Vergi ve Güncel Haber Portalı

6736 Sayılı Kanunun 7. Maddesi Süresi Uzatıldı

30.12.2016
81
6736 Sayılı Kanunun 7. Maddesi Süresi Uzatıldı

vergi barışı süresi uzatıldı.   Hükümetin yurt dışı varlıklarının Türkiye’ye getirilmesi için düzenlemiş olduğu 6736 yasadan yararlanacaklar için son dakika. Son gün olan 31 Aralık 2016 tarihi uzatıldı.Bu uzatmayla birlikte yararlanmak isteyenlerin önünde 6 ay gibi bir süre olacak.Peki bu süre hangi tarihe kadar uzatıldı?Varlık barışından nasıl yararlanılır?Haberimizde bulabilirsiniz.

Varlık Barışı Nedir?

Vergi barışı süresi uzatıldı Varlık Barışı Yasası,yurt dışında bulunan altın ,para,bono,tahvil,hisse senedi gibi kıymetli varlıkların Türkiye’ye getirilmesini amaçlayan bir yasadır.Bu kapsamda ülkemize gelen değerli varlık ve kıymetli varlıklardan hiç bir vergi alınmayacaktır. Daha önceki buna benzer çıkan yasalarda %2’lik vergi alınıyordu.Bu yasada bu vergiler de alınmayacak.Tek şart ülkemize getirilmesi olacak.

Yeni yasayla,ülkemizde bulunan ama başka ülkelerde kıymetli bir varlığı bulunanlar bunları ülkemize hiç bir bedel ödemeden getirebilecek.Bu sayede yaklaşık 135 milyar liralık varlığın ülkemize getirilmesi planlanıyor.

Varlık Barışında Süre 30 Haziran 2017’ye Uzatıldı

Vergi barışı süresi uzatıldı.  6736 Sayılı kanunla daha önce 31 aralık 2016’da dolacak varlık barışı kanununa yoğun bir talep bulunmaktadır.Bu talebi değerlendiren Bakanlar Kurlu bu yoğunluğun önüne geçmek adına bir adım atarak süreyi 30 Haziran 2017 tarihine çekti.Bu sayede yoğunluk önlenecektir.

Varlık Barışıyla Hangi Varlıklar Türkiye’ye Getirilebilecek?

Vergi barışı süresi uzatıldı. Merak edilen konulardan biri de bu yasa kapsamında hangi varlıkların ülkemize getirileceği hususudur.Buna açıklama getirelim.Bu yasayla,

-para,

-döviz,altın

-menkul kıymet,

-tahvil,

-hisse senedi,

-arazi,arsa,

-tapu kütüğüne kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve

-kat mülkiyet kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler,

-şirketin ortaklarına olan borçları Türkiye’ye hiç bir şart aranmaksızın rahatlıkla getirilebilecek.

Yararlanmak İsteyenler Ne Yapacak?

Vergi barışı süresi uzatıldı.Yeni yasadan yararlanmak isteyen kişiler yurt dışında bulunan varlıklarını 30 haziran 2017 tarihine kadar Türkiye’de bulunan bir bankaya veya aracı kurumlara bildirecekler .Getirilen bu varlıkların sermayeye eklenme zorunluluğa da bulunmamaktadır.Yani şirket sahipleri getirdikleri bu varlıkları mevduat hesaplarına atabilirler.Dilerlerse bu parayı yine yurt dışına çıkarabilirler.

Ayrıca önceki yasalarda getirilen varlıkların vergi dairelerine bildirilme zorunluluğu vardı. bu yasada artık o yok.Getirilecek bu varlıklar başkası adına da getirilebilir.Bu durumda veraset intikal beyannamesi de aranmayacaktır.

Varlık Barışı Avantajlı mı?

Vergi barışı süresi uzatıldı. Bu yasadan yaralanmak isteyen kişiler mutlaka avantajlı çıkacaktır.Çünkü uygulamada olan bir çok mevzuattan muaf olacaklardır.Mesela yurda getirilen varlıklarla ilgili hiç bir şekilde inceleme,vergi tarhiyatı ve araştırma yapılamayacak.Ayrıca getirilen sermaye için de değer artış kazancı uygulanmayacak.

Ayrıca yurt dışındaki gayrimenkulünü şirkete ortaklık payı olarak koyanlar kar payı stopajına tabi tutulmayacaklar.Bu konuda tereddüt yoktur.

Konuyla ilgili daha önceki yazımızı okumak için tıklayınız.

 

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.