Vergi ve Güncel Haber Portalı

2017 Hurda yasası Başvurusu Ne Zaman Başlayacak Kimler Para Alacak ?

05.05.2017
278
2017 Hurda yasası Başvurusu Ne Zaman Başlayacak Kimler Para Alacak ?

05/05/2017  Tarihinde  Akparti Milletvekili Mustafa ELİTAŞ tarafından hurda yasasını da içeren  teklif meclise sunuldu. Teklifin içerisinde iyiniyetli vergilerini düzenli ödeyen mükelleflere faizsiz veya düşük faizli taksitlendirme hakkı 31 Mart 2017 kadar borçları da içeren vergi affı bulunuyor. Bu yazımızda hurda yasası bölümünden bahsedeceğiz.

 Hurda Yasası Başvurusu Ne Zaman Başlayacak ?

2017 Hurda yasası Başvurusu Ne Zaman Başlayacak Kimler Para Alacak ? Hurda Yasasını içeren kanun teklifi bugün meclise sunuldu. İlk önce yasa teklifi mecliste Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek. plan ve Bütçe Komisyonunda yasa teklifi görüşmeleri Salı günü yani 09/05/2017 tarihinde başlayacak. Plan Bütçe Komisyonunda ki görüşmelere tahminimize göre cuma günü tamamlanır. Ardından Meclis gündemine gelecek. Meclis gündeminde görüşmeler ise iki gün süreceğini tahmin ediyoruz. Yasanın Resmi Gazetede yayınlanması tahminimizce Mayıs sonunu bulacak. Yasa Resmi Gazetede yayınlanır yayınlanmaz. Trafik tescil kuruluşları ile vergi dairelerine başvurular başlayacak.

Hangi Araçlar ve Hangi Model Araçlar Yasa kapsamında ?

Meclise Sunulan Mevcut olan (kişilerin Elinde Bulunan Araçlar için ) Araçlar için Verilen Teklif Maddesi Aşağıda ki gibidir.

2017 Hurda yasası Başvurusu Ne Zaman Başlayacak Kimler Para Alacak ? İlgili trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescilli bulunan, model yılı 1997 veya daha eski olan motorlu taşıtlarnı; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31/12/2018 tarihine kadar ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel iddarelerine veya büyükşehir belediyelerine bedelsiz olarak teslim eden veya 26/09/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 21. Maddesinin (4) numaralı fıkrasında düzenlenen uygulama çerçevesinde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda işletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim eden gerçek ve tüzel kişiler adına,  hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31/12/2018 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31/12/2016 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilir.  

Mevcut Araçlarla İlgili Teklifi Kısaca Anlatacak Olursak

  • Araç Mevcut Olacak
  • 1997 ve altında Bir model araç olacak
  • trafik tescilde Kaydı Olacak
  • 31 /12/2018 tarihine kadar başvuru yapılması gerekiyor

Mevcut Olan Araç Yasadan Yararlanırsa Hakları

  • 31 /12/2018 tarihine kadar bandrol borçları ve faiz zamları  silinecek
  • 31/12/2016 tarihine kadar araca yazılan trafik cezaları silinecek.
  • Aracı İl Özel İdareleri ile Büyükşehir Belediyelerine Teslim edenler Ücretsiz teslim edecek
  • Araçlarını Makine Kimyaya teslim edenlere araçlarına kilo başına model yılına göre asgari 1 TL ücret alacaklar

Mevcut Olmayan veya Motorlu aşıt Vasfını Kaybetmiş Araçlar için Neler Yapılacak?

Yararlanmak için Aranacak Şartlar

  • Araç kayıp veya mevcut olmayacak yada Motorlu taşıt vasfını kaybetmiş olacak.
  • 2005 Model ve Altında bir model olması gerekiyor
  • Aracın mevcut olmadığını veya kayıp olduğunu kanaat verici belgelerle ya kanıtlayacaklar yada durumunu anlatan bir dilekçeyi Trafik tescil kuruluşlarına vererek yasadan faydalanabilecekler.
  • Yasadan Faydalanmak için Araca ait bandrol boçlarının ana parasının 1/4 (dörtte biri)  başvuru yapıldığı gün tamamı ödenmesi gerekir.

Yasadan Yararlanıldığında  Hangi Borçlar Silinecek

  • 31/12/2018 tarihine kadar 1/4 (dörtte biri) ödendikten sonra kalan bandrol borçları silinecek.
  • başvuru  tarihine kadar araca kesilmiş olan trafik cezaları silinecek

Yanlış Beyan ve Bilgi Verenlere Ceza Verilecek Silinen Borçlar Faiziyle Tahsil Edilecek

 2017 Hurda yasası Başvurusu Ne Zaman Başlayacak Kimler Para Alacak ?  Hem mevcut araç hem mevcut olmayan araçlarda yanlış bilgi verenlere ve yalan beyanda bulunanlara cezalandırılacak. Silinen borçlar faiziyle birlikte alınacak.  Araçları teslim alan kuruluşlar araçları kullanılamaz hale getirmezlerse 213 Sayılı vergi usul kanuna göre cezalandırılacaklar.

Yeni Vergi Affı Bu hafta Mecliste Kabul Edilecek mi ?

Yeğenine Bakan Hala ve Teyzelere Müjde Maaş Verilecek Maaş Ne Kadar Olacak ?

Mükellefiyet Yazısı Nedir?Nasıl Alınır? Faaliyet Belgesi İle Mükellefiyet Yazısı Aynı Mı?

Muhtarlara ve Güvenlik Korucularına Müjde Maaşları Arttı Sigortaları Devletten

 Beyaz Eşya ve Mobilyada Vergi İndirimi Süresi Resmen Uzadı. Yeni Tarih Ne Zaman?

Evleneceklere Müjde Beyaz EşyaLarda ve Mobilyalarda 30 Nisan’a Kadar Vergi İndirimi Ne Kadar Olacak ?

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Mustafa dedi ki:

    Ya devlette harbiden bizi keriz yerine koyuyor ver araci borcu silinsin o kadar borcu olmayan ne olacak devlete is bilen ekonomist bakanlar görev almali çarkı döndürmeyi bilen uzman insanlar bakan olmali hatır ve ismi olan degil vesselam

  2. mustafa dedi ki:

    aracımın borcu yok piyasa değeri 8000 tl kilo hesabı verirssem 930 kilodan 930 bin tl 7070 tl zarar eeeeeeee ne oldu şimdi yine kazık garibana yani bize hayırlı olsun

  3. Fatih dedi ki:

    Aracım 1988 model ve şimdiye kadar bir tek borcum yok.Ama bu yasa,yine her zamanki gibi devlete bu güne kadar aracının hiçbir vergisini ödemeyen kişileri koruyan ve kollayan bir yasa.Hiçbir borcu olmayan kişi neden bedavaya aracını devlete devretsin allah aşkına.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.