ingilterede yasiyorum. turkiye den ev aldim tapuyu almak uzere dim ,ve kdv den muhaf olacagimi ogrendim. tapuyu ve maliye her tarafi aradim telefonla hic kimsenin bilgisi yok bu konuda. hic bilgim yok bu konuyu nasil cozecegimi yardimci olursaniz sevinirim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      dilerseniz evi alacağınız kişi veya kurumla irtibata geçerek onlarla bu konuyu görüşebilirsiniz.

  21. Musa dedi ki:

    Konustum hic kimsenin bilgisi yok bu konuda

  22. Hakan dedi ki:

    Selam Ali bey
    Kanunda Turkiyeden alinacak ilk mülk icin gecerli diyor.
    Yani Turkiyede daha onceden mulk sahibi olanlar yararlanamiyormu cok oceleri alinmis olan mulkler dikkate alinip bu indirimden yararlanilamiyormu.
    Ikinci sorum yurt disidan ben abime havale yoluyla euro cinsinden doviz gonderimi yaptim gecmis 2 yil icinde kabul olurmu.
    Ucuncu sorum Abimle ortak dukyan almak istiyoruz yarim dukyan icin bj indirimden yararlanabilirmiyim
    Tesekkurler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz ilk değil ilk teslimler diyor kastettiği inşaat binalarından sıfır daire veya işyeri alınması gerekiyor. Bu yasa kapsamında birden fazla daire işyeri alabilirsiniz öncesinde birşeyiniz olup olmaması önemli değil .
      Para ile ilgili olarak yayınlanan tebliğe göre; “Konut veya iş yeri tesliminde KDV istisnasının uygulanabilmesi için, bedelin en az %50’sinin satışa ilişkin faturanın düzenlendiği tarihten önce, kalan kısmının da en geç bir yıl içerisinde alıcı tarafından döviz olarak Türkiye’ye getirilerek satıcıya ödenmesi gerekir. İstisnaya ilişkin KDV iadesi, bedelin tamamının Türkiye’ye getirilerek satıcıya ödenmesinden sonra yapılır.” Şeklindedir.
      Yine aynı tebliğde paranın yurtdışından getirildiğinin kanıtlanması gerektiği belirtilmiştir. Kanıt içinde Yurt dışında bulunan dövizin, “Türkiye’deki bir bankaya transfer edilmek suretiyle getirilmesi esastır. Dövizin Türkiye’deki bankaya transfer edilmesi durumunda, yapılan transfer işlemi banka dekontu ile tevsik edilir. Ödemenin, yurt dışındaki bankalar tarafından verilen kredi kartları ile yapılması mümkün olup, bu kredi kartları ile yapılan ödemelere ilişkin dövizin Türkiye’ye getirildiğinin yurt içindeki ilgili banka tarafından verilecek bir dekont veya yazı ile tevsik edilmesi gerekir.

      Yurt dışında bulunan dövizin Türkiye’ye alıcı tarafından fiziki olarak getirilmesi de mümkün olup, bu durumda dövizin Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde gümrük idaresinden alınan belgeler kullanılır.

      Diğer taraftan, dövizin Türkiye’ye fiziken getirilmesi veya alıcının Türkiye’de bulunan hesabına yurt dışından transfer edilmesi durumunda, söz konusu bedelin satıcıya banka aracılığıyla ödenmesi ve bu ödemenin banka dekontuyla tevsik edilmesi gerekmektedir. Yurt dışından döviz olarak getirilen bedelin satıcıya Türk Lirası olarak ödenmesi de mümkündür.”
      YİNE YASADA 8/3/2017 tarihinden önce getirilen dövizler, bu istisna kapsamında Türkiye’ye getirilen döviz olarak değerlendirilmez. İBARESİ BULUNMAKTADIR.

      1. Hakan dedi ki:

        Tesekkurler Ali bey
        O zaman paranin Turkiye ye giris tarihi ile ilgili bir kisitlama yok (gecmise dönük)
        Diyer konuda yarim hisse yani is yerinin yuzde 50 si icin de yararlanmak mumkun müdür

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          %50 olarak yararlanabilirsiniz. ancak siz yanlışi okumuşsunuz para yasanın resmi resmi gazetede yayınlandığı tarihten sonra gelmiş olması gerekir. diyor

      2. Hakan dedi ki:

        Son bir sorum olacak Ali bey
        Ilk evdeki kasit imara ilk acilim mi ?
        Yoksa yikilip yeniden yapilmis bir evin ilk satisindada uygulanabilirmi bu kdv indirimi?
        Tesekkurler

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          inşaattan ev almanız gerekiyor tadilat yıkılıp yeniden yapılan evler olmaz

  23. Deniz Muratlı dedi ki:

    Merhaba , bu hak yurtdışındaki elciliklerimizde resmi görevde çalışanları kapsıyor mu? Teşekkürker

  24. Faruk dedi ki:

    Merhaba Ali bey,
    11 yildir Hollanda’da yasiyorum ve yakin gelecekte Turkiye’ye donuyorum. Daha once Turkiye’den ne ev ne de isyeri aldim. Turkiye’ye dondukten sonra ilk dairemi almak istiyorum, 1 nisanda cikan yararlanabilir miyim? Yani 6 aydan fazla yurtdisinda kalanlar Turkiye’ye donduklerinde halen daha yasadan faydalanabilecekler mi? Yoksa adresimizin yurt disinda mi olmasi gerekiyor? Yasadan faydalanmak icin Turkiye’ye dondugumde 11 sene yurt disinda yasadigimi kanitlayan belgeyi resmi makamlara gostermem yeterli olur mu? Birde dovizin yurt disindan geldiginin ispatini nasil yapacagiz?

    Tesekkurler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yazımızdada belirttiğimiz gibi dövizi yurtdışından getirmiş olmanız gerekiyor ve bu kanıtlı olması gerekiyor. diğer bilgiler zaten devletin kayıtlarında vardır. ilk derken ilk teslimat diyor kısaca sizin Türkiye de evinizin olsada olmasada yararlanabilirsiniz ilk teslimden kastettiği inşaattan ev veya işyeri almak bir tane değil bir kaç tane de alabilirsiniz ilk teslim (inşaattan olsun) olduğu sürece

  25. Umit dedi ki:

    Selamlar,

    Yurtdisina yabanci bir firmada calismak uzere 2.5 sene once yurtdisina tasindim. Yakin zamanda Turkiye ye donuyorum. Kanundaki ilk alinan ev ibaresini sormak istiyorum. Turkiye de esimin uzerine kayitli bir ev var. Ulkeye dondugumuzde yurtdisindan getirdigimiz yabanci para ile alacagimiz ilk ev ( mevcut ev Turkiye de kazanilan para ile alinmisti) ile bu kdv indirimi gecerli mi? Yoksa esimin uzerinde hali hazirda ev oldugu icin kdv indiriminden yararlanami yormuyuz?

    Yardimlariniz icin tesekkurler.

    Saygilarimla

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ilk alınan ev değil ilk teslim yani ikinci el ev alımında geçerli değil inşaattan ev alımlarında geçerli ilk teslim olduktan sonra ve parası yurtdışından geldiği sürece birden fazla ev alabilirsiniz eşinizin üzerinde ev olmasının önemi yok yararlanabilirsiniz

  26. Hakan dedi ki:

    Nereye nasıl başvuruda bulunabilirim acaba
    Yeni ev aldım ve euro ile ödeme yapicam sistem nasıl olucak

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      evi aldığınız kişi veya kurum ile iletişime geçebilirsiniz.

  27. Ali dedi ki:

    yeni alınacak projede KDV %1 ise buna göre vergi muafiyeti %18 değil %1 olacak öylemi?
    ozmn %18 KDV’li projeler yurtdışında yaşayanlar için maddi açıdan daha mı avantajlı?

  28. Ayşe dedi ki:

    Ali bey bütün parayı yurtdışından getirmek zorundamıyız mesela biraz getirsek geri kalanı türkiye’den kredi çeksek tabi aydan aya belirli bi para yine döviz göndersek olmazmı

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yazımızda belirttiğimiz gibi tamamı yurtdışından gelmek zorunda

  29. Zeki dedi ki:

    Merhaba ali bey… sorum su
    Arsa veya tarla icinde gecerlimi Bu yasa?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      sadece ev için geçerlidir

  30. Emin dedi ki:

    Merhabalar
    İki net sorum var. Cevaplarsanız memnun olurum

    1)Alınacak konutta bir sınırlandırma var mı? Yani 160m2 yukarısı yada lux daire ki tanımı nedir?
    2) kdv muafiyetini hangi birime başvurmalıyız
    Teşekkürler
    Emin

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      sınırlama yok hiçbir yere başvurmuyorsunuz alacağınız firma ile görüşüyorsunuz

  31. Salih dedi ki:

    Şuanda daire alımıyla meşgulüm .bütün emlakçılar net daire fiyatını söylüyor.bunun kdv si neresinde kdvyi ne şekilde kime ödüyoruz anlamadum.emlakçılarda bilmiyor.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      emlakçıdan aldığınız evlerde kdv istisnası yok inşaat firmasından alacaklarınızda olacak

  32. EFE dedi ki:

    Ali bey iyi gunler, bilginiz varsa lutfen yazarmisin bu kdv den muaf olunabilmek istenen evraklar nelerdir? Tokiden is yeri aldim kimse dogru durust bir bilgi vermiyor bana durmadan resmi gazeteyi acin ordanki kanundan istenen belgeleri tamamlayin gonderin diyorlar. Arkadas hangi belgeyi istiyorsunuz diyorum kanunlari okuyun diyorlar. Yasadigim ulkedeki konsolostan resmi gorev veya tr menseeli sirket adina olmadigina dair belge istiyorum calisan ben boyle bisey bilmiyorum diyor, kanunlari bilmek zorunda degilim dedi valla ya, iyide arkadas seni buraya neye diktiler.
    Rica etsem ne tur bir evraklara ihtiyac var vr nasil bir yol izlenecek tokiden alinan is yeri icin.
    Ilginiz icin tskler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      1) Bedelin Döviz Olarak Türkiye’ye Getirilmesi
      Yurt dışında bulunan dövizin, Türkiye’deki bir bankaya transfer edilmek suretiyle getirilmesi esastır. Dövizin Türkiye’deki bankaya transfer edilmesi durumunda, yapılan transfer işlemi banka dekontu ile tevsik edilir. Ödemenin, yurt dışındaki bankalar tarafından verilen kredi kartları ile yapılması mümkün olup, bu kredi kartları ile yapılan ödemelere ilişkin dövizin Türkiye’ye getirildiğinin yurt içindeki ilgili banka tarafından verilecek bir dekont veya yazı ile tevsik edilmesi gerekir.
      2) İstisnadan Yararlanacak Alıcılar
      – Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına (resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları hariç),

      – Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere,

      – Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara

      yapılan konut veya iş yeri teslimlerinde uygulanır.
      3) Konut veya iş yeri tesliminde istisna uygulanabilmesi için, tapuda işlem tesis edilmiş olması gerekir.

      İstisna kapsamında satış yapanlar, konut veya iş yeri satışının 3065 sayılı Kanunun (13/i) maddesi kapsamında KDV’den istisna olarak yapıldığını tapu müdürlüklerine bildirirler. Bu bildirim üzerine, tapu müdürlükleri tarafından tapu kütüğünün beyanlar hanesine, bu konut veya işyerlerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil faizi oranında hesaplanan gecikme faiziyle birlikte ödeneceği hususunda şerh konulur.

  33. erdal sapmaz dedi ki:

    Merhaba Ali bey.

    Bu bahsedilen kdv yuzde kac???

    Bu sene Turkiyeye gelirken araba almak icin bir miktar doviz getirmistim fakat simdi bir ev almak istiyorum getirmis oldugum parayi
    elden versem kalan miktarini banka araciligiyla yatirsam olurmu.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      150 m2 üzeri % 18 150m2 altı %1

  34. Kamil dedi ki:

    Merhabalar, Yurt dışında Türk inşaat firması adına çalışıyorum. Maaşımızı bulunduğumuz ülkede döviz olarak alıyoruz. Bu durumdan yararlanabilir miyim?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yararlanabilirsiniz

  35. Erol dedi ki:

    Iyi Gunler Ali Bey!

    Bu yaz ofis aldim ve kdv dahil tutarin tamamini yurtdisindan insaat firmasinin banka hesabina gönderdim, yani kdv ödedim, geri alma sansim varmi, nasil alirim?

    Saygilar

    Erol

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz mayıs 2017 den sonra ise ve şartlar tutuyorsa alabilirsinz yazımızda ayrıntılar var

  36. Yaşar dedi ki:

    Sayın ali bey
    Bende o kadar çok araştırdım fakat yeterli bilgiyi ne inşat firmaları veriyor nede devlet daireleri veriyor bu hususta asıl bilgiyi vermesi gereken devlet dairesi hangisidir evet güzel devlet bizlere bir imkan vermiş ama çalışanına yeterli bilgi vermemiş veya o makamda çalışan memurun işine gelmiyor hangi daireden bilgi alabiliriz cevaplarsanız bir çok kişi memnun kalacaktır
    Saygılar

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz 12 nolu KDV genel tebliği ile işyeri aldığınız firmaya başvurunuz ve 444 0 189 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz

  37. ali çalar dedi ki:

    mehaba ali bey ben 5 yıldır yurtdışında çalıştım ve yeni dönüş yaptım.çalıştıgım firma merkezi yürkiyede maaşımı döviz olarak yurtdışından alıp türkiyeye göderdim.yasadan yararlanabilirmiyim. teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yararlanzabilirsiniz

  38. Emre Önal dedi ki:

    Peki Ali bey Bu evi inşaat firmasından değil de gerçek kişiden satın alırsak fatura kesemiyecek ve beyan edemiyecek,inşaat firmasından almamız şart mı?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      kesin şart ilk alım dediği için hazır bina değil yeni, yapılmış olması gerekiyor

  39. Öncü dedi ki:

    Merhaba ali bey 128 bin TL sini döviz olarak Türkiye deki banka hesabıma bir kaç sene önce aktarmıştım 252 bin TL yi Türk bankasından kredi kullandım alacağım evde inşaat firmasından daha yeni bitti ve bugün tapu işlemlerine başladım . Kredi kullandığım dan dolayı bu haktan yararlanma imkanım varmı . Banka taksitlerinide her ay yurtdışından banka transferi aracıyla yatıracam

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz banka kredisi kullanmanız nedeniyle yararlanamazsınız net bilgi

  40. Ilham Yuksel dedi ki:

    Ali Bey merhaba,
    ben yurtdisinda yasiyorum. 2015 yili Mayis ayinda yeni bir projeden daire satin aldim ve tum odemeleri 2017 Haziran itibariyle yaptim. Konutu satan firma ile KDV muafiyeti icin gorustum ve bana biz odemis oldugunuz tutari size iade ediyoruz sonra siz o tutari yurtdisindan bizim banka hesabina gonderiyorsunuz dediler. Boyle yapinca KDV odenmiyor dediler. Ancak yurtdisina cikan paradan devlet vergi alir mi bilemeyiz dediler. Boyle bir uygulama oldugunu sanmiyorum. Boyle bir vergi aliniyor mu? Bilgi icin simdiden cok tesekkür ederim.
    Saygilarimla,
    Ilham Yuksel

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz kesin art alınacak ev yurtdışından gelen döviz ile ödenmeli burdan para götürüp yurtdışından yatırırsanız olmaz diye düşünüyorum

  41. Umit dedi ki:

    Selamlar Ali bey, tebligde en az 6 ay yasayan demek ile yurtdisinda halen yasayanlari mi kast ediyor. Ben 2 sene kadar yurtdisinda yasadim ve henuz kasim 2017 de Turkiye donus yaptim ve ailece orda biriktirdigimis Dolari Turkiye yedeki bir bankaya transfer ettim. 2 sene boyunca ikametgahim yurtdisindaydi gelince de ikametgahimi Turkiye ye aldirdim. Bu yasa kapsaminda yararlanabiliyor muyum. Cok tsk ederim. Saygilarimla

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz verdiğiniz bilgilere göre yararlanabilirsiniz

  42. Emre karabirgül dedi ki:

    Ali bey merhabalar. Biz bir inşaat firmasıyız. Müşterimiz aldığı konutun parasını Almanya’ da ki hesabından Türkiye’ de ki kendi hesabına şu ada parseldeki şu nolu daire bedeli açıklaması ile transfer etmek istiyor. Daha sonra da parayı elden bize vermek istiyor. Kendisine bu şekilde KDV istisnasından yararlanamayacağını söyledik. Acaba bu şekilde bir transfer kabul görür mü? Teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz dediği şekilde getirebilir ancak kati kural elden para vermez bu konuyla ilgili tebliğde net ibare var banka aracılığıyla ödeyecek diye
      ibare aşağıda ki gibidir.
      Yurt dışında bulunan dövizin Türkiye’ye alıcı tarafından fiziki olarak getirilmesi de mümkün olup, bu durumda dövizin Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde gümrük idaresinden alınan belgeler kullanılır.

      Diğer taraftan, dövizin Türkiye’ye fiziken getirilmesi veya alıcının Türkiye’de bulunan hesabına yurt dışından transfer edilmesi durumunda, söz konusu bedelin satıcıya banka aracılığıyla ödenmesi ve bu ödemenin banka dekontuyla tevsik edilmesi gerekmektedir. Yurt dışından döviz olarak getirilen bedelin satıcıya Türk Lirası olarak ödenmesi de mümkündür.

  43. Gokce dedi ki:

    Ali Bey Merhabalar,
    ben uzun zamandir Ingiltere’de yasiyorum ve Turkiye’den ev almayi planliyorum.
    Alacagim evde vergi muafiyetinden faydalanmak istedigim taktirde;
    1.Uymam gereken kurallar nelerdir? Yani evin sifir tapudan alinmasi, m2 olculeri vs gibi
    2.Genel bir matematik tablosuyla yazma sansiniz var midir? yani evin maliyeti 500.000 tl ise, bunun %18 kadari devlete odeniyor bunun % 18 inden siz muafsiniz, yada %2 sinden gibi.
    Simdiden cok tesekkurler,
    Gokce

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.