Vergi ve Güncel Haber Portalı

2019 Hazır Beyan Sistemi Nasıl Kullanılır Beyanname Nasıl Verilir ?

21.12.2019
434
2019 Hazır Beyan Sistemi Nasıl Kullanılır Beyanname Nasıl Verilir ?

2019 Hazır Beyan Sistemi Nasıl Kullanılır Beyanname Nasıl Verilir ? Vergi mükelleflerinin yükümlülük ve ödevlerini vergi dairesine gitmeden, hızlı, kolay ve düşük maliyetlerle yerine getirmelerini sağlamak için Gelir İdaresi Başkanlığı 2012 yılında hazırlanmış kira beyannamesi sistemine geçti.  Yıllar geçtikçe gelişen teknoloji sayesinde hazırlanmış kira beyanname sistemi geliştirilerek  ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan veya bunların birkaçından veyahut tamamından ibaret olan gelir vergisi mükelleflerinin bu gelirlerine ilişkin beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığınca önceden hazırlanarak mükelleflerin onayına sunulduğu Hazır Beyan Sistemi hayata geçirilmiştir.

Hazır Beyan Sistemini Kimler Kullanabilir ?

Hazır Beyan Sistemini Kimler Kullanabilir? Kazançları sadece ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar olanlar bu Sistemi kullanabilirler.

Daha önceden  ücret, kira, MSİ ve DKİ gelirlerinden dolayı vergi kaydı  bulunanlar Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla beyanname verebileceği gibi, bu gelirlerine ilişkin olarak ilk defa mükellefiyet tesis ettirerek beyanname verecek olanlar da bu Sistem üzerinden beyannamelerini verebilirler.

Hazır Beyan Sistemine Nasıl Girilir ?

Hazır Beyan Sistemine; Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresindeki internet sayfasında yer alan linkleri tıklayarak ya da İnternet Vergi Dairesinin intvd.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.  Yine Sisteme https://intvrg.gib.gov.tr/index_gmsi.jsp adresinden girebilirsiniz.  İşlem Sırasıyla anlatacak olursak önce Gelir idaresinin sitesi ardından alttaki linklerden hazır beyan sistemi. Çıkan sayfadan da sağ üst köşede bulunan  sisteme girişe tıklayarak sisteme girebiliyoruz.

2019 Kira beyannamesi İnternetten Kredi Kartıyla Ödeme ( Resimli Anlatım )

 Gelir İdaresi Başkanlığı Hazır Beyan sistemine  giriş için Gelir İdaresi Başkanlığı değişik seçenekler sunmuştur.

Bunlar :

1 ) Kimlik ve Nüfus Bilgileri Giriş

Hazır Beyan Sistemine giriş için öncelikle Kimlik Bilgilerinizi(T.C. Kimlik No, Doğum Tarihi, Anne Kızlık Soyadının 1. Ve 2. harfi). Bir Yakınınızın Kimlik Numarası(Anne, Baba, Eş ve Çocuk)ve Doğrulama Kodunu ilgili bölümlere girerek ardından “Giriş” butonuna basarak giriş yapabilirsiniz.

2) İnternet Vergi Dairesi Şifresi ile Kullanıcı Girişi

İnternet vergi dairesi şifresi ile sisteme girmek isteyen mükellefler herhangi bir vergi dairesine giderek hiçbir ücret ödemeden Kullanıcı Kodu, Parola ve Şifre alabilirler.

Herhangi bir vergi dairesinden almış oldukları şifre ile  Sisteme giriş yapabilirler.  Almış oldukları şifre kağıdından yazan  Kullanıcı Kodu,Parola ve Şifre ve Doğrulama Kodunu gerekli yerlere girerek “Giriş” butonuna basarak giriş yapabilirler.

Kira Geliri Beyannamesi Zamanında Verilmezse Ne Olur? Cezası Ne Kadardır?

3)  Mavi Kart Bilgileri ile Sisteme Giriş

Doğumla Türk vatandaşı olup da vatandaşlıktan çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlere verilen karttır. Bu kişiler her ne kadar ülkemiz vatandaşı da olmasa Türkiye de iş ve işlemleri bulunmaktadır. Bu kişilerin Hazır beyan sistemi ile beyan edebilecekleri gelirleri bulunuyorsa bu bölümü kullanarak sisteme giriş yapmaları gerekmektedir.

Mavi Kart bilgilerinizi kullanarak Sisteme girmek için.  Kimlik Bilgilerinizi(T.C. Kimlik No, Doğum
Tarihi, Anne Kızlık Soyadının 1. Ve 2. harfi) Bir Yakınınızın Kimlik Numarası(Anne, Baba, Eş ve
Çocuk) ve Doğrulama Kodunu girip “Giriş” butonuna basarak sisteme giriş yapabilirler.

Kira Beyannamesinden Ödenen Bağkur Primi Gider Olarak Düşer mi ? Matrahtan Yapılacak İndirimler Nelerdir ?

4) Yabancı Kimlik Numarası ile Hazır Beyan Sistemine Giriş

Yabancı Kimlik Numarası bulunan kişiler Yabancı Kimlik Numarası, Doğum Tarihi, Uyruk Bilgilerini
ve Doğrulama Kodu’nu girip “Giriş” butonuna basarak sisteme giriş yapabilirler.

5) E-Devlet Üzerinden Hazır Beyan Sistemine Giriş

E-Devlet yönetimi ile Sisteme girmek için. E-Devlet Yöntemi ile Giriş butonuna tıkladıktan sonra
açılan ekranda T.C. Kimlik Numaranız ve size özel olan e-Devlet Şifrenizi girerek İnternet Vergi
Dairesi ekranına ulaşabilirsiniz. . Buradan “Beyanname İşlemleri” başlığı altındaki “Hazır Beyan”
butonuna tıklayarak sisteme ulaşabilirsiniz.

Hazır Beyan Sistemine Girdikten Sonra Beyanname Nasıl Verilir ?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra Açılan ekranın sol üst köşesinde bulunan “Hazır Beyan” yazısına tıklayarak alt menülerde size beyanname verirken yararlanabileceğiniz bilgileri görebilirsiniz. Bunlar  adınıza bankalara yatan kira gelirleri adınıza yapılan kesintiler ve benzeri bilgilerdir.

Hazır beyanname sistemi üzerinden beyanname verebilmek için açılan ekranın Sol bölümünde yer alan listeden “Beyanname Doldur” yazısına tıklanarak beyanname doldurma ekranına giriş yapılır.

Bu bölümde beyanname vermek istediğiniz yılı seçebilirsiniz. 2018 dahil son 5 yıla ait Kira, Ücret, Menkul sermaye İradı ve Diğer Kazanç ve İratlarınıza ilişkin beyannamenizi hazır beyan Sistemi üzerinden verebilirsiniz.

Bu bölümde sizden istenen bilgiler ve  kazanç bilgilerinizi gerekli yerlere girdiğinizde beyannameniz otomatik oluşacak. En altta kaydet butonuna basarak ardından gerekli komutlara göre kaydetme işlemlerini yaparak beyannamenizi kolayca vermiş olursunuz.

MTV Borcunuz Ne Kadar? Bankaların Taksit Sayılarını Nasıl Öğrenebiliriz?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.