Vergi ve Güncel Haber Portalı

Ölüm Halinde Vergi, Trafik, Adli, İdari Para Cezaları Kalkar mı?

04.01.2020
2.893
Ölüm Halinde Vergi, Trafik, Adli, İdari Para Cezaları Kalkar mı?

Ölüm Halinde Vergi, Trafik, Adli, İdari Para Cezaları Kalkar mı? Ölüm herkesin elbet bir gün başına gelebilecek. Ne zaman geleceği bilinmeyen durum halinde. Ölen kişinin sağ iken yemiş olduğu. Veya ölen kişiye kesilen trafik cezası, vergi cezası, idari para cezası ve Adli para cezası gibi cezaların  hukuki durumu ne olduğudur? Acaba bunu mirasçılar ödemek zorunda mıdır?  Yoksa Tüm cezalar Kalkar mı? Konu ile ilgili olarak tüm sorularınızın cevabını yazımızdan bulabileceksiniz. 

Ceza Sorumluluğunun Şahsiliği İlkesi Nedir?

Ceza Sorumluluğunun Şahsiliği İlkesi, Failin kendi yaptığından sorumlu olmasının sonucu olarak kişisel bir güvence sağlamaktadır. Kusursuz ceza olmaz ilkesi ile yani kişinin işlediği fiilin kendi kusurlu hareketinden kaynaklanması, kişinin kendi özgür iradesi ile meydana getirdiği yapıp – etmelerine hukuk düzenince sonuç bağlanmasını sağlayarak bu kişisel güvenceyi sağlamlaştırmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti  Anayasasının “Suç ve cezalara ilişkin esaslar” başlıklı 38. maddesinin 7. bendinde  yer alan “Ceza sorumluluğu şahsidir” düzenlemesi, Türk Ceza sisteminde de  cezaların şahsiliği ilkesinin kabul edildiğini göstermektedir.  Ayrıca konuyla ilgili olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Ceza Sorumluluğunun Esasları” başlıklı 20. maddesi de “Ceza sorumluluğu şahsidir. Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz.” şeklindeki hükümle de anayasada yer alan düzenleme yineleyerek teyit etmiştir . Cezanın şahsiliği ilkesi uluslararası metinlerde de kabul edilmiş, evrensel bir ilkedir.

Ölüm Halinde Vergi, Trafik, Adli,İdari Para Cezaları Kalkar mıBu hükme bakıldığında ölen bir kişinin cezalarının ceza sorumluğunun şahsiliği ilkesi ile yasal mirasçılarına  geçmemesi gerekir.

Ölüm Halinde Vergi Cezaları Ne Olur?

Ölüm Halinde Vergi Cezaları Ne Olur? 213 Sayılı Vergi Usul kanunun 372. maddesinde “ölüm halinde vergi cezası düşer” hükmü yer almaktadır.  Bu hüküm mirasçıların ölen kişiye ait cezaların sorumluluğundan kurtarmaktadır.

Ölüm Halinde Vergi, Trafik, Adli,İdari Para Cezaları Kalkar mı?Ceza kesmenin asıl amacı, suçu işleyen kişiyi işlediği hukuka aykırı eylemlerden ve hareketlerden dolayı cezalandırma ve bu suretle onun bir daha suç işlemesini önlemek . Yasalara uyumunu arttırmak içindir. Ölen bir kişinin bir daha suç işlemesi imkanı olamayacağından, ceza kesilen bir kişinin ölmesi halinde cezanın kalkacağını kabul etmek gerekir.  Ölen Mükellefe ölümünden önce kesilen vergi cezaları veya kesilecek olan vergi cezaları kesilmez kesilenler kaldırılır. Mirasçılardan vergi cezaları aranmaz.

*Ölüm halinde sadece vergi cezaları kalkar. Vergilerde kalkma yoktur. Vergi borçlarını yasal mirasçılar ödemek zorundadır.

Ölen Kişiye Ait Vergi Cezaların Kaldırılması için Ne Yapmalıyız?

Ölen Kişiye Ait Vergi Cezaların Kaldırılması için Ne Yapmalıyız? Ölen kişinin üzerinde vergi dairesi tarafından verilen borç kağıtlarında vergi cezası borcu kalkıyorsa. İlgili vergi dairesinden cezanın kaldırılması için 213 Sayılı VUk 372. maddeyi gerekçe göstererek yazılı bir dilekçe ile başvurmamız gerekir?

Ölüm Halinde Trafik Cezaları İdari Para Cezaları Ne Olur?

Ölüm Halinde Trafik Cezaları İdari Para Cezaları Ne Olur? Yine Anayasamıza ve TCK’da belirtilen  Ceza sorumluğunun şahsiliği ilkesi gereği kalkması gerekir. Mirasçılarına geçmemesi gerekir.  Ancak bu tür alacakların ( İdari Para cezaları ve adli para cezaları) takip işlemlerinin yapılmasını düzenleyen 6183 sayılı Kanunda adli ve idari para cezalarının amme borçlusunun ölümü halinde terkin edilip edilmeyeceği hususunda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Vergi Cezaları ile ilgili açık düzenleme varken bu konuyla ilgili açık düzenleme yoktur.

Ölen kişilere ait idari ve adli para cezaların kalkıp kalkmayacağı ile ilgili açık hüküm bulunmaması nedeniyle.  6183 Sayılı kanuna istinaden çıkartılan 442 Seri No’lu Genel Tebliği ile Açıklamalar Yapılmıştır.

442 Seri Nolu genel Tebliğinin “VIII – ÖLÜM HALİNDE İDARİ PARA CEZALARI HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER” başlıklı bölümününde yapılan açıklamalara  göre;

  • Ölen kişiye kesilmiş olan İdari  Para Cezaları tahsil işlemi yapılmadan kaldırılacaktır.
  • Ölen kişiye ait Trafik cezaları hiç bir işleme gerek kalmaksızın terkin edilecek. tahsil işlemleri duracaktır.
  • Ölen kişiye ait Adli para cezaları da diğerleri gibi kaldırılması gerekir.

Cezai sorumluluğunun şahsiliği ilkesinin tek bir istisnai durumu vardır. O durumda Tüzel kişiliklerden Kaynaklanır

Ölüm Halinde Vergi, Trafik, Adli,İdari Para Cezaları Kalkar mı? Tüzel kişilere yönelik olarak verilen adli veya idari para cezalarının tüzel kişiliğin mal varlığından tahsil edilememiş olması nedeniyle, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre sorumlu tutulan ortaklar ve/veya kanuni temsilcilerin ölümü halinde, cezaya tüzel kişilik muhatap olması nedeniyle, mirası reddetmemiş mirasçılarından bu alacakların takibine devam edilecektir.

Yurt Dışında Yaşayanlara Ev ve İşyeri Alımlarında KDV İstisnası

Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir, Kimlere Bağlanır?

Vergi Mükelleflerinin Sorumlulukları Nelerdir ?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 15 YORUM
  1. faik dedi ki:

    Bir arkadaşım kasksız ve ehliyetsiz olarak geçirdiği trafik kazası sonucunda vefat etti. Kesilen cezaların iptali için itirazda bulunmamıza yahut farklı bir yola başvurmamıza gerek yok mudur? Teşekkür ediyorum.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz ceza hangi vergi dairesinde ise ölüm belgesi ile başvurabilirsiniz

  2. Yusuf Kenan DÖNMEZ dedi ki:

    Merhaba VergiHocası Ekibi;
    Babam 2007 yılında vefat etti ve adına kayıtlı olduğunu sonradan öğrendiğimiz motosiklete 2009 yılında trafik cezası (264,99 TL) kesilmiş bu zamana kadar bize tebliğ edilmedi. Ekim ayında Karaman Vergi Dairesinden faizi ile birlikte toplamda 799,00 TL lik ödeme emri gönderildi. 2013 yılında babamızdan kalan taşınmazların intikali ve satışı yapılırken de “borcu yoktur” belgesi almamıza rağmen böyle bir borç karşımıza çıkmadı. 8 senedir sisteme girilmeyen borç faizi hesaplanırken 2009 yılı başlangıç yapılması normal midir. Bu başlık altında bahsedilen konu bizleri kapsar mı ölü adına kayıtlı motosiklete kesilen trafik cezasını ödemek zorunda mıyız. Yardımcı olursanız sevinirim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      borç sisteme geç girilmiş olabilir.Sisteme giriş yapılırken cezanın olduğu tarih(burada tarih 2009 yılıdır) girilir ve bu tarihten itibaren faiz işlemeye başlar.plakaya yazılan borç ödenmek zorundadır.

  3. hasan dedi ki:

    Emre çelik bey emin misiniz?benim bildiğim bu trafik borçları tamamen siliniyor.gerekçe olarak bu kişinin artık suç işlemeyeceği anlamına geliyor.burada gerekli ayrıntı var.bilmediğiniz konular varsa millete yardım yapacağım diye yanlış yönlendirme yapılmasın.
    http://www.vergihocasi.com/olum-halinde-vergi-trafik-adliidari-para-cezalari-kalkar-mi.html

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz ölüm halinde trafik borçları değil trafik cezaları silinir net bilgidir. yazıda da silineceğinden bahsetmiştir

  4. basri akyalçın dedi ki:

    merhaba
    dedem 2002 tarihnde vefat etti üzerine kayıtlı 2 adet motorsiklet görünmekte motoların biri 1954 diğeri 1973 model ve bu araçlar hala trafikte görünmekte babam ise 2005 tarihinde vefat etti geçen gün bize vergi borcu geldi vergi dairesi öncelikle motorları üzerimize almamızı daha sonra cezanın 4te1ni ödeyebileceğimizi söyledi fakat bütün mirascıların bulunması gerekıyormus babamlar 5 kardes biri almanyada bir diğeri ise 1999 yılında dedemle tartışıp evi terk ettiği için o tarihten beri kendisine ulaşamıyoruz ne yapmam gerek bu vergi borcunun kaldırılması için teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz vergi dairesinde yapacağınız işlemler için beş kardeşe gerek yok ama trafik tescil kesin ister onun için çözüm net hepsinden vekalet

  5. metin dedi ki:

    iyi gunler, vefat eden babamin adina kayitli aracini trafikte kullanmak suc mudur .. ? Suc ise yaptirimi nedir ? Ben: kardeslerimden biri veya annem bu araci kullanabilir mi ? HEPIMIZ yasal mirascisiyiz.. tskler..

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      vefat eden kişinin veraset ve intikal vergisi beyannamesini ilgili vergi dairesine verdikten sonra,aracın varisler üzerine intikalini yapabilirsiniz.

  6. GÜLTEN ERSOY dedi ki:

    EŞİM VEFAT ETTİ. HGS GEÇİS İHALİLİ İLE İLGİLİ BORÇLARI VAR. BUNLARI ÖDEMEK ZORUNDAMIYIZ ? TARFİK CEZALARI GİBİ İPTAL OLUR MU ?

    1. Kemal ÇETİN dedi ki:

      Gülten Hanım, yazımızda da belirttiğimiz üzere bahsettiğiniz cezaları ödemek zorunda değilsiniz.

  7. Mustafa Bayrak dedi ki:

    Merhabalar,
    Babaannemin üzerine olan araç 06.04.2014 de ceza yemiş ama babaannem 03.04.2014 de yani 3 gün önce vefat etti.
    Şimdi kimseye tebliği yapılmayan şans eseri bulduğumuz faizli bir ceza var
    Şimdi ne yapacağım yardımcı olur musunuz.

    Not: 05.01.2018 de aracı üzerime aldım ve borç çıkmamıştı.
    Teşekkürler

  8. ahmet dedi ki:

    babam 4 ay önce vefat etti kemal bey tek oraklı şirketi vardı bu şirkete vergi cezaları yazılmış vergi asıl borçlarından sorumlu olduğumuzu biliyorum ama vergi cezalarından da sorumlumuyuz bunu ödememek için neyapabiliriz

  9. Emrah simsek dedi ki:

    Slm kayin babam 3 hafta once vefat etti adina kayitli 2 arac var bu araclarin 2017den. 2019 kadar vergi ve trafik cezalari var bu cezalar silinirmi beni aydinlatirmisiniz

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.