Vergi ve Güncel Haber Portalı

2020 Dul ve Yetim Maaşlarına da Zam Geldi!

10.01.2020
63
2020 Dul ve Yetim Maaşlarına da Zam Geldi!

2020 Dul ve Yetim Maaşlarına da Zam Geldi! SGK ve Bağ-Kur’dan dul ve yetim aylığı alan vatandaşların yeni yılda asgari ücretim zamlanmasıyla birlikte, dul ve yetim aylıklarına da 2020 yılı için % 6,49 oranında zam gelmiş bulunmaktadır. Emekli ya da hizmet süresi olan 5 yılı doldurmuş fakat vefat etmiş kişilerin, yasaya göre belirli şartları taşıyan eş, çocuk, anne ve babaları aylık bağlanmaktadır. Dul ve yetim aylığı adı verilen bu maaş için 2020 yılında uygulanacak olan zam miktarı belli oldu. Buna göre 2020 yılı için dul ve yetim aylıklarına % 6,49 oranında zam yapılacaktır.

2020 yılı için asgari ücretinin artması ile birlikte SSK ve Bağ-Kur dul ve yetim aylıkları da zamlanmış oldu. Her yıl TÜİK tarafından açıklanmakta olan enflasyon farkına göre, dul ve yetim aylığı alan vatandaşlarımızın maaşlarına yılda iki kez olmak üzere Ocak ve temmuz ayları itibarı ile belirlenen enflasyon farkı oranınca zam yapılmaktadır.

Buna göre SGK ve Bağ-Kur’dan dul ve yetim maaşı alan vatandaşlarımız 2020 yılının gelmesi ile birlikte maaşları % 6,49 oranında zamlanmış bulunmaktadır. Uygulanan zam ile birlikte maaş alanların hisse oranlarına göre en düşük ölüm aylığı 370TL olurken, en yüksek ölüm aylığı da 4 bin TL olmaktadır. Gelen zam ile birlikte hak sahiplerinin ek ödemeleri de zamlanmış olmaktadır.

2020 Yılı Dul ve Yetim Aylığı Maaşlarına Hisselerine Göre Zam Yapıldı!

2020 Yılı Dul ve Yetim Aylığı Maaşlarına Hisselerine Göre Zam Yapıldı! Yeni yılın gelmesi ile birlikte dul ve yetim aylığı alan vatandaşlarımız içinde aldıkları hisse oranına göre maaşlarına zam uygulaması yapılmıştır. Dul ve yetim aylığı alan vatandaşlarımız için yılda iki kez olma üzere Ocak ve Temmuz aylarında, TÜİK’in belirlediği enflasyon farkınca yılda iki kere olarak enflasyon oranına göre zam yapılmaktadır. Buna göre 2019 yılı enflasyon oranı % 6,49 oranında açıklanmıştır. Böylece 2020 yılı içerisinde dul ve yetim aylığı alan vatandaşlarımız yıl içinde Ocak – Haziran ayı döneminde maaşlarını % 6,49 zamlı olarak alacaklardır. Zamlı olan maaşların üzerine ek ödemeler de eklendiği zaman ölüm aylıkları önemli oranda artacaktır.

Böylece % 25 hisse oranında maaş olan en düşük ölüm aylığı 370TL, en yüksek ölüm aylığı da 4.000TL tutarını aşacaktır. Ölüm aylığından sigortalının eşi, çocukları ve şartlar sağlandığı takdirde sigortalının anne ve babası da faydalanabilmektedir. Vefat eden sigortalının dul eşine ölüm aylığı % 50 oranında bağlanabilirken, sigortalının çocuğu bulunmuyor ise eşinin sigortalılığından dolayı herhangi bir aylık bağlanmamışsa % 75 oranında ölüm aylığı bağlanmaktadır. Çalışmayan ve kendi sigortalılığı nedeni ile herhangi bir aylık bağlanmayan çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenimi görmesi halinde de 20 yaşını, yükseköğrenim yapması durumunda da 25 yaşını doldurmayan çocuklara maaşın % 25 oranında ölüm aylığı bağlanmaktadır.

2020 yılı için dul ve yetim aylığı alan vatandaşların maaşları ve zamlı maaş tutarları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Engelliler İçin Vergi İndirimi Nasıl Olur?

Gelir Vergisi Dilimleri Ne Kadar Oldu?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.