Vergi ve Güncel Haber Portalı

7256 Sayılı Kanun Borç ve Vergi Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

7256 Sayılı Kanun Borç ve Vergi Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu makalemizde sizlerle birlikte 7256 sayılı kanun borç ve vergi yapılandırma başvurusu nasıl yapılır sorusuna yanıt vererek fikir edineceğiz. Devlet, geçtiğimiz günlerde TBMM ile yaptığı görüşmeler sonrasında bazı alacaklarının yapılandırılması ile alakalı olarak resmi bir kanun teklifi görüştü. Bu kanun teklifinin de kabul edilmesi ile birlikte Resmi Gazete yayını yapılarak resmen uygulamaya geçildi.

Devlet, bu kanun kapsamında bazı alacaklarından dolayı insanları da rahatlatmak ve kendi kasasına girecek borcu da peyder pey tedarik etmek için yapılandırma yoluna gidiyor. Bu kanun kapsamında özellikle devletin zamana bağlı olarak çok ciddi manada somut adımlar attığını söyleyebiliriz. Günümüz hükümeti, ülke genelinde borç yapılandırma modelini ilk defa uygulayan hükümet olarak da dikkatleri çekiyor demek yanlış olmaz.

7256 Borç ve Vergi Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmalarını yürüten Gelir İdaresi Başkanlığı, bu anlamda hazırladığı eğlenceli ve pratik video ile bizleri aydınlatıyor. 7256 Sayılı Bazı Borç ve Alacakların Yapılandırılması Kanunu kapsamında insanlara 31 Aralık 2020 gününe kadar başvuru yapma imkanı da sunuldu.

Yılbaşı akşamına kadar tamamen internet üzerinden vergi, KYK ya da ceza borçlarını yapılandırma başvurusu için süreniz olacak. Zaman içerisinde tabi ki daha yeni alternatiflerin geleceği de aşikar. Ancak yakın bir zaman dilimi içerisinde daha farklı bilgileri sizlere sunma yoluna gideceğiz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan borç yapılandırma başvurusu nasıl yapılır videosuna aşağıdan ulaşma şansına sahip olacaksınız.

Yukarıdaki videoda da görebileceğiniz üzere vergi, KYK ve ceza borcu yapılandırma 7256 sayılı kanun gereği işlemleri İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapma imkanınız olacak. Devlet, attığı adımlar ile birlikte bu online vergi dairesi uygulamasını herkese muazzam imkanlar sunuyor ve kafalarda ki tüm soru işaretlerini ortadan kaldırıyor.

İnteraktif Vergi Dairesine girerek 7256 sayılı kanun yapılandırma başvuru formu üzerinden gerekli tüm bilgileri devlete göndererek yapılandırma talebinizi iletin. Sistem üzerinde kayıtlı telefon numaralarınızdan ya da yine İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılandırmaya dair tüm işlemleri izleme şansına sahip olabileceksiniz.

7256 Sayılı Kanun ile Hangi Borçlar Yapılandırılıyor?

Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinde de bu konu ile alakalı olarak resmi açıklamalar yapıldı ve ortaya ciddi manada ilgi çekici seçenekler çıktı. Genel olarak yapılandırma kapsamında ki borç kalemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılması,
  • Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamının silinmesi,
  • Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi borcuna bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması,
  • Öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarına bağlı gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması,
  • Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim yapılması,
  • Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında %25 indirim yapılması,
  • Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde;
  • Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim yapılması,
  • Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında %12,5 indirim yapılması,
  • Yapılandırılan tutarların peşin veya ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödenmesi,
  • Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenmesi,
  • Vadesi 31/12/2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçların silinmesi,
  • 7143 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması,
  • 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.