Vergi ve Güncel Haber Portalı

2017 Engelli Rehberi Yayınlandı?

2017 Engelli Rehberi Yayınlandı?
2017 Engelli Rehberi

2017 Engelli Rehberi

2017 Engelli Rehberi   Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 3 Aralık 2017 Dünya Engelliler Günü yayınlandı. Yayınlanan bu rehber…. sayesinde engelli vatandaşlarımız kendilerine sağlanan vergisel avantajların ne olduğunu öğrenecek ve bu avantajlardan daha kolay yararlanabileceklerdir.

2017 Engelli Rehberi Yayınlandı.

2017 Engelli Rehberi Engellilerin hayat standartlarının kolaylaştırılması  anayasal güvence altına alınmıştır.  Anayasamızın 61 inci maddesinde, Devletin engellilerin korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alacaktır. Bu amaçlarla gerekli kurum ve tesisleri kuracaktır. Yada kurulmasını sağlayacağı hüküm altına alınmıştır. Engelli vatandaşların, içinde bulunduğu zor koşulların giderilmesine sağlamak ve engelliler ile engelli olmayanlar arasındaki eşitsizliği gidermek amacıyla vergi kanunlarında çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.

Vergi Kanunlarında Engellilere Sağlanan Avantajlar

Bunlardan biri engelli ücretlilerin gelir vergisi matrahlarının hesaplanmasında dikkate alınan engellilik indirimi uygulamasıdır. Gelir Vergisi Kanununda yapılan düzenlemelerle de engellilik indiriminin kapsamı genişletilmiştir. Engellilik indiriminden yararlanan işçi memur gibi çalışanların bakmakla yükümlü olduğu engelli şahıslar, engelli avukat doktor muhasebeci gibi serbest meslek erbabı ve  bakmakla yükümlü olduğu engelli şahıslar ile basit usul yönünden vergilendirilen bütün mükellefler de kapsam içine alınmıştır.

Araç alım ve Motorlu Taşıtlar Vergisinde de Engelli Avantajları Vardır.

Engellilerle sağlanan av diğeri araç alımlarıyla ilgili olarak vergisel açıdan sağlanan bir kısım avantajlardır. Gerek vergi mevzuatında gerekse gümrük mevzuatında düzenlemeler yapılmıştır. Yurt içinden satın alma veya yurt dışından ithal edilmek suretiyle engelliler tarafından edinilen motorlu taşıtlar için bazı şartlarla vergi avantajları sağlanmıştır.  Engellilerle ilgili olarak yapılan bir diğer düzenleme de tek meskeni olan malul ve engellilere Emlak Vergisi Kanununa göre indirimli vergi oranı uygulamasıdır. Vergi mevzuatında yapılan düzenlemelerle engelleri dolayısıyla birtakım güçlükler çeken engellilerin hem ekonomik yönden desteklenmiş. Hem de sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının ve uyumlarının sağlanması amaçlanmıştır.

2017 özürlü rehberi2017 Engelli Rehberiyle açıklanan Avantajlar

1. Gelir Vergisinde Engellilik İndirimi ?

2017 Engelli rehberi içerisinde yapılan açıklamalarda, çalışma gücünün asgari % 80’ ini kaybetmiş bulunanlar birinci derece engelli. Asgari % 60’ ını kaybetmiş bulunanlar ikinci derece engelli. Asgari % 40’ ını kaybetmiş bulunanlar ise üçüncü derece engelli sayılmaktadır. Buna göre, engellilik indirimi, çalışma gücü kaybı olanların ücret ve/veya kazançlarına, girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda indirimin uygulanmasıdır. (Gelir Vergisi Kanunun 31 maddesi)

2.Gümrük Vergisinde Sağlanan Engelli Vergi Avantajları

2017 Engelli rehberi içerisinde yapılan açıklamalarda gümrük Kanununun 167 nci maddesinin 12/a fıkrasında malul ve engellilerin kullanımına mahsus eşyanın gümrük vergilerinden muaf olduğu belirtilmiştir.

3.Taşıtlarda Sağlanan Özel Tüketim Vergisi Avantajı

2017 Engelli rehberi içerisinde yapılan açıklamalarda özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun (7/2-a) maddesi uyarınca, Kanuna ekli (II) sayılı listede (Ek:8) yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³ ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³ ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defa olmak üzere ilk iktisabı (ilk alımı) ÖTV’den istisnadır.

. Emlak Vergisinde Sağlanan Vergi Avantajları

2017 Engelli rehberi içerisinde yapılan açıklamalarda malul ve engellilere vergi açısından sağlanan imkânlardan biri de emlak vergisindedir.  Uygulanmaya başlanan indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasıdır. Emlak Vergisi Kanununun değiştirilen 8 inci maddesine göre. Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2 yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.

Bu yazımızda sadece, yeni yayınlanan engelli rehberinde neler olduğunu genel olarak anlattık  Engelli vatandaşlarımız için önceki yazılarımızda Gelir Vergisi Kanununa göre engellilik indirimi ile ilgili detaylı bilgi verdik. Engelli vatandaşlarımız için  ÖTV ödemeden araç nasıl alınır ve  MTV de engelli vatandaşlarımıza sağlanan avantajlarla ilgili daha detaylı bilgi ileri ki tarihlerde ki yazılarımızla verilecektir.

Gelir Vergisi Kanuna göre engelli indirimi ile ilgili yazımıza ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

Yeni yayınlanan Engelli Rehberine ulaşmak için TIKLAYINIZ. 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 35 YORUM
  1. Kemal dedi ki:

    İsitme engellim h ehliyetim var yuzde 48%oraninda Renault bayii gittim rapor vergi gondermiş ama onaymamistir nasil oluyo bu iş

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz ayrıntılı yazarsanız yardımcı olabiliriz

      1. Kemal dedi ki:

        Renault dacia sifir almak istiyordum.vergi kabul etmemiş neden ki anlamadim ben ikinci el alacam

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          Değerli okurumuz konuyla ilgili size yanlış bilgi vermemek adına konuyu detayı ile birlikte 4440189 numarayı arayarak bilgi isteyiniz ulaşmazsanız evraklarınızla birlikte BİMERe başvurunuz detaylı bilgi verilecektir.

          1. Kemal dedi ki:

            Yok saol tskler

  2. GÖKHAN ŞEKER dedi ki:

    Merhaba benim annem kalpten baypass oldu yüksek tansiyon ve kolestrol hastası sürekli kullandığı ilaçlar var annemin adına ötv siz araç alabilme imkanım varmı şimdiden teşekkürler

    1. GÖKHAN ŞEKER dedi ki:

      Son bir şey bu hastalıklar ile yüzde kaç rapor alınabılır yuzde 90 raporun altındada belırlı oranlarda ötv ındırımı yapılıyormu teşekkürler

      1. Emre ÇELİK dedi ki:

        Yüzde 90 altına da indirim yapılabiliyor

  3. Yesim ozturk dedi ki:

    %40 engelli raporu ile otv indiriminden yararlanabilirmiyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      2017 Engelli rehberi içerisinde yapılan açıklamalarda özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun (7/2-a) maddesi uyarınca, Kanuna ekli (II) sayılı listede (Ek:8) yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³ ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³ ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defa olmak üzere ilk iktisabı (ilk alımı) ÖTV’den istisnadır.

  4. Osman dedi ki:

    %15 ortopedık engelliyim ötv muafiyetınden yararlanabilirmıyım?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu oranla yararlanamazsınız

  5. Osman dedi ki:

    Maliye ile konustum buguun ortopedık engelışerde oran önemli deıl özel tertıbatlı araç kullananılır yazması yeterli oldugunu soyledıler emre bey.

  6. Hakan dedi ki:

    Merhaba emre bey raporlu hasta için araç alindi 5 yılı doldurmadan vefat ederse de satmak için yinede 5 yılı doldurması gerekli mıdır saygılar

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      evet 5 yılın doldurulması gereklidir.

  7. Yaşar dedi ki:

    Sag kol dirsekten itibaren olmayan yuzdekac engelli olur ve arac aliminda otv den muhaf olurmu

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      rapor oranını doktor bilmektedir.orana göre de ötv indirimi olmaktadır

  8. ibrahim dedi ki:

    merhaba
    H sınıf ehliyetim %54 raporum var otomatik vites araç kullanır yazıyor
    ben indirimli araç alabilirmiyim ne kadar indirimli alabilirim
    araca engeli plaka değilde normal plaka takabilirmiyiz
    aracı herkes kullanabilir mi

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      dilerseniz aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.daha net bilgi vereceklerdir.

  9. Levent dedi ki:

    Kayın pederim adına engelli aracı alabilirmiyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      ENGELLİLİK ORANINA BAĞLI OLARAK ALABİLİRSİNİZ.

  10. Can cosan dedi ki:

    Merhaba, raporda süre önemli mesela bizim iki yıllık ama %95 oran var vergi indiriminden yararlanabiliyor muyuz.

  11. Gülden Çakır dedi ki:

    Ötv indirimli araç almamız için rapor tarihi ne kadar olmalı?

  12. emrah dedi ki:

    merhaba benimde göz ve kulaktan 65 oranında raporum var fakat vergi dairesinde bize araç alımında indirim yapılamaz dediler indirimden yararlanmak için ne yapmalıyız

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      indirimden yararlanmak için rapor oranının yüzde 90 ve üzeri olması gerekir

  13. nisa dedi ki:

    /63 engelli raporum var mtv den muaf olur muyum

  14. alperen dedi ki:

    Ben 2003 ssk girisliyim is hayatimdaki olumsuz etkenler yuzune 2015 yilinda %47 surekli rapor aldim raporum soyle 10 kalp 10 tansiyon 7 bel 30 pisikiyatri ve tedavilerim devam ediyo vergi indirimin 1yillik geldi bir yil sonra vergiye basvurmazsam bu raporla emekli olamammi yada ne yapmaliyim

  15. Mehmet dedi ki:

    Babam %67 Malulen Emekli Şeker hastasi Ötvden Yararlanmak istiyor Raporunu %90A yükselte bilmek için Hangi kurum Veya kuruluşa baş vurmasi gerekiyor Kendisinin H sinifi Ehliyetti yok araçi ben kullanacam Rapor Sebebi Tip 2 Şeker +Sol kol yetersiz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      rapor yükselen birşey değil hastalık durumuna göre doktorlar tarafından veriliyor

  16. Mehmet dedi ki:

    Peki bizim Nasil bir yol izlememiz gerekiyor Ali bey

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      indirimden hangi konu için yararlanmak istiyorsanız ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

  17. Benan dedi ki:

    %/93 engelli çocuğum üzerinden audi A3 sedan 1.6 motor aldığımda evde bakım maaşı kesilir ve kesilmez söyleniyor biz 4 kişiyiz evde 2236 lira maaş alıyorum beni bu konuda bilgilendirseniz çok sevinirim tşkler kolay gelsin

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      kişi başı aylık asgari ücretin üçte birini geçemez eğer a 3 sedan alıyorsan kesilme ihtimali yüksek

  18. SEDAT KILINÇKIRAN dedi ki:

    EŞİM İN % 64 SÜREKLİ ENGELLİ RAPORU VARDIR. KAS HAS VE KALIN BAĞIRSAK HASTASIDIR. RAPORDA AYRICA ‘GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİNİ BAŞKALARININ YARDIMI OLMAKSIZIN YERİNE GETİREMEZ’ İBARESİ MEVCUTTUR. ARAÇ ALIMINDA BU YETERLİ Mİ, AYRICA YILLAR ÖNCE HASTALIĞINDAN ÖNCE ALMIŞ OLDUĞU B SINIF EHLİYETİ MEVCUTTUR. NE YAPABİLİRİM YARDIMCI OLUR MUSUNUZ.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.