Vergi ve Güncel Haber Portalı

Sermaye Ortaklığı Nedir? Şahıs Şirketinden Farkları

12.02.2021
270
Sermaye Ortaklığı Nedir? Şahıs Şirketinden Farkları

Bugün ki makalemizde sermaye ortaklığı nedir, şahıs şirketinden farkları nelerdir sorusuna yanıt vererek fikir edinme yoluna gideceğiz. Her geçen gün büyüyen ve gelişen ülkemiz genelinde şirket yönetimleri ile alakalı olarak da çok ciddi değişimler ve gelişimler yaşanıyor. Şirket yapılarında da ciddi farklılıklar ön plana çıkıyor demek yanlış olmaz sanıyorum.

Sermaye ortaklığı, günümüzde en çok merak edilen şirket yapılanmalarından birisi olduğundan dolayı elimizden geldiğince ekstra bilgiler sunacağız. Yakın bir zaman dilimi içerisinde daha fazla farklı seçenekleri elimizden geldiğince sunma yolunda somut adımlar atacağız. Hemen genel tanımlamalar ile başlayarak fikir edineceğiz.

Sermaye Ortaklığı Nedir?

Sermaye ortaklığı, Türk Ticaret Kanununa göre sermaye şirketleri; sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, limited şirketler ve anonim şirketlerdir.

Günümüz şirket yapılarında özellikle Türkiye genelinde ortaklık ya da kurumsal girişimler ciddi anlamda yoğunlaştı ve devletin de bu anlamda somut adımlar attığını net bir şekilde söyleyebiliyoruz. Bu yazıda limited ve anonim şirketlerin benzer yanlarına, farklarına ve şahıs şirketlerine göre avantajlarına değinilecektir.

Sermaye Şirketi – Şahıs Şirketi Karşılaştırması

SERMAYE ŞİRKETLERİ ŞAHIS ŞİRKETLERİ
Unvanlarında şirket ortaklarından birisinin ad ve soyadının bulunması mecburiyeti yoktur. Unvanlarında bütün ortakların veya en azından bir ortağın ad ve soyadının bulunması gerekmektedir.
Ortaklar şirketin ticari borçlarından dolayı sorumlu değillerdir. Ortakların sorumlulukları taahhüt ettikleri sermaye miktarı ile ve şirkete karşıdır. Ortaklarının sorumlulukları şirket alacaklılarına karşı sınırlandırılmamıştır. Ortaklar, şirketin borç ve taahhütlerinden dolayı müteselsilen ve bütün malvarlığı ile sorumludur.
Kolaylaştırılmış şirket birleşmesinden sadece Türk Ticaret Kanununun 155. maddesinde belirtilen şartlara sahip sermaye şirketleri yararlanabilir. Kolaylaştırılmış şirket birleşmesinden faydalanabilmesi mümkün değildir
Türk Ticaret Kanununda düzenlenmiş bulunan şirket bölünmesinden faydalanabilirler. Şirket bölünmesinden faydalanabilmesi mümkün değildir.
Karar yeter sayıları, şahıs şirketlerine oranla karar alınmasını mümkün kılacak şekilde belirlenmiştir. Karar alınması sermaye şirketlerine oranla daha zordur.
Ortaklığın devamı ortak kişilerin kişiliğinden bağımsızdır.
Ortaklarından birisinin kısıtlanmış olması şirketi sona erdirmez.
Ortaklarından birisinin iflası şirketi sona erdirmez.
Ortaklardan birisinin ölümü halinde şirketin sona erme durumu bulunmaktadır.
Ortaklarından birisi kısıtlanırsa şirket sözleşmesinde aksine bir karar yoksa şirket sona erer.
Ortaklarından birisinin iflas etmiş olması şirketi sona erdiren sebepler arasındadır.
Oy hakkı, sermayenin itibari değerine göre hesaplanır. Her ortağın tek oy hakkı bulunmaktadır.
Şirket yöneticisi ister şirket sözleşmesi ile isterse de genel kurul kararı ile seçilmiş olsun her zaman için görevinden alınabilir. Şirket sözleşmesi ile görevlendirilmiş ortak görevinden alınamaz. Haklı bir sebebin bulunması halinde mahkeme kararı ile görevinden alınabilir.
Şirket yöneticileri görevden alınırlarsa tazminat isteme hakları saklıdır. Şahıs şirketlerinde haklı bir sebeple mahkeme kararı ile görevinden alınan ortağın tazminat hakkı olmayacaktır.
Ortaklardan birinin kişisel alacaklısı ortaklığın feshi için talepte bulunulamaz. Ortağın kişisel alacaklısı, alacağını ortaktan alamamış ise şirketin feshini talep edebilir.
Ortak sayısının teke düşmesi şirketi sona erdirmez. Ortak sayısının teke düşmesi halinde şahıs şirketi sona erer.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.