Vergi ve Güncel Haber Portalı

2020 Vergi Dilimleri

2020 Vergi Dilimleri

Bugün ki makalemizde sizlere 2020 vergi dilimleri ile alakalı olarak bilgiler sunacak ve detaylar konusunda da merak ettiklerinizi sizlere sunacağız. Türkiye genelinde özellikle birkaç senelik dilim içerisinde devletin vergi uygulamaları ile alakalı somut adımlar attığını biliyoruz. Vergi dilimleri, aslında insanların en çok dikkat etmesi gereken unsurların başında geliyor demek yanlış olmaz sanıyorum.

Her sene başında olduğu gibi vergi dilimleri ile alakalı alternatifler ciddi manada fark yaratıyor diyebiliriz. Tabi ki insanların bu anlamda bilgi sahibi olması gerektiğini de düşünürsek yine fikirlerimizi sizlere elimizden geldiğince sunmamız gerekiyor. Şimdi bu anlamda daha yeni seçenekler üzerinde duracak ve bilgi edineceğiz.

Vergi Dilimi Nedir?

Vergi dilimi, elde ettiğiniz gelir durumuna göre devlete ödemek durumunda olduğunuz gelirin yüzde olarak oranını belirleyen bir vergi oran tablosudur.

Vergi dilimi tabiri özellikle gelir vergisi için kullanılan bir vergi modeli olarak dikkatleri çekiyor. Her ne olursa olsun vergiler ile alakalı olarak özellikle devletin gelir vergisine ciddi anlamda ihtiyacı vardır. Vergi dilimlerine gelir durumunuza göre girersiniz ve gelir durumunuz her geçen ay ister istemez artış gösterir. Dolayısı ile de devlet sizden belirli oranlarda vergi kesintisi yapmak zorundadır. Bu anlamda devlete karşı bir yükümlülük içerisindeyiz.

Vergi dilimi belirlenirken özellikle de bu gibi konuların tamamına özen gösterilir. Devlet memurları dahi zaman içerisinde ciddi vergi dilimlerine girer ve kesintili olarak maaş alırlar. Hal böyle olunca da bu konu ciddi olarak merak edilen unsurlardan birisidir.

2020 Gelir Vergisi Dilimleri ve Oranları

Gelir vergisi son derece önem arz eden bir konu. Kişisel gelirleriniz ile alakalı olarak ortaya çıkan seçenekler kendisini net olarak gösteriyor demek yanlış olmaz sanırım. Gelir İdaresi Başkanlığı bu anlamda özellikle her sene devletin gelir imkanlarını da değerlendirme altına aldığımızda harika imkanları sunuyor demek yanlış olmaz.

Vergi dilimlerinin geneline baktığımız zaman %15’den başlayarak yükselen bir kesinti oran tablosu da söz konusudur. Bu anlamda sizleri elimizden geldiğince bilgilendirmek ve fikir edinmenize yardımcı olmak istiyoruz. 2020 gelir vergisi dilimleri ve oranları aşağıdaki şekilde kendisini gösterir;

Ücret harici için uygulanacak 2020 yılı gelir vergisi tarifesi:

  • 22.000 TL’ye kadar %15
  • 49.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.300 TL, fazlası %20
  • 120.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL, fazlası %27
  • 600.000 TL’nin 120.000 TL’si için 27.870 TL, fazlası %35
  • 600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 195.870 TL, fazlası %40

Ücretliler için uygulanacak 2020 yılı gelir vergisi tarifesi:

  • Vergi dilimi: 0 – 22.000 TL için %15
  • Vergi dilimi: 22.000 TL – 49.000 TL için %20
  • Vergi dilimi: 49.000 TL – 180.000 TL için %27
  • Vergi dilimi: 180.000 TL – 600.000 TL için %35
  • Vergi dilimi: 600.000 TL üzeri için %40 olacak şekilde belirlenmiştir.

Gelir Vergisi Dilimleri Ne Zaman Sıfırlanır?

Gelir vergisi takibi, belirli bir zaman sonrasında sıfırlanır. Sıfırlanan bu veriler sayesinde de gelir takibiniz her seferinde başa döner ve buna yönelik olarak devlet tarafından vergilendirilirsiniz.

Her sene yılbaşı itibari ile gelir vergisi dilimleri tamamen sıfırlanır. Sıfırlanan vergi dilimleri ile birlikte kısa bir zaman dilimi içerisinde en yüksek maaşınızı alırsınız. 1 Ocak tarihi her zaman için devletin vergi oranlarında sıfırlama yaptığı bir dönem olarak dikkatleri çekiyor. Dolayısı ile her sene yeni yılın ilk günü vergi oranlarının sıfırlandığı bir süreç olarak da dikkatleri çeker.

Bu gibi verilerin takibi için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan dijital sistem İnteraktif Vergi Dairesi sistemini kullanabilme şansına sahip olabilirsiniz. e-Devlet bilgileriniz ile sisteme giriş yaparak vergi işlemleri ile alakalı olarak öğrenmek istediğiniz tüm seçenekleri de sonuna kadar değerlendirme şansına erişirsiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.