Vergi ve Güncel Haber Portalı

2021 Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi?

2021 Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi?

Çokça merak edilen ve araştırılmaya başlanan 2021 Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi? sorusuna yanıt vereceğiz. Türkiye genelinde özellikle devlet politkaları gereğince de engelsiz vatandaşlarımız için çok çeşitli imkanlar sunuluyor. Engel durumuna göre sıfır model otomobil alımlarında çok ciddi indirimlerden faydalanma imkanı da yine engelsiz vatandaşlarımızın hakkı.

Ancak birçok kişinin engelli maaşı ile alakalı olarak korkularının olduğunu biliyoruz. Engelli olarak araba alırsam evde bakım aylığı ve engelli maaşım kesilir mi? Bu sorunun yanıtını sizlere enine boyuna analiz edecek ve bilgi edinmeniz için kapsamlı bilgiler sunacağız. Merak ettiklerinizi yorum alanlarımızdan bizlere sorabilir ve net şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.

2021 Engelli Maaşı ve Evde Bakım Maaşı Tutarları

Öncelikli olarak 2020 yılının sonunda devlet, ekonomik durum ile alakalı olarak güncel zam tutarlarını kesin bir şekilde açıkladı demek yanlış olmaz. Tabi ki hal böyle olunca da engelli maaşı ile birlikte evde bakım maaşı tutarları ile alakalı da kesin değişimler yaşandı demek yanlış olmaz. Buna göre en güncel ücretler ile alakalı olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Onlinesorgula.gen.tr sitesinden edindiğimiz güncel ve güvenilir verilere göre;

  • 2021 Yılında %90 Bakıma Muhtaç Engelli Maaşı (Aylığı): 889,44 TL
  • 2021 Yılında %40 – %69 Engelli Maaşı (Aylığı): 592,96 TL
  • 2021 Bakıma Muhtaç Kişiye Bakan Engelli Evde Bakım Maaşı (Aylığı): 1,612 TL

olarak zamlı ücretler uygulanmaya başladı. Tabi ki vatandaşlarımızın doğum tarihi durumlarına göre 2021 yılı içerisinde de ödemeler sırası ile yapılmaya devam edecek demek yanlış olmaz. Şimdi sorumuza gelelim.

Engelli Maaşı Alan Kişi, Araba Alırsa Maaşı Kesilir Mi?

Bu noktada devlet, değerlendirmeyi kişinin geçim durumuna göre yapmaktadır ve bu neden dolayısı ile hane gelir testi tespiti son derece önemlidir. Burada devletin koyduğu net kıstas hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olması kuralıdır. Bununla birlikte aldığınız otomobilin rayiç bedeli de çok önemlidir. Aracın rayiç bedelinin 120’de 1’lik kısmı hane gelirinize ekstra olarak eklenir. Eğer ki bu durumda hane başı kuralını aşan bir durum söz konusu olur ise maaş üzerinden kesinti yapılması durumu ortaya çıkabilir. Bunun için en net bilgileri sosyal yardımlaşma birimlerinden almakta fayda var diyebiliriz.

Engelli Kişi Araç Alırsa Evde Bakım Maaşı Kesilir Mi?

Anayasa maddeleri ile kesinleştirilmiş olan sebepler dışında evde bakım maaşlarının herhangi bir şekilde kesilmesi mümkün değildir. Devlet, bu gibi maaş tutarlarını kesme noktasında yasalar ile kesin kuralları bir çizgi olarak belirlemiştir ve bu kuralların dışına kati surette çıkmaz. Peki nedir bu kurallar? Hemen sizlere maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Kişinin ekonomik durumu iyi hale geldi ise maaş kesilebilir.
  • Sosyal güvenlik müfettişleri tarafından yapılan ev denetimi değerlendirmesi sonucu kesilebilir.
  • Belirli aralıklar ile devlet hastaneleri tarafından yapılan kontrollerde kişinin engelli oranı %50 altına düşerse kesilir.
  • İkamet değişikliği ve bakıcı değişikliklerinin devlete kasten bildirilmemesi halinde maaş kesilir.
  • Hastanın engellilik oranının %50 altına düşmesi durumunda devlete bildirim yapılmaz ise ceza ödemek zorunda da kalabilirsiniz.

Kısacası engelli kişi, kendisine herhangi bir şekilde otomobil aldığında evde bakım maaşı ile alakalı olarak herhangi bir azalma olmaz. Dolayısı ile bu anlamda içiniz rahat bir şekilde hareket edebilirsiniz. Ancak yukarıdaki kuralları ciddi manada dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.