Vergi ve Güncel Haber Portalı

Değerli Konut Vergisi Nedir? Kapsamı Nedir? Ne Kadar Ödenir?

19.02.2020
53
Değerli Konut Vergisi Nedir? Kapsamı Nedir? Ne Kadar Ödenir?

Bu yazımızda 2019 yılından beri gündemi meşgul eden değerli konut vergisi nedir, kapsamı ve ne kadar ödenir sorularını yanıtlayacağız. Türkiye vergi uygulamaları konusunda her geçen gün daha farklı uygulamalar yapma yoluna gidiyor. Devletin özellikle bu anlamda attığı adım ciddi anlamda tartışılır konulardan birisidir. Değerli konutlar için ayrıca bir vergi düzenlemesi getirildi. 2019 yılında getirilen bu düzenleme 7194 sayılı yasa ve 1319 sayılı emlak kanunu düzenlemesi ile bu düzenleme getirildi. Şimdi sizleri bu anlamda elimizden geldiğince kapsamlı olarak bilgilendirme yoluna da gideceğiz.

Değerli Konut Vergisi Nedir?

Değerli konut vergisi, ülke içerisinde mesken niteliğindeki taşınmazlar olarak geçen 5.000.000 TL üzerinde ki konutlara kesilen vergi türüdür.

Türkiye’de özellikle kısa bir zaman dilimi içerisinde değerli konut vergisi ile alakalı olarak çeşitli değişiklikler yapıldı diyebiliriz. Devlet, bu yasayı 2019 yılı itibari ile çıkardı ve çıkardığı anda da yürürlüğe soktu. Hal böyle olunca da birçok mesken sahibi bu anlamda ki uygulamalar ile alakalı olarak itirazda bulundu. Ardından yapılan açıklama ile birlikte bu uygulama geçici süre ile durduruldu. Nitekim 14 Şubat 2020 tarihi itibari ile bu yasanın görüşmeleri mecliste bir kere daha ertelendi ve şuan muallakta olan uygulamalardan birisi olarak dikkat çekiyor.

Değerli Konut Vergisi Ne Kadar?

Değerli Konut Vergisi Kimler Tarafından Ödenir?

Bunun için çok çeşitli seçenekler kendisini göstermiştir. Türkiye genelinde değerli konutlar her geçen gün artarken devlet bu anlamda yeni bir uygulamaya gitti. Hal böyle olunca da değerli konut sahipleri ciddi anlamda sıkıntıları da beraberinde getirir. Dolayısı ile seçenekler adından söz ettirir.

Devletin yaptığı bu düzenleme ile birlikte değerli konut vergisi 5.000.000 TL değer ve üzerinde ki değerli konutları içerisine alır. Ancak ticari nedenler ile kullanılan oteller, iş merkezleri ya da bu gibi diğer ticari alanlar bu vergiye tabii değildir. Mesken statüsü içerisinde kendisini gösteren bu değerli konutlar, kısa süre içerisinde adından söz ettirir. Artık bu meskenlerin sahipleri ciddi anlamda geri ödeme yapmak zorundadır ve vergi yükümlülükleri resmidir.

Ancak 2019 yılı sonunda durdurulan bu uygulama hala şuan için muallakta diyebiliriz sanırım. Birkaç gün önce de meclis bu yasa tasarısının görüşmelerini erteleme kararı alarak süreci durdurdu. Dolayısı ile yakın bir zaman dilimi içerisinde daha yeni gelişmeler gözlenebilir.

Değerli Konut Vergisi Ücretleri

Değerli Konut Vergisi Ücretleri Ne Kadar 2020?

Değerli konut vergisi ücretleri ile alakalı olarak 2020 yılında da yine bir önceki sene belirlenen sınırlar geçerlidir. Türkiye genelinde birkaç senelik dilim içerisinde konut vergilerinde yaşanan artışlar göze çarpıyordu. Ancak değerli konutlar için belirlenen standartlar hali hazırda uygulama olarak aynı şekilde devam ediyor. Devlet tarafından yasaya da eklenen değerli konut vergisi ücretleri aşağıdaki şekilde alınır;

  • 5 Milyon TL – 7,5 Milyon TL Arasındaki Meskenler için (Binde 3)
  • 7,5 Milyon TL – 10 Milyon TL Arasındaki Meskenler için (Binde 6)
  • 10 Milyon TL ve Üzerindeki Meskenler için (Binde 10)

şeklinde vergilendirme yapılır. Bu vergiler henüz alınmamakta ancak meclis gündeminden geçtikten sonra uygulamaya başlaması muhtemel. Dolayısı ile devletin bu anlamda atacağı adımların kalitesi de yine önem arz ediyor.

Değerli Konut Vergisi Kapsamı Nedir?

Aslında kapsamını yukarıda da belirttik ancak ekstra olarak da detaylar hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Mesken niteliğinde ve 5 Milyon TL değerinde mesken niteliğindeki tüm yapılar bu vergi kapsamına girer. Yukarıda da belirlemiş olduğumuz vergi dilimleri ile aslında ödenecek değerli konut vergisi ücretleri de net olarak hesaplanabilir ve adından söz ettirebilir.

Eğer ki birden fazla değerli konut kapsamlı meskeni bulunanların en düşük ücretli değerli konutu bu vergiyi ödemekten muaf tutuluyor. Yani bu ne demek oluyor? 3 adet 5 Milyon TL üzerinde taşınmaz mesken yapınız mevcut. Bu yapılarınız içerisinden en düşük değere sahip olanını devlet değerli konut vergisi kapsamı dışında bırakıyor. Sadece 2 adet değerli konutunuz için vergi ödemesi yapıyorsunuz.

Değerli Konut Vergisi İtiraz Süreci

Devlet, bu anlamda insanların sıkıntılarını da dinlemek ve adaletli bir şekilde hareket edebilmek için somut adımlar atma yoluna gider. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlükleri’ne bu vergi ile alakalı olarak itiraz süresi size vergi tebliğinden itibaren 15 gündür. 15 günlük dilim içerisinde itirazınız değerlendirilir. Değerlendirme sürecinin ardından ise alınan karar tarafınıza kısa bir zaman dilimi içerisinde tebliğ edilir ve uygulamaya konur.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.