Vergi ve Güncel Haber Portalı

Referandum Sonucu Ekonomiyi Nasıl Etkiler?Hangi Durumda Piyasaya Güven Oluşur?

28.03.2017
122
Referandum Sonucu Ekonomiyi Nasıl Etkiler?Hangi Durumda Piyasaya Güven Oluşur?

Referandum Sonucu Ekonomiyi Nasıl Etkiler? Referandum Tarihi olan 16 Nisan 2017 yaklaşıyor.Tarih yaklaştıkça herkes birbirine referandumdan hangi sonuçların çıkacağını sormaya başlamış durumda.Sonucun hangi yönde çıkacağından çok, sonucun ekonomiyi hangi yönde etkileyeceği de önemli bir konudur. Çünkü,özellikle 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında bozulan ekonominin böylesi önemli kararlarda vereceği tepki çok önemlidir. Biz de bu yazımızda olası ihtimaller dahilinde ekonominin seyri ne olur konusunda bilgilendirmeye çalışacağız. Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

‘EVET’ Oyu Rahatlatabilir,’HAYIR’ Oyu Belirsizlik Olarak Değerlendirilebilir

Referandum Sonucu Ekonomiyi Nasıl Etkiler?Türkiye’de kalıcı istikrarın sağlanmasında ve ekonomide üst gelir grubuna geçişte anahtar rol oynaması beklenen 16 Nisan referandumuna sayılı günler kalırken, başta yabancılar olmak üzere piyasa yatırımcıları en olumlu senaryoyu satın almaya başladı.  “Evet” oyunun çıkması durumunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte koalisyon ve erken seçim gibi Türkiye için “fren” rolü gören unsurların devre dışı kalacaktır. Yani piyasalar olumlu yönde etkilenecektir. Bununla birlikte yurt içi ve yurt dışı  yatırımcıların da rahat bir nefes alacağı kesin.

Piyasalar ve özellikle yabancı yatırımcı için ‘hayır’ değişim anlamına gelir.  ‘Hayır’ kararı belirsizlik nedeniyle olumsuz etki yaratır, piyasayı orta vadede olumsuz etkiler.  Piyasa oyuncuları için ‘hayır’ seçeneğinin, istikrarsızlık anlamına gelebilir. Olası bir hayır oyunun çıkması halinde,ülkedeki politik tansiyon artabilir ve erken seçim gibi risklerinden dolayı piyasalar olumsuz etkilenebilir.

Şu Anda Güven Endeksi Geçen Yıla Göre Yüksek

Referandum Sonucu Ekonomiyi Nasıl Etkiler? Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yılın 3. çeyreğinde küçülen ekonomisinden sonra, son üç ayda hükümet tarafında alınan önlemlerle ekonomi toparlanma yoluna gitti. Reel sektör referandum tarihi yaklaştıkça, istikrara ilişkin olumlu beklentilerle olumlu hareketler sergilemeye devam ediyor. Reel Kesim Güven Endeksi mart ayında,şubat ayına göre 2.8 puan artarak 108.1 oldu. Hizmet sektörü güven endeksi de yüzde 4.4 artarak 96.9 oldu. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 12.3 artarak 85.8 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki yükseliş, sipariş ve istihdamdaki artış beklentisinden kaynaklandı.Bu artışlardan yola çıkarak, piyasalar şu anda fiyatlama yapıyor diyebiliriz.Bunun devam edip etmeyeceğini referandum sonrası net bir şekilde görebiliriz.

 

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.