Vergi ve Güncel Haber Portalı

2021 Vergi Zaman Aşımı Süreleri

2021 Vergi Zaman Aşımı Süreleri

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte 2021 vergi zaman aşımı süreleri ile alakalı olarak yasal bilgileri birlikte analiz etmek istiyoruz. Bilindiği üzere devletimizin en büyük gelir kaynaklarından birisi olan vergiler ile alakalı olarak Türk Ceza Kanunu kapsamında belirlenmiş olan çeşitli cezai hükümler söz konusudur. Bu hükümlerin tamamı da denetimler kapsamında uygulanır.

Devlete karşı vergi yükümlülüğü bulunan tüm bireyler ve şirketler ile alakalı olarak zaman içerisinde çok yönlü seçenekler kendisini göstermiştir. Vergilerin ödenmemesi ile alakalı olarak cezai hükümler son derece ağır. Ancak birde bunun dışında vergi zaman aşımı kuralları ile alakalı olarak çok çeşitli maddeler söz konusu ve bu anlamda sizlere merak edilen birkaç önemli seçeneği sunma yoluna gideceğiz.

2021 Yasal Vergi Zaman Aşımı Süreleri

Vergi usulleri kanunu ve Türk Ceza Kanunu içerisinde özellikle bu anlamda belirlenen maddelerin önü ve arkası ciddi manada öğrenilmelidir. Vergi zaman aşımının da geçerli olabilmesi için çeşitli seçeneklerin ön plana çıkması gerekiyor. Ancak her ne olursa olsun zaman aşımına yönelik belirlenmiş kesin bir süre vardır.

Vergi zaman aşımı, borçlu olan kişiye 5 sene içerisinde tarh ve tebliğ edilmeyen borçların artık resmiyetini yitirmesi anlamına gelen bir işlemdir. Yani bu tam olarak ne demek? 5 senelik dilim içerisinde verginin tebliği ve tahsilatı ile alakalı olarak herhangi bir resmi yaptırım ya da hukuk çerçevesinde uygulama söz konusu olmaz ise devlet yasalarında da bu vergi borcu zaman aşımı yaşar. Zaman aşımı yaşayan vergi borcunun da 5 sene sonrasında tahsilatı herhangi bir şekilde mümkün olmaz. Ancak burada birkaç maddenin üzerinde ciddi olarak durulması gerekiyor demek yanlış olmaz.

Vergi zaman aşımına uğrarsa ödemem gerekir mi? Bu soruyu soran kişilerin genel itibari ile iyi niyetli olmadıklarını düşünürsek onlar için üzücü bir haberimiz olacak. Devlet, bu anlamda sizden tam uyumluluk bekler. Nasıl yani? Şöyle izah etmemiz gerekirse;

  • İkamet adresiniz doğru olmalıdır ki devletin gönderdiği tüm tebliğleri almalısınız.
  • Herhangi bir şekilde vergi anlaşması yapıp ihlal etmemiş olmanız gerekir.
  • Yapılandırmada ki vergi borcu zaman aşımına uğramaz.

Genel itibari ile devlet bu anlamda kendisini sağlama alır ve buna yönelik olarak sizlerden vergi borcunu talep eder. Tabi ki devlet, her türlü borcunuz için size yazılı tebligat göndermek zorundadır. Eğer ki adres bilgileriniz yanlış ise bu sizin yasal suçunuz olur ve zaman aşımı kapsamına girmezsiniz.

Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.

Tabi ki yasal olarak kendisini gösteren unsurlar içerisinde birçok farklı detay kendisini gösterir. Vergi zaman aşımı ile alakalı olarak diğer detaylar da yine Gelir idaresi Başkanlığı resmi internet sitesinde 114. madde ile alakalı olarak detaylar kendisini gösterir. 2010 yılında ve 2004 yılında yapılan düzenleme fıkraları ile alakalı olarak detaylar da aşağıdaki şekilde resmiyet kazanmıştır;

(Değişik üçüncü fıkra: 16/7/2004-5228/5 md.) Şarta bağlı istisna veya muafiyet uygulamaları sonucu kısmen veya tamamen alınmayan vergilere ilişkin zamanaşımı süresi, istisna veya muafiyet şartlarının ihlâl edildiği tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlar.

(Değişik: 4/12/1985 – 3239/9 md.) Damga vergisine tabi olup vergi ve cezası zamanaşımına uğrayan evrakın hükmünden tarh zamanaşımı süresi dolduktan sonra faydalanıldığı takdirde mezkûr evraka ait vergi alacağı yeniden doğar.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.