Vergi ve Güncel Haber Portalı

Daha Az Vergi Ödemek için Yapılması Gerekenler

Daha Az Vergi Ödemek için Yapılması Gerekenler

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte daha az vergi ödemek için yapılması gerekenler ile alakalı olarak birkaç farklı yöntemi sizlere sunacağız. Bildiğimiz gibi bir şirketin giderlerine baktığımıza zaman vergi, bu anlamda en ciddi kalemlerden birisi olarak da dikkatleri çeker diyebiliriz. Vergi ödemeleri ile alakalı olarak her işletme sahibinin alternatif yöntemler arayışı içerisinde olduğunu da net olarak söylemek yanlış olmaz. Şimdi bu anlamda maddeler halinde sizlere elimizden geldiğince bilgiler sunacak ve yasal seçenekleri önereceğiz.

1-) Kanun Kapsamında İstisna ve Muafiyetlerden Yararlanın

Devlet, yasalar kapsamında girişimcileri ve işletme sahiplerini rahatlatmak için çeşitli istisnalar ve muafiyetler ortaya çıkarır. Genç girişimci istisnaları, emekliler için vergi muafiyetleri. Türkiye’de faaliyeti olmayan şirketlere yapılacak olan yazılım, tasarım, mimarlık hizmetleri kanunda belirtilen şartları taşımak kaydıyla %50 kurumlar vergisinden istisnasıdır.

2-) İndirilecek Giderlerin Tespiti ve Kabul Görmeyen Giderlerin Doğru Tespiti

Vergi usulleri kanunun içerisinde yer almakta olan Gelir Vergisi Kanunu kapsamı içerisinde ki maddeleri iyi bilmek gerekir. Şirketlerin gider gösteremeyecekleri şeyleri gider göstermeleri ekstra külfet. Bu neden dolayısı ile başlıkları en ince ayrıntısına kadar analiz edin. Herhangi bir inceleme esnasında defter ve belgelerde hatalı indirimlerden kaçınmak işletme için önem arz etmektedir.

3-) Doğru Maliyet Tespiti

Bir şirketin giderlerini kalem kalem göstermesi en önemli unsurlardan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Bu kapsamda kâr hesaplamaları, yönetim stratejileri ve benzeri politikalara göre işletmeler ilk giren ilk çıkar veya ortalama maliyet yöntemlerini seçebilir. Fire hesabı doğru yapıldığı takdirde vergi dengesini sağlar ve yüksek vergiler ödemeniz için önemli yöntemlerden birisidir.

4-) Serbest Bölge ve Teknokent Gibi Yerleşkelerde Ofisleşme

Devlet, özellikle son dönemde Türkiye’nin birçok farklı noktasında SİLİKON VADİSİ benzeri alternatif alanlar kurmaktadır. Serbest bölgeler de sanayileşme açısından önemlidir. Devlet, bu bölgede ofisi bulunan işletmeler için vergiler bakımından çeşitli alternatifler sunar. Aynı zamanda gelir vergisi,kurumlar vergisi ve KDV’den bir takım istisnalar olduğunu biliyoruz. Teknokentler ve serbest bölge bu anlamda avantaj anlamına gelir.

5-) Nakit Öz Sermaye Arttırmak

Bir şirketin borç ile bir şeyleri gerçekleştirmesi başka bir şeydir. Öz sermayesi ile yapması başka bir şey. Dolayısı ile bir şirketin doğrudan kendi kaynaklarını kullanması, çok ciddi anlamda vergiler konusunda da hafifleme sağlar.

Örnek: 1 Ocak tarihi itibariyle 1.000.000 TL (Bir Milyon) nakit sermaye artırımı yapan işletme aşağıdaki formülü uygulamak suretiyle Kurumlar Vergisi’nden indirim yapabilir.
Art.Serm. X TCMB Faiz Or. X Süre X İndirim Oranı
1.000.000 X 0,16 (yaklaşık) X 1 X %50 = 80.000
80.000 TL Kurumlar vergisinden indirim yapıldığında %22 kurumlar vergisi oranına göre işletmeye hatırı sayılı bir katkı yapacaktır.

6-) Demirbaş Satış Kârlarının Fona Aktarılması

Sanayi sektöründe özellikle bu seçeneklerin ciddi anlamda fark yarattığını biliyoruz. İşletmelerin kullandıkları her türlü makine, araç, demirbaş benzeri ürünler bildiğimiz üzere devlet nezdinde belgelenir. Demirbaş olan geçen bu eşyaların tamamının da bir amortisman süresi söz konusudur. İşletmeler, amortisman sürelerinin sonunda bu demirbaşların tamamını satarak kar elde ederler.

Elde edilen bu karı da doğrudan şirket geliri olarak gösterdiğinizde haliyle satışın çok da bir karı olmaz. Demirbaş satışından elde edilecek geliri kâr fon hesabında tutulacağından o yılın kazancına eklenmeyecek ve işletmeye nefes aldıracaktır.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.