Vergi ve Güncel Haber Portalı

2021 Vergi Çarpanı Formülü

2021 Vergi Çarpanı Formülü

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte 2021 vergi çarpanı formülü ile alakalı olarak en güncel seçenekleri sunma yoluna gideceğiz. Aslına bakarsanız bu formül her sene değişen bir unsur değil. Yani geçtiğimiz sene bu formül nasıl uygulanıyor ise bu sene de devlet aynı şekilde uygulama yapar ve hesaplamalara yönelik olarak farklı seçenekleri sizlere sunma yoluna gidiyor.

Vergi çarpanı ile alakalı olarak daha önceki dönemlerde sitemiz içerisinde sizlere birçok farklı bilgi sunma yoluna gitmiştik. Ancak birçok okuyucumuzun bu anlamda çok fazla bilgi sahibi olamadığını öğrenince 2021 yılına özel olarak da bir içerik oluşturma yolunda adımlar atma yoluna gitmek istedik. Şimdi merak edilenleri elimizden geldiğince sizlere sunma yoluna gideceğiz.

Vergi Çarpanı Nedir?

Vergi çarpanı, vergilerdeki sınırlı değişikliklerin gelir üzerindeki katlamalı etkisini gösteren katsayıdır. Formülü de bu katsayıyı elde etmek için kullanılan formül olarak kabul edilir.

Kısacası günümüzde uygulanan vergi projelerinin genel hesaplamasında ki formül olarak da nitelemek mümkün hale gelebilir. Devlet, genel itibari ile gelir vergisi hesaplamasında ya da KDV unsurlarının genel itibari ile vergilendirilmesinde çok ciddi anlamda farklı seçenekleri sizlere sunuyor. Kısa vadede alternatifli unsurlar da kendisini net olarak gösteriyor. Genel itibari ile çarpan formülleri ile alakalı olarak elimizden geldiğince matematik yönünü ele almamaya çalışıyoruz.

Burada vereceğimiz bir yanlış bilgi, ilerleyen dönemde birçok kişi için örnek teşkil edeceğinden dolayı doğrudan devletin sunmuş olduğu formülü ele alma yoluna da gidiyoruz.

2021 Vergi Çarpanı Formülü

Muhasebe yazılımları, günümüzde matematiksel olarak o kadar ileri seviyeye geldi ki kısa zaman içerisinde sizleri birçok farklı dertten kullanıyor. Mikro, Logo ve AkınSoft muhasebe yazılımları, siz elinizi dahi kıpırdatmadan vergi çarpanı ile alakalı olarak gerekli tüm aritmetiği kendi içerisinde hallediyor ve sizlere sunuyor. Bu yazılımların şirket girdisi ve çıktısından daha fazla işlem yapabildiğinin en büyük kanıtı da bu. Vergi çarpanı formülü, devlet nezdinde aşağıdaki formül hesaplaması üzerinden uygulanır;

  • Kt = -MPC / (1 – MPC)
  • Kamu harcamaları çarpanı = 1 / 1 – mpc = 1 / 1 – 0,7 = 1 / 0,3 = 3,3
  • Vergi çarpanı = – (kamu harcamaları çarpanı – 1) = – (3,3 – 1) = – (3,3 – 1,3) = – 2,3

Bu hesaplamalar için günümüzde sağlam bir ön muhasebe yazılımı kullanmanız dahi yeterli olabilir. YouTube üzerinden de videolar izleyerek bu anlamda alternatifleri değerlendirebilir ve hesaplama örnekleri de yapabilirsiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.