Vergi ve Güncel Haber Portalı

Corona Virüs Ekonomik Önlem Planı 2020

Corona Virüs Ekonomik Önlem Planı 2020

Bugün ki makalemizde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan corona virüs ekonomik önlem planı 2020 üzerinde duracağız. Her geçen gün dünyayı daha fazla etkisi altına alan ve tehlikeli hale gelen bu virüs, can kayıplarına neden olmaya başladı. Bununla birlikte aynı zamanda vaka sayıları her geçen gün bir önceki güne nazaran iki katına çıkarak devam ediyor. 18 Mart günü Cumhurbaşkanı ve bakan kabinesi toplanarak eylem ve önlem planı üzerinde somut adımlar atmak adına fikir alışverişi yaptı. Bu anlamda alınan ekonomik önlemler ile birlikte iş yerleri ve vergiler konusunda da ciddi anlamda olumlu adımlar atıldı diyebiliriz.

Corona Virüs Önlem Planı Nedir?

Corona virüs önlem planı, devletler nezdinde alınan ve insan hayatını tehlikeden uzak tutmak, sosyal yaşantıyı etkilememek adına aldıkları planlı kararlardır.

Türkiye genelinde artık ciddi anlamda yoğun bir corona virüs vaka artışı kendisini gösteriyor. İnsanlar bu kontrolsüz artış nedeni ile ister istemez tedirgin durumda. Ancak devlet, bakanlar ile birlikte bütün olarak hareket ediyor ve insanların yaşam standartlarını düşürmemek adına adımlar atıyor. Önlem planı açısında 18 Mayıs 2020 günü akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 maddelik bir önlem planı hazırladı. Ekonomik olarak alınan bu önlemler, özellikle firmalar ve insanlar arasında bir eşitlik ve sosyal denge sağlama açısından büyük önem arz ediyor. Bizde elimizden geldiğince bu seçenekleri sizlere sunma yoluna gideceğiz.

Corona Virüs Sağlık Bakanı

Corona Virüs Ekonomik Önlem Planı Listesi

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bu virüs ortaya çıktığından beridir ciddi bir mesai içerisinde. Öyle ki taraflı ya da tarafsız herkesin takdirini kısa süre içerisinde kazanmayı başardı. Cumhurbaşkanı ile sürekli bilgi alışverişi içerisinde bulunan bakan, kısa zaman içerisinde büyüyen bu hastalığın önüne geçmek amacında. Şuan herhangi bir sokağa çıkma yasağı söz konusu değil ancak ekonomik bağlamda bir eylem planı gerçekleştirildi. Bu anlamda önlem seçenekleri aşağıdaki gibidir;

  • Toplantının ilk açıklamasında Erdoğan, an itibari ile 20.000 öğretmenin atamasının yapıldığını ve göreve başlama sürecine geçildiğini duyurdu. Bu anlamda istihdam anlamında önemli bir adım attı.
  • Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6 ay olmak sureti ile ertelendi.
  • Ülkemizde yaygın olarak alınmakta olan konaklama vergisi, Kasım ayına kadar resmen kaldırıldı.
  • Şehirlerarası havayolu taşımacılığı için alınan %18’lik KDV oranı an itibari ile resmen %1’e çekildi.
  • Salgın nedeni ile iş akışı bozulan şahıs ya da kurumsal şirketlerin kredi anapara ve faiz ödemeleri 3 ay ertelendi.
  • Ayrıca zor durumda olan tüm işletmeler için bankalarca hızlı ve ihtiyaca yönelik finansman temini yürürlüğe girecek.
  • Kredi garanti fonu limiti an itibari ile 25 Milyar TL’den 50 Milyar TL’ye yükseltildi.
  • Tüm vatandaşların yararlanabileceği sosyal odaklı kredilendirme süreci başlayacak.
  • 500.000 TL altındaki konut kredilerinde ki %80 kredilendirme, %20 peşinat sınırı %10’a düşürüldü.
  • Kısa çalışma ödeneği ile birlikte önlemler nedeni ile kapanan işyerleri için maddi destek ve istihdamı sabit tutmak amaçlanıyor.
  • En düşük emekli maaşı an itibari ile 1500 TL oldu.
  • Ramazan bayramında verilen 1000 TL bayram primi Nisan ayı başında tüm emeklilerin hesabına yatacak.
  • İhtiyaç sahibi ailelere yapılacak yardım tutarına ekstra 2 Milyar TL daha ilave ediliyor.
  • 2 aylık telafi çalışma süresi resmi olarak 4 aya çıkarıldı.

Atılan bu adımlar ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya genelinde sosyal medya ve haber akışında trend isimlerin başında geldi. Ekonomik anlamda zor durumda olduğu iddia edilen Türkiye’nin sağladığı bu avantajlar beraberinde ciddi anlamda olumlu sonuçları da beraberinde getirecek gibi görünüyor.

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.