Vergi ve Güncel Haber Portalı

2018 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme Nasıl Olur? MTV Kasko Hesaplama

31.12.2016
315
2018 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme Nasıl Olur? MTV Kasko Hesaplama

2017 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme2018 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar Oldu?  Araç Bandrollerini Nasıl indirimli Öderiz?  Başvuruyu Nereye Yapacağız? Geriye Dönük Ödeme Alabilir miyiz.   Hangi Belgelerle Başvuracağız? 

2018 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme  27.12.2017 tarih ve 29931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 47 seri no’lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile 2017  yılında uygulanacak motorlu taşıtlar tarifesi belirlenmiştir. Buna göre …otomobil. kaptıkaçtı. arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aşağıdaki tabloda belirtilen (I) sayılı tarifeye göre araç sahipleri vergi ödeyecektir.

Motorlu taşıtlar vergisi ocak ve temmuz aylarında Olmak üzere iki eşit  taksitte ödenir.

2018 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme

Motorlu taşıtlar vergisi diğer bir deyişle araç bandrolü ödeyecekler. Vergilerine ödeme yapmadan önce 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 5’inci maddesinde.  Düzenlenen ve halk arasında  MTV  kasko indirimi olarak da bilinen madde hükümlerini kontrol etmeleri  gerekmektedir.

14.12.2004 Tarihli ve 2004/8327 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında Kasko İndirimi için Geçerli oran belirlenmiştir.

 ” Madde 1 – 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 5 inci maddesindeki ( I ) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için, yıllar itibarıyla uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi tutarları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin % 5’ini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanır.”2017 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme

2018 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme

Sahibi oldukları araçların kasko değerinin %5’i. söz konusu taşıt için tarifede gösterilen, MTV tutarının altında olanlar.  Sahibi oldukları araçla aynı yaş grubunda fakat bir alt kademede bulunan taşıtlar için belirtilen tutarı motorlu taşıtlar vergisi olarak ödeyeceklerdir.

MTV Kasko İndirimi 2018

2018 MTV Kasko İndirimi Başvurusu Nasıl Yapılır?

2018 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme. Özetle Yukarıda belirtilen  bent ve bakanlar kurulu kararına göre araç bandrolünüz aracınıza ait kasko değerinin yüzde beşinden fazla olamaz.  Eğer ki  aracınıza ödediğiniz.  bandrol aracınıza ait kasko değerinin yüzde beşinden fazla ise  aynı yaş grubuna ait bulunan taşıtlara ait vergi tutarlarından ödersiniz.  Örnek verecek olursak 2000 cm3 aracınızın bandrolü  kasko değerinin yüzde  beşinden daha fazla ise aracınızla aynı yaşta olan 1600 cm3 araçların ödediği vergi kadar ödersiniz.

Hangi Araçlarda MTV Kasko İndirimi Olur ?

2018 Motorlu Taşıt Vergisi İndirimi Nasıl Yapılır

2018 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme. Kasko bedeli kıyaslaması yoluyla daha az motorlu taşıtlar vergisi ödeme olanağı, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinde ki (I) Sayılı Tarifesinde yer alan;
– Otomobil,
– Jip,
– Kaptıkaçtı,
– Arazi taşıtları,
-ve benzeri taşıtlar
için söz konusudur.

Bu araçlar dışında kalan araçlar için kasko değeri indirim uygulaması bulunmamaktadır.

Kasko Değerine Göre Araç Bandrol Hesabı Nasıl Yapılır.

2018 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme.  İlk olarak her yılın ocak ayında Türkiye sigorta ve reasürans şirketleri birliğinin internet sitesi olan www.tsb.org.tr  ‘de yayınlanan kasko değerlerinden aracınıza ait 2017 yılı kasko değerini buluyorsunuz. bulduğunuz değerinin yüzde beşini hesaplıyorsunuz.  Yüzde beşi hesaplamanın kısa yolu aracınıza ait kasko değerini yirmiye bölüyorsunuz. Bunları yaptıktan sonra 2017 yılına ait aracınızın bandrol miktarını bakıyorsunuz.

Aracınıza ait 2017 kasko değerinin yüzde beşi ile aracınıza ait 2017 araç bandrolünüzü karşılaştırıyorsunuz. eğer ki araç bandrolünüz yüksekse araç bandrolünüzü indirimli ödeyebilirsiniz.

2018 MTV Araç Bandrolü İndirimin faydalanmak için Nereye Nasıl Başvurmalıyım ?

 2018 Araç Bandrollerini İndirimli Ödeme. 2017 Araç bandrolünün ilk taksitinin ödeme süresinin başlangıcı olan 02/ocak /2017  tarihinden itibaren  aracınızın bağlı olduğu vergi dairesine  herhangi bir sigortacıya gitmeden 40 nolu MTV tebliği ekinde yer alan BİLDİRİM FORMU ile başvuru yapıyor. Başvuruya istinaden vergi dairesi indirim için gerekli işlemleri yapıyor. Başvuru tarihinizde 2017 kasko değerleri daha açıklanmamışsa BİLDİRİM FORMU nun alt bölümü yetkili sigorta acentesi tarafından doldurulup imzalandıktan sonra başvuru yapılması gerekmektedir.   Başvuru yapmayanlar bu indirimden yararlanmaz.  

Geriye Dönük Fazla Ödediğim Araç Motorlu Taşıtlar Vergisini  İade alabilir miyim ?

Geriye dönük Fazla Ödediğiniz MTV iadeleri için zaman aşımı süresi beş yıldır. Beş yıllık Zamanaşımı süresi içerisinde kasko bandrol karşılaştırması nedeniyle indirimli ödemeniz gerekirken fazla araç bandrolü ödemeniz olmuşsa geriye dönük iade alabilirsiniz.  01/01/2017  Tarihinde geriye dönük iade için  2012,2013,2014,2015,2016  yılları için fazla ödemeniz varsa iade isteyebilirsiniz.  İadeyi isterken durumunuzu anlatan bir dilekçe ve her yıl için ayrı ayrı doldurulmuş  BİLDİRİM FORMU ile yapabilirsiniz.

Kasko İndimi İçin Başvuruda doldurmanız gereken  BİLDİRİM FORMU için TIKLAYINIZ

Araç vergisi İnternetten ödeme Yapabilmeniz için Hazırladığımız Resimli Anlatım ile ilgili yazımız için Tıklayınız.

2017 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarları Resmi Gazetede Yayınlandı Konulu Yazımıza Ulaşmak İçin Tıklayınız.

ARACINIZIN KASKO DEĞERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 13 YORUM
  1. murat dedi ki:

    Merhaba,

    MTV indirimi ile ilgili yazınızı okudum. Bu konu ile ilgili bir sorum olacaktı. Yanıtlarsanız çok sevinirim.

    Şu anda aracımın kasko değerinin %5’i : 6.386,50 TL
    2017 için aracın MTV yıllık vergisi : 10.475,00 TL
    bir alt dilimdeki araçların MTV tutarı: 7.329,00 TL ********
    İKİ ALT DİLİMDEKİ araçların MTV tutarı: 4.968,00 TL

    Dikkat edilirse bir alt dilimde çıkan vergi hala %5 rakamından daha fazladır. (7.329,00 > 6.386,50)
    Bu durumda bir daha alt dilime inmekmi gerekiyor.

    Teşekkür ederim

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Değerli okurumuz Kanunun açık hükmü ve ilgili bakanlar kurulu kararına göre bir alt kademedeki 7329 TL ödeyeceksiniz mutlu güünler

  2. murat dedi ki:

    Cevabınız için teşekkür ederim.

    7329 TL ödemem halinde , aracımın kasko değerinin %5’i olan 6.386,50 TL den daha fazla ödemiş oluyorum.

    Kanunun amacı %5 ‘in altına indirmek değilmidir.

    1. Vergi Hocası dedi ki:

      Değerli okuyucumuz
      Madde bakanlar kuruluna bu konuyla ilgili yetki vermektedir.bakanlar kurulu da bu yetkiyi bir alt kademe olarak kullanmıştır.
      Teşekkür ederiz…

  3. Kadir dedi ki:

    Merhaba 2003 model bi aracım var 2017 kasko değeri 35.927 TL dir ödemem gereken bandrol yıllık 318 TL dir vergi indirimi hesaplayabilir misiniz ne kadar ödemem gerekiyor

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz ödeyeceğiniz bandrol de değişme olmaz kasko değerinizin % 5’i 1796.35 TL olduğundan dolayı

  4. Murat dedi ki:

    Sifir araclara kadar otv farki eklendi sokaklar hurda arac deposuna dondu tesfik yasasi ciksa ekonomide cok buyuk hareketlenme olur

  5. Hasan dedi ki:

    Yazınızı okudum kasko değeri olmayan araçlar için bir indirim söz konusu mudur ? Örneğin 1993 model 3200 motor bir arac için 910 tl vergi çıkıyor şimdiden teşekkürler ..

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz aracınızın mutlaka kasko değeri vaRDIR yararlanabilirsiniz

  6. Hakan dedi ki:

    Aracımı istanbuldan haziran 2017 de aldım plaka değiştirmedim şimdi Ankara dayım. Bu işlemi yapabilmem için evrakları postayla göndermem söylendi( nakil araçlar vergi dairesi) İndirimli tutar internet üzerinde görüntülenebilecek mi yani netten ödeme yapabilecek miyim? Her dönem bu işlemi mi yapacağım, Sonuçta bu arabanın ilk taksiti indirimli olarak ödendi

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      internet üzerinden indirimli tutarı görebileceksiniz.her zaman bunu yapmanıza gerek yok

  7. Hakan dedi ki:

    Önce ki sahibi indirimli sekilde ödemiş fakat internette hala üst dilimden çıkıyor MTV vergisi ben bu işlemi yapınca gelecek yıllarda düzeltilmiş olarak çıkacak mı? Araç sahibi değiştiği için mi MTV yüksek çıkıyor

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      siz bu işlemi yaptığınız zaman bundan sonraki mtv dönemlerinde düzeltilmiş haliyle karşınıza çıkacaktır.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.