Vergi ve Güncel Haber Portalı

2018 Yılında Kira Beyannamesi Vereceklere Kötü Haber Kira Vergisi Artıyor

20.10.2017
162
2018 Yılında Kira Beyannamesi Vereceklere Kötü Haber Kira Vergisi Artıyor

     Hükümetin Meclise sevk ettiği  torba yasada evi kirada olanlara kötü haber geldi. Torba yasa ile Vergileri arttırmayı hedefleyen hükümetin vergi arttırmak için ilk olarak Kira beyannamesinde götürü gider oranlarını düşürerek vergi gelirlerini arttırmayı planlıyorlar. Değişiklik Ne Zamandan İtibaren Geçerli Olacak ? Ayrıntılar yazımızda… 2018 Yılında Kira Beyannamesi Vereceklere Kötü Haber Kira Vergisi Artıyor.

Asgari Ücretlinin Vergi Kaybı AGİ Olarak verilecek

2018 Yılında Kira Beyannamesi Vereceklere Kötü Haber Kira Vergisi Artıyor. Hükümet 27 Eylül 2017 tarihinde meclise sevk etmiş olduğu torba yasa tasarısı ile 2018 yılı için vatandaşlar için zor geçeceği gözüküyor. Hükümet 2018 yılında savunma sanayinde olan harcamaları borçlanmadan vergi gelirlerini arttırarak karşılamayı hedefliyor. Torba yasa tasarısı ile gelir vergisinden, Motorlu taşıtlar vergisine, Kurumlar vergisinden Özel iletişime vergisine Gayrı menkul sermaye iradı olanlara kadar vergi artışı bekliyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisinde İndirim. MTV Yüzde 40’Dan Yüzde Kaça Düştü?

Gayrı Menkul Sermaye İradında Vergi Artışı Nasıl Olacak ?

2018 Yılında Kira Beyannamesi Vereceklere Kötü Haber Kira Vergisi Artıyor. Hükümet meclise göndermiş olduğu ve Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden. Torba yasa tasarısının 15. maddesi ile 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 74 üncü maddesinin üçüncü fıkrası değiştiriliyor. Yapılan değişiklikle GMSİ beyannamesinde Götürü usulde beyanname verenlerin sorgusuz sualsiz olarak kira gelirlerinden düşmüş oldukları. Gider oranı olan Yüzde yirmibeşi yüzde onbeş olarak değiştiriyorlar.  Böylece götürü usulde beyanname  verenler 2018 yılında 2017 yılına göre yüzde yirmi beş daha fazla vergi ödeyecekler.

2017 Yeni Torba Yasa İle Gelir Vergisinde Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

Bakan Konuyla İlgili olarak Plan Bütçe Komisyonunda Bilgi Verdi.

2018 Yılında Kira Beyannamesi Vereceklere Kötü Haber Kira Vergisi Artıyor. Maliye Bakanı Naci AĞBAL ilgili maddenin Plan ve Bütçe Komisyonunda. Madde ile ilgili komisyona yapmış olduğu açıklamada;  “Gelir Vergisi Kanunu’nda gayrimenkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde götürü gider usulü var.  Bu usulü seçen vergi mükellefi bu gayrimenkulden elde ettiği gelirden giderlerini düşerken gerçekleşmiş gerçek giderlerini belgelendirmek suretiyle gider olarak göstermek yeri ne kanunda belirlenmiş bir oranı, bir götürü oranını doğrudan gider olarak indirip ayrıca bir gider indirimini de göstermeyip net irat rakamına ulaşabiliyor. Burada mevcut oran yüzde 25. Yani gayrisafi hasılatın yüzde 25’ i kadar bir gider tutarını götürü olarak beyanname üzerinde gösterip gayri safi hasılattan bunu düştükten sonra geri kalan kazancı artan oranlı tarifeye uygun olarak beyan ediyorsunuz.” Sözlerini söyledi.

Ödeme Emrine İtiraz Süresi ve Mal Bildirim Süreleri Değişiyor

 Hükümet Vergi Arttırmayı hedeflediği Kadar Kira Beyannamesinde Giderleri Belgeleme Sistemine Geçilmesini Hedefliyor

     2018 Yılında Kira Beyannamesi Vereceklere Kötü Haber Kira Vergisi Artıyor.

 Maliye Bakanı Açıklamalarına devam etti. Açıklamalarının devamında. “Götürü gider usulünü seçmek mükellefin tamamen ihtiyarında olan bir şey. Yani bir vatandaş derse ki “ Ben bu gayrimenkul iradını elde ederken daha fazla gider yaptım, bunu beyan etmek istiyorum.” o takdirde şu anda getirdiğimiz düzenleme bunu etkilemiyor. Gerçek giderleri neyse bunları beyannamede gösterip ayrıca bu giderlere ilişkin belgelerini de saklayıp, kendisinde tutup bunu beş yıl içerisinde de tutması gerekiyor.  Dolayısıyla, gayrimenkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde gerçek gider usulüde geçerli, götürü gider usulü de geçerli” sözlerini söyledi.

1 milyar 90 milyon liralık bir gelir geleceğini tahmin ediliyor

2018 Yılında Kira Beyannamesi Vereceklere Kötü Haber Kira Vergisi Artıyor. Maliye Bakanı Naci AĞBAL , Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamaların devamında. “Bu düzenlemeden dolayı kişi eğer derse ki “ Ya  benim giderlerim yüzde 15’ in daha fazla üzerinde.” tabiiki o zaman gerçek gider usulünü seçip.  O giderlerini de beyan edip düşebilir.  Biz bu düzenlemenin yapılması neticesinde 2018 yılına yaklaşık.  1,090 Yani 1 milyar 90 milyon liralık bir gelir geleceğini tahmin ediyoruz.  Tabii burada mükellef davranışlarını kestirmek mümkün değil .  Burada bizim varsayımımız, 2016 yılındaki götürü gider usulünü seçme oranı… 2016 Yılındaki matrahları belirli bir oran artışı dâhil edilecek de bir senaryo üretiyoruz.  Bu senaryoya göre 2017, 2018 yılında burada bir 1 milyar 90 milyon liralık bir ilave gelir elde edileceğini düşünüyoruz.  Tabii burada tekrar söylüyorum: Bir mükellefimiz eğer yüzde 15 götürü gider usulü kendisinin gerçekte yaptığı giderlerden daha düşük ise gerçek gider usulünü kullanıp. bu giderlerini beyan edip düşme imkânına da sahip.” Sözlerini söyledi.

Şirketlere Şok Vergi Oranı Yükseliyor Mecliste Görüşmeleri Başladı.

Değişiklik Ne Zamandan İtibaren Geçerli Olacak ?

2018 Yılında Kira Beyannamesi Vereceklere Kötü Haber Kira Vergisi Artıyor.

Torba Yasa Tasarısında ilgili madde kabul olursa. 2018 Yılında verilecek olan 2017 yılına ait kira gelirleri için verilecek olan  GMSİ beyannamesinde uygulanacak. Artık götürü gider usulünü seçecekler yüzde 25 yerine, yüzde 15 gider düşebilecekler.

Engelli Araç Alımında Son Dakika.Engelli Araç Alımındaki Kısıtlama Değişti.Yeni ÖTV’siz Araç Alım Tutarları Ne Oldu?

Torba Yasa Tam Metni Burda

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.