Vergi ve Güncel Haber Portalı

Başkanlık Sistemi Neler Getirecek?

18.12.2016
148
Başkanlık Sistemi Neler Getirecek?

başkanlık sistemi nasıl olacak?. Türkiye’de özellikle 15 temmuz darbe girişimi sonrasında sıkça telaffuz edilmeye başlanan başkanlık sistemi,bu aralar ülke bütünlüğüne yönelik saldırılar daha da artınca daha çok konuşulmaya başlandı.Herkesin farklı görüşleri olduğu bu sistem hakkında vatandaşlar,başkanlık sistemi gelmeli mi gelmemeli mi konusunda birbirlerine soru soruyorlar.Peki başkanlık sistemi nedir?Başkanlık sistemi modeli nasıl olacak?Bu yazımızda bu konuya değinmeye çalışacağız.

Ne Zaman Yapılacak?

başkanlık sistemi nasıl olacak?.Ak Parti’nin başkanlık modeline göre önce başkanlık sistemi olması için referandum yapılacak.Halka başkanlık sisteminin istenip istenmediği sorulacak.Eğer referandumda başkanlık sitemi kabul edilecek olursa,uygulama 2019 yılına bırakılacak.Amaç milletvekilliği  seçimi yani TBMM seçimleriyle başkanlık seçimlerinin aynı anda yani 2019 yılında yapılmasının amaçlanmasıdır.

Kimler Başkan Olabilecek?

başkanlık sistemi nasıl olacak?.Başkanlık sistemi neler getirecek? Türkiye Cumhuriyeti’nin en başındaki kişi ‘başkan’ olarak anılacak.Yani ünvanı başkan olacak. Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olma kriterlerini taşıyan ,üniversite yani yükseköğrenim mezunu olan 40 yaşını doldurmuş kişiler başkan olabilecek.Bu şartlar tıpkı cumhurbaşkanı olma şartlarına benziyor.

Başkan Kaç Yıllığına Seçilecek?

Başkan olan kişinin görev süresi 5 yıldır.Yani 5 yıl sonunda yeniden başkan seçilecek.Ancak başkan olan bir kişi en fazla 2 kez başkan olabilecek.

Kimler Başkan Olabilecek?Nasıl Olacak?

Son seçimde en az yüzde 5 oy alan partiler başkan olmasını istediği ve başkan olma yeterliliğine sahip olan kişiyi başkan gösterebilecek.Ayrıca, belli sayıda vatandaşın imzası ile aday gösterme de tartışılıyor.Tabi bu sadece bir fikir tartışması.Bu kabul edilirse 100 bin veya daha üstünde vatandaş bir ismin aday olması için imza vererek o kişiyi aday gösterebilecek.

Peki başkan nasıl seçilecek?İlk turda oyların yarıdan fazlasını yani yüzde 50’nin üstünde oy alan aday başkan seçilecek. İlk turda bu orana ulaşılamazsa iki hafta sonra ikinci tur yapılacak. İkinci tura ilk turda en fazla oyu alan iki aday katılacak. En yüksek oyu alan aday başkan seçilecek.Bu saatten sonra artık o kişi başkandır.

Başkan Yardımcısı Nasıl Olunacak?

başkanlık sistemi nasıl olacak? Başkan dayı olacak kişi başkanlık seçimlerine girmeden önce kimlerin başkan yardımcısı olacağını söylemesi gerekecek.Yani başkan olununca otomatik olarak başkan yardımcıları da belli olmuş olacak.Herhangi bir nedenle başkanlıktan boşalan koltuğa başkan yardımcısı oturacak.

Devlet ve Yürütmenin Başı Başkan Olacak?

Başkan devletin ve yürütmenin başı olacak. İç ve dış siyaset başkan eliyle yürütülecek. Başkan ‘Başkomutan’ sıfatı taşıyacak. TBMM tarafından çıkarılan kanunları onaylayıp, veto edebilecek, referandum kararı verebilecek.

Başkanın Atamayla İlgili Görevleri Neler Olacak?

başkanlık sistemi nasıl olacak? Bürokrat atamaları başkan tarafından yapılacak. YÖK üyeleri, AYM, Danıştay ve HSYK üyelerinin belli bölümü başkan tarafından seçilecek.Bu seçilecek kişilerin kaç kişi olacağı konusunda sayı henüz belli değildir.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve rektör atamalarının da direkt başkana bırakılması planlanıyor.

 

 

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Rıza dedi ki:

    İngiltere’de 13.asırda (1215 de MAGNA CARTA LİBERTATUM ile) BÜYÜK FERMANLA kralın yetkileri sınırlandırılmıştır. Biz ise sekiz asır sonra bir kişiye (C.Başa) büyük ,olmadı daha büyük yetkiler veriyoruz. Demek ki hürriyet, demokrasi ve cumhuriyet değerlerini hazmedememişiz. Fark burada.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.