Vergi ve Güncel Haber Portalı

Emeklilikte Yaş Bekleyenlere Sağlık Hizmeti Geliyor

14.02.2017
342
Emeklilikte Yaş Bekleyenlere Sağlık Hizmeti Geliyor

Emeklilikte Yaş Bekleyenlere Sağlık Hizmeti Geliyor.    Emekliler için yeni gelişmelerden sizleri haberdar etmeye devam ediyoruz.  Daha önceki yazılarımızda yaşa takılan emekliler için gelişmelerden bahsetmiştik.   Yaşa takılan emekliler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının açıklamasını bekliyor diye bahsetmiştik.  Bakanlıktan yapılan son açıklamayla, bu kapsamdaki emekliler için sağlık hizmetinden yararlanma geliyor? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Yaşı Bekleyen Emekliler Sağlıktan Yararlanacak

Emeklilikte Yaş Bekleyenlere Sağlık Hizmeti Geliyor.  Yapılacak olan düzenlemeyle prim ödemeleri tamamlanmış ancak yaşı bekleyen emeklilerin sağlık hizmetinden yararlanması amaçlanıyor.  Şu an itibariyle bu kapsamda olan yaklaşık 500 bin kişi bulunuyor.Mevcut duruma göre,yaşı bekleyenler eğer bir işte çalışmıyor ve prim de ödemiyorsa devlet destekli sağlık hizmetinden yararlanamıyordu.   Hükümet, yaşı bekleyenlerin daha kolay sağlık hizmeti alması için çalışmalarına başladı. Bu konu hakkında konuşan  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Yasal düzenleme bu ay sonunda yapılacak” diye konuştu.

Bu Sağlık Hizmetinden Ailesi De Yararlanacak Mı?

Emeklilikte Yaş Bekleyenlere Sağlık Hizmeti Geliyor.Konuyla ilgili açıklamalarını sürdüren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU ‘Emeklilik primi dolup 1-2 yıl beklemek zorunda olan kişiler sağlık hizmeti almak için 427 liraya varan prim ödüyordu. Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) yapacağımız değişiklikle ayda artık sadece 53 lira ödeyecek.  Bu primi ödediğinde ailecek sağlık hizmeti alabilecek’ diye konuştu.

Mevcut Sistemde Nasıl Emekli Olunuyor?

Emeklilikte Yaş Bekleyenlere Sağlık Hizmeti Geliyor.Ülkemizde mevcut sisteme göre , sigortalı olarak çalışanlar  Sosyal Güvenlik Kurumu‘ na belirli miktarlarda prim ödemeleri ve yaşının gelmesi şartıyla emekli olmaya hak kazanmaktadırlar.

Yani şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda.Ancak daha önceden durum böyle değildi.8 Eylül 1999 yılına kadar. emekli olmak için sadece sigorta süresi ve prim gün sayısı vardı.  Sigorta süresi kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl idi.Prim gün sayısı da  5000 gün idi.Ancak 8 Eylül 1999 yılında sigorta süresi ve prim gün sayısına yeni bir kriter daha eklendi.  Bu kriter de yaş kriteriydi .  Bu kritere göre  8 Eylül 1999’dan önce işe girenler için kadınlarda 40 – 58, erkeklerde 44 – 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi.  Bu 3 şart olan sigorta süresi,prim gün sayısı ve yaş Memurlar ve Bağ-Kurlular için de emeklilikte geçerli olacaktır.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda Son Durum?Erken Emeklilik İçin Ne Yapmalıyım?

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. Elif dedi ki:

    Merhaba, annem isteğe bağlı Bağkur primi ödemekte. 2000 yılında başladı. 5400 günü doldurdu. 60 yaşı doldurmaya 3 yılı var. Hala prim ödemeye devam ediyoruz. Prim ödemeyi bırakırsak emekli olduğunda daha az mı para alır, fark be olur. Devam etmeli miyiz?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz hiç durmayın sonlandırın 2008 sonrası prim hizmeterde fazla ödedikleriniz maaşı arttırma yerine düşürür

      1. Elif dedi ki:

        Çok teşekkürler bilgi verdiğiniz için. Bilmediğimiz için ödemeye devam ettik maaşının düşmemesi için yapAbileceğimiz Bi işlem var mıdır acaba?

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          Değerli okurumuz yapacağınız bir şey yok sadece ödemeyi keserseiz yeterli olur

  2. yavuz dedi ki:

    merhaba, prim gun sayisi su siralar doldu ama emeklilige daha 9 yil var. ne yapmami onerirsiniz? halen calisiyorum bu arada. esim ev hanimi oldugu icin onun sigortasini odeyebilmek icin ekonomik bir cikar yol ariyorum. kendi sigortami odemeden onunkini odeyebilirmiyim bir sekilde. saygilar

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      eşinizin primini ödeyebilirsiniz tabi.bu daha mantıklı olur

  3. serhat dedi ki:

    1997 de ssk girişim var 2006 da kamuda (399/2 emekli sandığı) çalışmaya başladım. 2017 de idari hizmet sözleşmesine geçtim (yine emekli sandığı) ve hala devam ediyorum. Tazminatımı alarak ayrılmak için daha ne kadar çalışmalıyım?

    İdari hizmet sözleşmeli yeni çalışanlar 2 yıl çalıştıktan sonra tazminat hakkı kazanıyorlar.
    Ben de 2 yıl idari hizmet sözleşmeli çalışmış olunca ayrılırsam 399/2 çalıştığım 10 yılında tazminatını alabilir miyim?

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.