Vergi ve Güncel Haber Portalı

2019 Askerlik Para Cezası Ne Kadar? Nereye Ödenir?

04.10.2019
1.918
2019 Askerlik Para Cezası Ne Kadar? Nereye Ödenir?

Askerlik Para Cezası Ne Kadar? Nereye Ödenir? Orduda görevli olan erden mareşale kadar rütbeye sahip kişilere Asker denilmektedir. Askerlerin temel görevi bulunduğu ülke topraklarını iç ve dış tehditlere karşı savunmaktır. Askerler asıl görevlerinin yanında da ihtiyaç duyulduğu anda arama, kurtarma, tıbbi yardım, yangın söndürme, asayişi sağlama ve bunun gibi birçok görevleri de yerine getirmekle yükümlü kılınmaktadırlar.

Askerlik sistemi yeniden düzenlenmiş ve buna göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı şöyle belirlenmiş olmaktadır. Bireyin 20 yaşına girdiği yılda 1 Ocak tarihinden başlayarak, 41 yaşına girdiği yılın 1 Ocak tarihinde bitmektedir. Yapılacak olan askerlik hizmet süresi erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için de 12 ay olarak belirlenmiştir. Askerlik hizmeti bireyler için yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak tamamlanacaktır.

Askerlik Yoklaması Nedir?

Askerlik Yoklaması Nedir? 20 yaşını doldurmuş ve Türk Vatandaşı olan her erkek bireylerin sağlık ve eğitim durumlarını incelemek amaçlı olarak askerlik için elverişli olup olmadıklarının belirlenmesi işlemidir.

20 Yaşını doldurmuş erkek bireylerin kanunla belirlenmiş olan zaman içerisinde askerlik yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir. Eğer bu işlemi belirlenen zaman içerisinde gerçekleştirmedikleri takdirde yoklama kaçağı durumuna düşmektedirler. Bu tarz bir durumun söz konusu olması halinde asker adayı bireyler için askeri kanunlar uygulanmaktadır. Yargılanma işlemleri de askeri mahkemelerce yapılmaktadır.

Askerlik sisteminde yoklama kaçağı olup olmadığınızı hatta askerlikle ilgili tüm işlemlerinizi e – Devlet sistemi üzerinden detaylı olarak öğrenebilirsiniz. e-Devlet şifreniz henüz mevcut değilse PTT şubelerinden 2 TL karşılığı alabilirsiniz. Askerlik ile tüm bilgilerinize buradan ulaşabilirsiniz.

Bakaya Kalmak Nedir?

Bakaya Kalmak Nedir? Askere gitme zamanı gelen ve son yoklamalarını yaptırarak tescil süreleri dolan, askerlik kararı alınmasına rağmen çağırıldığında gelmeyen ya da gelip birliklerine teslim olmayan yani askerlik görevine başlamayan bireylere “bakaya” denilmektedir.

Buna göre 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre asker edildikleri halde istenildikleri sırada gelmeyenlere veya gelipte askerlik yapacakları kıtalara gitmeksizin toplandıkları yerlerden veya yollardan savuşanlara “bakaya” diyoruz.

Asker Kaçağı Yakalanması Halinde Prosedür Nasıl İşler?

Asker Kaçağı Yakalanması Halinde Prosedür Nasıl İşler? Bakaya kalmış bireylerin bilgileri jandarma ve polislerin kullandığı Genel Bilgi Tarama sistemi üzerinden rahatlıkla bulunabilmektedir. Herhangi bir kimlik kontrolü sırasında yoklama kaçağı vatandaşa iki şekilde uygulanan işlem mevcut olmaktadır.

Bakaya düştükten sonra ilk kez kimlik kontrolünde Genel Bilgi Tarama sitemine yakalanması mevcut ise kaçak durumunda belirlenen kişi yoklama tutanağı imzalaması gerekmektedir. Görevliler tarafından 15 gün içerisinde askerlik şubesine giderek gerekli işlemlerin yapması için uyarı almaktadır. Yapılan uyarı ve yoklama tutanağı imzalamasının ardından da kişi serbest bırakılmaktadır. Kişi serbest bırakılsa dahi kişinin bakaya kaldığı zaman zarfına para cezası kesilmektedir.

Bakaya kalan kişi ikinci kez kimlik kontrolü sırasında tekrar yakalanması söz konusu olursa, daha önce imzalayarak askerlik şubesine gitmediğinden ötürü polis ya da jandarma eşliğinde askerlik şubesine götürülecektir. Yoklama işlemleri tamamlandıktan sonra da askere almak için gerekli işlemler tamamlanır. Kaçak kaldığı süre için tekrar para cezası kesilir. Yoklama işlemleri gerçekleştirildikten sonra serbest bırakılır. Bireyin birliği belirlendikten sonra istenilen süre içerisinde birliğine teslim olması istenmektedir.

Uyarılara rağmen kaçak olarak hala gerekli işlemleri yerine getirmemiş bireyin tekrardan kimlik kontrolü sırasında yakalanması söz konusu olursa askerlik şubesine götürülerek yoklama işlemi yapılır ardından askere sevk işlemleri tamamlanır. Adına idari para cezası kesilir, kişinin serbest kalmasının hemen ardından mahkemeye sevk işlemi gerçekleştirilir. Çıkarıldığı mahkeme idari para cezasının yanında hapis cezası da verebilir. Hapis cezası sonlanır sonlanmaz kişi ara vermeden direk olarak askeri birliğine gönderilir ve askerlik başlar.

Asker Kaçağı Cezası Ne Kadardır?

Asker Kaçağı Cezası Ne Kadardır? Asker cezasının miktarı bireyin ne kadar süredir kaçak olduğuna, birliğine kendi isteği ya da isteği dışında teslim edilip edilmediğine göre ceza miktarında değişiklikler görülebilmektedir. İlk bir yılın ardından son dört aylık zaman zarfında yoklama kaçağı olarak tespit edilen kişilerin, birliğine kendilerinin teslim olmaları durumunda kesilecek olan ceza bedeli 296TL olarak belirlenmiştir. Birliğine kendi isteğinin dışında zorla getirilmeleri durumunda ise kesilecek olan para cezası 1.187TL olarak belirlenmiştir.

Yoklama kaçağı ve baklaya olarak belirlenmiş bireylere verilen para cezası idari para cezası olduğu için ödenmemesi durumunda hapis cezasına çevrilmesi gibi bir durum mevcut değildir. İdari para cezasının ödenmemesi durumunda yasal faiz işleyerek ceza katlanmaya devam etmektedir. Hatta cezanın tahsili için icra yoluna dahi gidilmektedir.

Asker Yoklama ve Bakaya Cezası Nereye Ödenmektedir?

Asker Yoklama ve Bakaya Cezası Nereye Ödenmektedir? Yoklama kaçağı ve bakaya durumunda kesilen para cezalarının nereye ödeneceği bu durumda olan bireyler için en çok araştırdıkları konu olmaktadır. Bu tarz para cezalarının ödenmesi adliye binalarının içinde bulunan ve idari para cezalarını tahsil eden veznelerden ödeyebilirsiniz. Hatta vergi dairelerinden de ödeme yapmanız mümkündür. Vergi dairelerine yapacağınız ödemeleri talep ederseniz taksitlendirme yapabilirsiniz.

MTV Borcu Olan Araç Satılabilir mi? Vergi Borcu Olan Araç Muayeneden Geçer mi?

Yeni Araç Alımında Hurda İndirimi Ne kadar Olacak, Kimler Yararlanabilecek?

Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir, Kimlere Bağlanır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. kubilay dedi ki:

    benim askerlik açısından sakıncası yoktur durumu ocak 2018 di 5 ay geçtiği için 593 ödeyeceğim sanıyordum. 118 mi ödeyeceğim şimdi

  2. BİLMEM NE dedi ki:

    Anasını skym böyle işin

  3. erkan kaan dedi ki:

    Paran varsa bedelli paran yoksa askerlik ha?

  4. Atanamayan dedi ki:

    O bölümün öğretmenliğini okumayana bile formasyonla öğretmenlik veriyorlar. Nasıl atansın adam? Her şehre bölüm açtılar. Özelde okumayı katmıyorum bile işin içine. Bir de akademisyen denen ne idüğü belirsiz adamlarla uğraşıyorsun zor iş. Torpil iddialarını söylemiyorum bile. Benim zamanımda bursları FETÖ’cü çocuklara veriyordu devletimiz. İşsizim ve ülke yıkılsa umrumda değil. Kaybedecek bir şeyi olanlar düşünsün. Askere de bedelli gidenleri alırsınız artık.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.