Vergi ve Güncel Haber Portalı

Engellilere Emlak Vergisinde Sağlanan Avantajlar

25.12.2019
497
Engellilere Emlak Vergisinde Sağlanan Avantajlar

Engellilere Emlak Vergisinde Sağlanan Avantajlar, Malul ve engellilere vergi açısından sağlanan imkânlardan biri de emlak vergisinde uygulanmaya başlanan indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasıdır. Emlak Vergisi Kanununun değiştirilen 8’inci maddesine göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.

Engelliler Bu Fırsattan Nasıl Yararlanacaklardır?

Engelliler Bu Fırsattan Nasıl Yararlanacaklardır? Engelli kimlik kartı sahibi mükellefler, engelli kimlik kartlarını belediyede ilgili görevliye ibraz edeceklerdir.  57 seri no.lu Emlâk Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dâhil) Engellilere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu” na (Ek:5) engelli kimlik kartı fotokopisini eklemek suretiyle indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlandırılacaklardır.

Belediyeler Engelli Kimlik Kartı Olanlardan Sağlık Kurulu Raporu istenmeyecektir. Engelli kimlik kartı olanların emlak vergisi muafiyeti için belediyelere başvurusu sırasında çoğu belediyeden yasayı bilmediği için sağlık kurulu raporu istemektedir. Ancak  tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporu istenmeyecektir.

Engelli Kimlik Kartı Sahibi Olmayan Mükellefler

Engelli kimlik kartı sahibi olmayan mükellefler ise sağlık kurulu raporunun aslını veya onaylı örneğini belediye görevlisine ibraz etmek ve 57 seri no.lu Emlâk Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekindeki “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dâhil) Engellilere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu” nun ekine raporun fotokopisini eklemek suretiyle indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanabileceklerdir.

Engellilere Emlak Vergisinde sağlanan avantajlar Her Yıl Başvuru Yapılır mı?

Engellilere Emlak Vergisinde sağlanan avantajlar Her Yıl Başvuru Yapılır mı?Başvuru  Bildirim formu ile her yıl için yapılır. Ancak indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlananların ilk başvurudan sonra engelli kimlik kartı veya süreklilik arz eden engeller için sağlık kurulu raporu fotokopisini her yıl yeniden vermeleri gerekmeyip, şartların taşınması halinde indirimli bina vergisi oranının uygulanmasına devam edilecektir.

Meskeninde Bizzat Oturmayan Engelli, İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Yararlanabilir mi?

Meskeninde Bizzat Oturmayan Engelli, İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Yararlanabilir mi?İndirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulanmasından yararlanabilmek için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip başka yerde ikamet eden engelliler de diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyecektir.

Tek Meskene Hisseli Olarak Sahip Olan Engelli İçin İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Nasıl Yararlanılır?

Tek Meskene Hisseli Olarak Sahip Olan Engelli İçin İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Nasıl Yararlanılır? 200 m2 ’yi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, meskenin vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanacaktır. Uygulamayla ilgili örnek verecek olursak  bir engelli vatandaşımız  200 m2 geçmeyen bir meskenin % 50 sahibidir. Emlak vergisi muafiyetinden hissesi oranında yararlanacak. Emlak vergisi bu mesken için 500TL hesaplanmışsa 250TL si için muafiyet uygulanacaktır.

Herhangi Bir Geliri Bulunan Engelli, İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Yararlanabilir mi?

Herhangi Bir Geliri Bulunan Engelli, İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Yararlanabilir mi? Engellilerin indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanabilmesi için herhangi bir gelirinin bulunmaması şartı aranmamaktadır.

Engellinin İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Yararlanabilmesi İçin Engel Durumunun Belli Bir Oranın Üzerinde Olması Gerekli mi?

Engellinin İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulamasından Yararlanabilmesi İçin Engel Durumunun Belli Bir Oranın Üzerinde Olması Gerekli mi? İndirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanmak isteyen engelliler için engel durumunun belli bir oranın üzerinde olması şartı aranmamaktadır. Engelli kimlik kartı olan veya engelli olduğuna dair sağlık kurulu raporu olan her engelli vatandaşımız yararlanır.

Birden Fazla Meskene Sahip Olan Engelliler İçin İndirimli Bina Vergisi Oranı (Sıfır) Uygulaması

  • Birden fazla meskeni olanlar,
  • Birden fazla meskende hisseye sahip olanlar,
  • 200 m2 yi geçen tek konuta sahip olanlar,

indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanamayacaklardır. Ayrıca belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler için de söz konusu indirimli vergi oranının uygulanması mümkün değildir.

Şartlarını Kaybedenler Ne Yapmalıdır?

Şartlarını Kaybedenler Ne Yapmalıdır? 2017 Engellilere Emlak Vergisinde sağlanan avantajlar.  İndirimli vergi oranından yararlanan mükelleflerin, bu orandan yararlanma ile ilgili şartlardan herhangi birini kaybetmeleri halinde, bu durumu mükellefiyetlerinin bulunduğu belediyeye bildirmeleri gerekmektedir.

Yanıltıcı Beyan Verilirse Ne Olur?

Yanıltıcı Beyan Verilirse Ne Olur? Gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle indirimli bina vergisi oranından yararlanan engelliler ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyen engellilerden alınması gereken emlak vergisi, cezalı olarak gecikme faizi ile birlikte alınacaktır.

ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN DOLDURMASI GEREKEN EMLAK VERGİSİ MUAFİYET DİLEKÇESİ İÇİN TIKLAYINIZ

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Turgut dedi ki:

    Merhabalar benim danışmak istediğim bir konu var. Ben engelliyim Eşim üzerine kayıtlı evimiz emlak vergisinden muaf olabilir mi?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Kimler Yararlanabilir

      2017 Emlak Vergisi Muafiyeti Bakanlar Kurulunca belirlenecek indirimli vergi oranından, Türkiye’de brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni (tek evi ) olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan;

      Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,
      Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,
      Gaziler,
      Şehitlerin dul ve yetimleri,
      Engelli Vatandaşlarımız yararlanabilir bunlardan bir gruba giriyorsa yararlanabilir.

      1. turgut dedi ki:

        Teşekkürler, Çetin bey ben 100/90 engelliyim eşimin engeli yok Allaha çok şükür eşimin üzerine kayıtlı ev mülkü benim engellilik durumum itibariyle emlak vergisinden muaflık oluşturuyor mu? veya tapuyu kendi üzerime almadan muafiyetten yararlanabilir miyim.

  2. Fuat Ilgaz dedi ki:

    Merhabalar, 5 aylık % 90 engelli raporlu diyaliz hastasıyım. Rapora 2 Yıl süreli yazmışlar. Bu ay Nakil amelyatı olup 5-6 ay sonra rapor süresi bitmeden ötv muhafiyetli araç almayı düşünüyoruz. Mtv ödeyecekmiyiz? Ayrıca Nakil ameliyatı olduktan sonra ve 2 Yıllık raporumun süresi bitikten sonra benden Yeni rapormu istenecek? İstenecekse Yen’i rapor oranı %90’ın altına 70’e veya 80’e düşerse mtv ?ödenecekmi? (Vereceğiniz Bilgileriniz Çok Teşekkür Ederiz ..)

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.