Vergi ve Güncel Haber Portalı

Cari Oran Nedir?

Cari Oran Nedir?

Bugün ki makalemizde cari oran nedir sorusuna yanıt verecek ve kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi olma yoluna gideceğiz. Muhasebe sistemlerinde birçok farklı alternatif bilgi söz konusudur. Devlet, bildiğiniz üzere işletmeleri birçok farklı bilgiye göre takip eder ve vergilendirme yoluna gider. Cari oranın insanlar arasında ciddi manada fark yarattığı bir dönem yaşıyoruz. Bilgi kirliliği olmaması açısından vergi ve muhasebe bilgileri verdiğimiz sitemiz içerisinde bu anlamda da sizleri bilgilendirmek görevimiz. Hemen genel tanımlar ile alakalı olarak başlayalım ve detaylarına inelim.

Cari Oran Nedir?

Cari oran, bir işletmenin likit varlıklar toplamının vade dönemi bir yılın altında olan borçlar için karşılaştırılan oranına verilen isim olarak dikkat çeker.

Tabi ki bu tarz tabirler ister istemez insanlar için kafa karıştıran ve ciddi manada merak edilen unsurlardan birisi olarak da dikkatleri çekiyor. Muhasebe, mali müşavirlik gibi meslekler sanılandan çok daha karmaşık olarak karşımıza çıkıyor. Cari orana dair birçok farklı ve karmaşık tanım söz konusu olabilir. Likit varlıklar toplamınızı ele alın. Ardından bir yıldan kısa vadeli olan borçlarınızı da diğer elinize alın. Sonrasında bu iki ödeneğin toplamının farkını bulun ve cari oran ile alakalı olarak en net sonuçları bulun.

Cari oranlarda eşit, küçük ve büyük tabirleri şeklinde birkaç farklı tabir söz konusudur. Genellikle ideal cari oran aralıkları 1’den daha büyük oranlar üzerinde kendisini gösterir.

Cari Oran Kaç Olmalıdır?

İşletmeler için bu anlamda ideal seçenekler enine boyuna kontrol edilerek en doğru seçenekler değerlendirilir. Tabi ki muhasebe literatüründe ve işletme faydaları dikkate alındığı zaman cari oranlarında da olması gereken belli başlı seçenekler söz konusudur. Varlıklar ve borçlar toplamına ilişkin olarak olması olması gereken değerler aşağıdaki şekilde değerlendirilir;

  • Cari Oran > 2 ise işletmede ihtiyaçtan fazla dönen varlık vardır.
  • Cari Oran < 2 ise işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme yeteneği azdır.
  • Cari Oran = 1 ise işletmenin net işletme sermayesi sıfırdır.
  • Cari Oran < 1 ise işletmenin net işletme sermayesi negatiftir.
  • Cari Oran > 1 ise işletmenin net işletme sermayesi pozitiftir.

Bu noktada hesaplama yapıldığında likit kalitesi de kendisini net bir şekilde gösterir demek yanlış olmaz. Tabi ki muhasebeciler, bunun hesaplamalarını enine boyuna yapar ve en ince ayrıntısına kadar sizlere rapor sunarlar.

Cari Oran Nasıl Hesaplanır?

İnternet üzerinde cari oran hesaplama araçları bulunur ve bu araçların kullanımı ile alakalı olarak pratik şekilde bilgiler sunuluyor. Bu noktada dönen borçların da hesaba dahil edilmesi ciddi manada önem arz eden seçeneklerden birisi olarak da dikkatleri çekiyor. Cari oran hesaplama formülü bu anlamda kesin çözüm olarak dikkat çeker. Formül aşağıdaki gibidir;

Cari Oran = Dönen varlıklar(Cari Aktif) / Kısa Vadeli Borçlar (Cari Pasif)

Cari oran hesabınıza göre elde ettiğiniz değer 1 değerinin altında ise işletmenin gelir kaynaklarının yeteri kadar sağlıklı olmadığı sonucu ortaya çıkar. Bu neden dolayısı ile cari oran hesaplama konusunda 1 değerinin üstündeki değerler çok daha ciddi manada dikkat çeker.

Cari Oran Hesaplama Aracına Gitmek için TIKLAYIN.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.